Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Recept za mongolsko meso

Recept za mongolsko meso

A ima kdo recept za mongolsko meso? Predvsem me zanima, kdaj in za koliko časa dodati por in katere začimbe poleg soje dajo ta božanski okus. Hvala!

Meso je treba mehčat v paci prej v mešanici natrijevega glutamata in sode bikarbone -tako delajo po kitajskih restvarcijah…..

In rabiš imet taprav vok, da v njemu fajn segreješ olje in nato mes notri vržeš.
Por potem posebaj, nato dodaš nazaj meso, pa malo sojine omake, pa malo sladkorja in soli, pa riževe moke ali škroba na koncu, da zgostiš. Tako je pisalo v neki knjigi z azijskimi recepti in tako delam. Samo ker nimam pravega voka ampak enega od teflona, mi mes ne pride tako mehek. Okusno je pa vseeno, čeprav malo prirejeno ;).

Da zgostiš kaj? Saj mongolsko praženo meso nima skoraj nič omake?

Tale recept je iz lanske Jane, meni je OK. Nima nobenega glutaminata, pa je vseeno mehko. Samo pravo vrsto mesa moraš vzeti in ga pravilno ter na tanko narezati in res na hitro popečti. Če ga predolgo cmariš (kar dela večina), pride gumijasto.

Govedina po mongolsko

ZA 4 OSEBE
• 600 g uležanega govejega mesa (rostbif, stegno …)
• 8 strokov česna
• 4 cm svežega ingverja
• 2 večja pora z zelenjem (oz. več manjših)
• 1 čili (po želji)
• sezamovo olje
Marinada
• 2 žlički škroba
• 1 žlica sojine omake
• 1 žlica vode
• 1 žlica vina
Omaka
• 2 žlici (30 ml) ostrigine omake
• 4 žlice (60 ml) sojine omake
• 1/2 žličke belega popra
• 4 žlice (60 ml) belega vina
• 1 žlička sladkorja (oz. po okusu)
60 ml vode

1. Meso narežite prečno na vlakna na tanke rezine, te pa potem še na grižljaj velike koščke.
2. Meso stresite v skledo in ga poprašite s škrobom. Nato dodajte vse sestavine za marinado, premešajte in pustite pokrito na sobni temperaturi približno 1 uro. Por očistite in diagonalno narežite na približno 2 cm velike koščke. Zmešajte vse sestavine za omako.
3. Česen in ingver olupite in drobno sesekljajte oz. naribajte. Drobno sesekljajte tudi čili. V globlji ponvi ali voku segrejte sezamovo olje in na njem pri srednji temperaturi vse skupaj podušite ter nato odstranite iz voka. Vok obrišite s papirnato brisačo, da ostranite morebitne ostanke, ki se bodo drugače zažgali.
4. V voku močno segrejte olje in na njem na hitro (1 minuta) popecite meso. Naenkrat pecite le manjšo količino mesa pri visoki temperaturi. Ko ste popekli vse meso, v voku na hitro (1 minuta) podušite še por. Nato vrnite v vok meso, mešanico ingverja in česna ter prilijte omako. Med mešanjem na hitro zavrite in kuhajte približno 2 minuti. Po želji še dodatno začinite s sojino ali ostrigino omako ter še dodatno zgostite s škrobom.

Namig
Meso boste na tanko najlažje narezali, če ga pred rezanjem na pol zamrznete (za 30 minut do ene ure ga postavite v zamrzovalnik).

New Report

Close