Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Recept za nekaj dobrega iz brokolija

Recept za nekaj dobrega iz brokolija

Imam ga na vrtu cel kup. Pa smo siti brokolijeve juhe in brokolija kot priloge. Kako drugače ga pa nisem še nikoli delala. Ima katera kakšen recept kako ga pripraviti kako drugače?

Tako, da ga daš skupaj s korenčkom (in še kako drugo zelenjavo) v zelenjavni burek (recept isto kot štrudelj). Pa počez v filo daš sladko smetano namesto kisle. Njam.

--------------------------------------------------------------------------------- Prevajanje: http://www.parisienne.si/ Medved z otoka, zgodba za otroke: http://www.alba2000.si/otro%C5%A1ke-knjige-in-pravljice/96-medved-z-otoka.html

Musaka

V omaki, ki gre enkratno skupaj s testeninami ali rižem. Prepražim na čebuli in česnu brokoli skupaj z na trakove narezanimi piščančjimi fileji, na koncu dodam malo kisle smetane.
Drugače pa, če ga imaš preveč ga nareži in zamrzni.

Pa ja, musaka, ali pa še: daš v pečico krompir, meso/ribo, pa napol kuhan brokoli, nidani.

--------------------------------------------------------------------------------- Prevajanje: http://www.parisienne.si/ Medved z otoka, zgodba za otroke: http://www.alba2000.si/otro%C5%A1ke-knjige-in-pravljice/96-medved-z-otoka.html

Kuhaj toliko časa da izgubi ves okus! Potem pa dodaj…
Pa še to ne bo noben jedu.

Zakaj pa sadiš nekaj kar sploh ne porabiš ali pa ne veš kako bi porabila. SOSED MA TUD.

Če je tvoja juha narejena tako,kakor tukaj sikaš,se najbrž imenuje jezikova župa? Je ne marajo vsi,veš. :)))

Mi poleg kremne brokolijeve juhe zelo radi jemo še narastek iz testenin, brokolija in skute. V vrelo vodo daš kuhat testenine; par minut, preden so kuhane, dodaš še cvetke brokolija. Ko je kuhano, odliješ, dodaš male češnjeve paradižničke (če se večji, jih prereži na pol) in preliješ s skutino omako. Premešaš (narahlo, da ne pomečkaš paradižničkov) in zapečeš v pečici. Skutino omako pa narediš tako, da na malo masla prepražiš nasekljano čebulo, zaliješ s sladko smetano (cca 1 dcl – lahko je daš malo več ali pa nadomestiš z malo mleka, da ni preveč kalorično), malo pokuhaš. Ko se malo ohladi, dodaš eno celo jajce in pol kg pasirane skute. Razmešaš v gladko omako in preliješ, kot sem napisala zgoraj.

Za kosilo na hitro pa lahko narediš testenine z brokolijem in sirovo omako. Cvetke brokolija popražiš na maslu, zaliješ z malo vode, dodaš nekaj trikotnikov topljenega sira in ko se razpusti, je omaka pripravljena. Preliješ po tesetninah, lahko tudi rižu, kuskusu… Dobra je tudi brokolijeva omaka z lešniki. Pri tej pa brokoli skuhaš in zmiksaš in zgostiš z mletimi lešniki. Pa je spet za na testenine ali kamor pač hočeš. Variant je veliko, pri nas ga imamo zelo radi in ga pogosto jemo. Vedno ga dodam tudi v rižoto k ostali zelenjavi (korenček, paprika, grah…).

Ravno danes bom pa poskusila pripraviti loparnico z brokolijem (palačinke, brokoli + še kakšna zelenjava, skutni preliv, na vrhu palačinke).

Meni osebno je brokoli najbolj všeč v kombinaciji s cvetačo. Skuham in postrežem le z nekaj kaplic olivnega olja.

Všeč so mi tudi:

– zelenjavne juhe z “1001” različno zelenjavo, tudi brokolijem

– zapečene zelenjave v pečici z malo smetane ali sira povrhu, kjer tudi dodaš brokoli

– zelenjavne pite, kjer ravno tako povsod daš lahko brokoli.

– “kreme”, kot imenujem zelenjavo, ki jo skuhaš, zmiksaš in ponudiš kot prilogo.

– brokoli dodan pire krompirju, namesto blitve,

– rižote ali testenine z omakco od brokolija (ga le kuhanega na drobne koščke dodam testeninam in dodam pikico olivnega olja)

. in še in še…..
malo domišljije vključi in boš lahko imela brokoli na 1001 način, sicer pa kot ti svetujejo, ga malo blanširaj, posuši in zamrzni………

Pa tudi surov je prav dober! Seveda ne tisti bolj oleseneli deli.

Lahko le na hitro skuhan – jaz ga jem takega kot prilogo, solato, itd.

Pri nas smo nori na testenine z brokolijem in tuno.

Brokoli narežeš na cvetove, stebla olupiš in drobno sesekljaš.

V ponvi segreješ olje in na njem dušiš stebla brokolija, lepo počasi. Lahko dodaš tudi čili.

Medtem skuhaš testenine, najboljši so svedri. Zadnji dve minuti kuhanje, dodaš k makaronom cvetove brokolija. Potem vse skupaj odcediš in prihraniš skodelico vode v kateri se je zadeva kuhala.

K steblom dodaš odcejeno konzervo tunine, umešaš makarone z brokolijem in zaliješ s toliko prestrežene vode, da dobiš dovolj mokro zadevo.

Potreseš s parmezanom.

Punce in fantje hvala vam, receptov več kot možnosti za kuhanje.
🙂

New Report

Close