Recept za nekaj dobrega iz brokolija
Tako, da ga daš skupaj s korenčkom (in še kako drugo zelenjavo) v zelenjavni burek (recept isto kot štrudelj). Pa počez v filo daš sladko smetano namesto kisle. Njam.
Pa ja, musaka, ali pa še: daš v pečico krompir, meso/ribo, pa napol kuhan brokoli, nidani.
Mi poleg kremne brokolijeve juhe zelo radi jemo še narastek iz testenin, brokolija in skute. V vrelo vodo daš kuhat testenine; par minut, preden so kuhane, dodaš še cvetke brokolija. Ko je kuhano, odliješ, dodaš male češnjeve paradižničke (če se večji, jih prereži na pol) in preliješ s skutino omako. Premešaš (narahlo, da ne pomečkaš paradižničkov) in zapečeš v pečici. Skutino omako pa narediš tako, da na malo masla prepražiš nasekljano čebulo, zaliješ s sladko smetano (cca 1 dcl – lahko je daš malo več ali pa nadomestiš z malo mleka, da ni preveč kalorično), malo pokuhaš. Ko se malo ohladi, dodaš eno celo jajce in pol kg pasirane skute. Razmešaš v gladko omako in preliješ, kot sem napisala zgoraj.
Za kosilo na hitro pa lahko narediš testenine z brokolijem in sirovo omako. Cvetke brokolija popražiš na maslu, zaliješ z malo vode, dodaš nekaj trikotnikov topljenega sira in ko se razpusti, je omaka pripravljena. Preliješ po tesetninah, lahko tudi rižu, kuskusu… Dobra je tudi brokolijeva omaka z lešniki. Pri tej pa brokoli skuhaš in zmiksaš in zgostiš z mletimi lešniki. Pa je spet za na testenine ali kamor pač hočeš. Variant je veliko, pri nas ga imamo zelo radi in ga pogosto jemo. Vedno ga dodam tudi v rižoto k ostali zelenjavi (korenček, paprika, grah…).
Ravno danes bom pa poskusila pripraviti loparnico z brokolijem (palačinke, brokoli + še kakšna zelenjava, skutni preliv, na vrhu palačinke).
Meni osebno je brokoli najbolj všeč v kombinaciji s cvetačo. Skuham in postrežem le z nekaj kaplic olivnega olja.
Všeč so mi tudi:
– zelenjavne juhe z “1001” različno zelenjavo, tudi brokolijem
– zapečene zelenjave v pečici z malo smetane ali sira povrhu, kjer tudi dodaš brokoli
– zelenjavne pite, kjer ravno tako povsod daš lahko brokoli.
– “kreme”, kot imenujem zelenjavo, ki jo skuhaš, zmiksaš in ponudiš kot prilogo.
– brokoli dodan pire krompirju, namesto blitve,
– rižote ali testenine z omakco od brokolija (ga le kuhanega na drobne koščke dodam testeninam in dodam pikico olivnega olja)
. in še in še…..
malo domišljije vključi in boš lahko imela brokoli na 1001 način, sicer pa kot ti svetujejo, ga malo blanširaj, posuši in zamrzni………
Pri nas smo nori na testenine z brokolijem in tuno.
Brokoli narežeš na cvetove, stebla olupiš in drobno sesekljaš.
V ponvi segreješ olje in na njem dušiš stebla brokolija, lepo počasi. Lahko dodaš tudi čili.
Medtem skuhaš testenine, najboljši so svedri. Zadnji dve minuti kuhanje, dodaš k makaronom cvetove brokolija. Potem vse skupaj odcediš in prihraniš skodelico vode v kateri se je zadeva kuhala.
K steblom dodaš odcejeno konzervo tunine, umešaš makarone z brokolijem in zaliješ s toliko prestrežene vode, da dobiš dovolj mokro zadevo.
Potreseš s parmezanom.