recept za peceno raco
Preizkuseno: raco polozi na resetko nad velikim loncem ali pomivalnim koritom in prelij z vrelo vodo, kake 2 litra, z vseh strani. S pinceto populi peresa, ki so ostala po ciscenju. Potem v obliki mreze zarezi kozo na prsih in na hrbtu, ne pa tudi mesa. Posoli zunaj in znotraj. Daj na resetki v pecico, segreto na 160 – 170, nekje na sredino. Spodaj daj ta velik pekac (originalni od pecice), v katerega na zacetku nalij skodelico vode. Peci kake 3,5 ure in vsake pol ali 3/4 ure obrni. Pri vsakem obracanju z vilicami ali nozkom napikaj kozo na bedrih in povsod tam, kjer ni narezana. Medtem pac delas kaj drugega. Pripravi si premaz iz zlicke medu, 2 zlic sojine omake in zlicke sladkorja, po moznosti rjavega. Zvisaj temperaturo na 200 -220. S copicem tanko premazi pripravljeno mesanico po celi raci in peci se 15 minut s hrbtom gor in 15 minut s prsmi gor.
Tako dobis fino mehko in ne premastno raco, pa lepo kolicino mascobe, ki jo lahko uporabis pri kuhi ali pa zavrzes.
3 ure in pol za peko male race je čisto preveč. 10 minut na 220 stopinj, potem pa še po maks pol ure za vsak kg teže na 180 stopinjah.
Drugače pa je v Jani, ki je trenutno v prodaji en recept, ko raco prvo kuhaš v vodi, potem pa na hitro pri visoki temperaturi popečeš v pečici. Samo v detajle si ga pa nisem zapomnila, ker sem to gledala pri mami.
Receptov je veliko, ti pa vseeno svetujem, da greš in v gostilni poskusiš pečeno raco, ali pa jo kupiš pečeno v kakšni trgovini, pa boš potem videla, če jo boš sploh želela peči.
Race so v resnici zanič, kožo imajo debelo in gumijasto (precej debelejšo kot piščanci), meso trdo in pusto, imajo zelo malo mesa (glede na kožo in kosti).
@na resetki: Ja, kar tisto resetko od pecice uporabim, za pokropat in potem kar na isti resetki pecem. Edini minus je ciscenje resetke po peki.
Nic prej ne mariniram. Se itak tako dolgo pece, da se medtem presoli. Z medom (+ sojina omaka + rjavi sladkor, pa ce komu pase ingver ali druge zacimbe) pa cisto na tanko premazem za zadnje pol ure, da se lepo na rdece zapece.
Zraven pa gre zelje (tudi belo), pa mlinci, struklji, prazen krompir, ajdova kasa, kostanj, kako kislo peceno jabolko… Pa tudi velikaaaa skleda solate. :)))
Za ta radovedno: hvala za kompliment. Nisem profi kuharica in ne delam v gostinstvu.
Raco od znotraj namaži z gorčico to potresi s soljo, v to na tesno naloži krhlje olupljene pomaranče in jabolka. V skodelici zmešaj žlico kečapa,žlico gorčice in pol žlice soli, s tem premaži raco/gos na zunaji strani po koži. Tako pripravljeno raco daš v posodo s pokrovom,daš v pečico segreto na 200 stipinj,tako pečeš pol ure, nato raco obrneš in spet pečeš tako pol ure, spet jo obrneš in brez pokrovke pečeš pol ure, spet obrneš in pečeš tako naprej še 15-20 minut. ugasneš pečico in raco pustiš še pol ure v pečici. Fertik.
Oooooooo fak! RACA je klinac. Čist drug okus, kot piščanec. Dosti slabši.
Isto k zajc. Pa kak je ta drag?!! Zdele so vsaj race spustil na nizko ceno – čeprav pri nas v šatacuni vse ostaja !!
Res pa verjamem, da so nekoč ljudje mlajskali, ko se jim je spekla račka. Ker so živeli na koruzi in bučah. In na rdečem zelju – ki meni spet ni neka top hrana.
Imam rajši piščanca in navadno zelje! Ajd!
Oooooooo fak! RACA je klinac. Čist drug okus, kot piščanec. Dosti slabši.
Isto k zajc. Pa kak je ta drag?!! Zdele so vsaj race spustil na nizko ceno – čeprav pri nas v šatacuni vse ostaja !!
Res pa verjamem, da so nekoč ljudje mlajskali, ko se jim je spekla račka. Ker so živeli na koruzi in bučah. In na rdečem zelju – ki meni spet ni neka top hrana.
Imam rajši piščanca in navadno zelje! Ajd![/quote]
Kiny, nič bat, tudi raca ne pomaga da bi te kdo …