Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Recept za ŠMORN – PRAŽENEC

Recept za ŠMORN – PRAŽENEC

Živjo,

lepo prosim, da mi nekdo napiše osnovni in dober recept za šmorn ter kakšna navodila. Zraven bom ponudila solata. Kaj pa lahko ponudim še pred tem?

Hvala!

Pri nas doma smo šmorn jedli bolj na sladko. Npr. posuli smo ga s sladkorjem in zraven jedli kakšen sadni kompot. Imeli smo ga za večerjo. Žal, za recept bi morala vprašati mojo mami.
Upam, da ti ga bo kdo napisal.

Lp

Narediš maso kot za palačinke, le malo bolj gosto. Dodaš pest rozin (po želji). Vliješ z zajemalko na vroče olje za pol cm na debelo. Zapečeš, obrneš. Spet malo zapečeš, razkosaš na četrtine in vsako četrtinko razcefraš (jaz kar z žlico) na take majhne koščke. Počakaš, da se fino zapeče in streseš na krožnik. Pri nas posujemo s sladkorjem. Zraven jemo navadni jogurt…

Mi lahko nekdo napiše razmerje sestavine in sestavine za recimo 3-4 osebe…

Daj mi povejte koja jed je ta vaš šmoren?Je to kake vrste burek?

Praženec je z rozinami, šmorn je brez rozin…

http://www.kulinarika.net/recept/jajcne_jedi/Cesarski_prazenec,_smoren-826.html

Brez rozin, nesladkan je tudi pri nas na jedilniku s solato.

Če je sladkan pa s kompotom, kakavom, toplom mlekom, čajem …. za večerjo.

Cesarski praženec je z rozinami, praženec je brez rozin, šmorn je pa ljudska fraza za isto jed.

Slan šmorn in endivija (ali sedaj regrat) s krompirjem – kraljevsko kosilo.

Pri nas jemo samo sladkanega, brez rozin. Zraven dam eno žlico brusnic in skodelico kompota. Če je to za kosilo, je pred tem ena taka “močnejša” juha, kot na primer gobova s krompirjem ali kaj podobnega.

Slanega s solato pa še nismo jedli.

Mi smo pa rekli šmorn masi za palačinke, ki smo jo zlili v pekač (protvan) in spekli v pečici.
Drugače je to, o čemer ve govorite, carski praženec (Kaisers Schmarren).

Fajn je, da beljake in rumenjake ločiš je bolj penast.

Fendre

Recept sestre Vendeline:

4 jajca, 1/2 l mleka z malo smetane, 22 dag moke, 1 žlica sladkorja, sol.

Rumenjake, polovico mleka, moko in sladkor osolimo ter gladko stepemo.
Dodamo ostalo moko in beljakov sneg.
Praženece pečemo tako kot palačinke. Ko so od obeh strani pečene, jih zdrobimo in polagamo v drugo kozico.
Po želji testu primešamo oprane rozine.

Vsaj hvala se reče, če sm že prepisala … se pod mizo val’a, očitno.

New Report

Close