Recept za ŠMORN – PRAŽENEC
Narediš maso kot za palačinke, le malo bolj gosto. Dodaš pest rozin (po želji). Vliješ z zajemalko na vroče olje za pol cm na debelo. Zapečeš, obrneš. Spet malo zapečeš, razkosaš na četrtine in vsako četrtinko razcefraš (jaz kar z žlico) na take majhne koščke. Počakaš, da se fino zapeče in streseš na krožnik. Pri nas posujemo s sladkorjem. Zraven jemo navadni jogurt…
Praženec je z rozinami, šmorn je brez rozin…
http://www.kulinarika.net/recept/jajcne_jedi/Cesarski_prazenec,_smoren-826.html
Brez rozin, nesladkan je tudi pri nas na jedilniku s solato.
Če je sladkan pa s kompotom, kakavom, toplom mlekom, čajem …. za večerjo.
Recept sestre Vendeline:
4 jajca, 1/2 l mleka z malo smetane, 22 dag moke, 1 žlica sladkorja, sol.
Rumenjake, polovico mleka, moko in sladkor osolimo ter gladko stepemo.
Dodamo ostalo moko in beljakov sneg.
Praženece pečemo tako kot palačinke. Ko so od obeh strani pečene, jih zdrobimo in polagamo v drugo kozico.
Po želji testu primešamo oprane rozine.