Recepti-alergije
SLADKI POLJUBČKI
Primerno pri alergijah:
mleko
jajce
sojo
arašide
orehe
lešnike
Potrebujemo:
3 jedilne žlice dovoljene margarine
150g sladkorja
1 jedilna žlica limoninega soka
300g moke
pol žličke jedilne sode
1 čajna žlička muškatnega oreščka
30g sladkorja
1 in pol žlice vode,1in pol jedilne žlice olja in 1 čajno žličko pecilnega praška-vse to zmesas skupaj
Postopek:Pečico ogrej na 190.Medtem kremasto vmešaj margarino in večji del sladkorja,dodaj še mešanico olja,vode in pecilnega praška,limoninim sokom ter dobro premešajte.V drugi posodi zmešajte skupaj moko,jedilno sodo in mleti muškatni orešček.Nato vsebino dobro pregnetite.Dobljeno testo z žlico razdelite in oblikujte v kroglice,ki jih povaljate v sladkorju.Nato jih položite na pekač.Specite in ohladite!!
KRHKO MANDLJNOVO TESTO!
Potrebujemo:
100g pšenične moke
50g dovoljene margarine
1 zvrhana žlica mletih mandeljnov
2 žlički rjavega rafiniranega sladkorja
malo mrzle vode
PRIMERNO za naslednje alergije:mleko,jajce,arašidi,soja,orehi in lešniki
Postopek:
Moko damo v skledo in dodamo margarino,ki jo s prsti zgnetemo skupaj z moko,tako,da dobimo drobtinasto mešanico.Potem primešamo še sladkor ali sladilo,mlete mandeljne in premešamo.Prilijemo toliko mrzle vode,da dobimo mehko zmes.Zamesimo testo,ki ga oblikujemo v krogloinrazvajamo na drobno na pomokani deski.Testo pečemo v pečici 220 priblizno 15 minut.
FIGOVE KROGLJICE
Pri alergiji na:mleko
jajca
pšenico
arašide
sojo
POtrebujemo:
12 dag neolupljenih mandeljev
50dag suhih fig
3 jedilne zlice ruma
dovoljena margarina za oblikovanje
POSTOPEK!!
1) mandelje prelijemo z vročo vodo,jo odlijemo,mandeljne olupimo in osušimo.Svetlorjavo jih preprazimo v vroči pečiči.Polovico,jih na drobno sesekljamo,ostale prihranimo.
2)s fig odstranimo peclje,fige narežemo na drobne koščke in jih zmeljemo.Figovo maso premešamo z rumom.Z rokami,ki smo jih namastili z dovoljeno margarino oblikujemo figovo maso dribne krogljice.V vsako vtisnemo mandel tako,da je ves obdan z figovo maso.Krogljice povaljamo po narezanih mandeljnih in jih zlozimo v papirnate posodice,da se posusijo.V dobro zaprti posodi za slaščice se bodo ohranili dlje časa
DOBER TEK!!!