Redna prekintev pogodbe o za poslitvi za nedoločen čas
Dobila sem Redno odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi poslovnih razlogov
V podjetju sem bila zaposlena za nedoločen čas in imam 34 let delovne dobe. Stara bom 56 let ob prekinitvi pogodbe pa sem bila stara 55 let. Zanima me, če me je delodajalec upravičeno odpustil, ker mi manjka več kot pet let do upokojitve? Prijavila sem se na Zavod za zaposlovanje. Ob prekinitve pogodbe o zaposlitvi zaradi poslovnega razloga sem bila na bolniškem dopustu, ker nisem naredila zdravniškega pregleda. Ko sem se vrnila na delo, naj bi v omenjenem podjetju delala po 4 ure vse do IK. Pogodbo o zaposlitvi so mi kljub temu prekinili. Zanima me, ali je delodajalec deloval zakonito, ker mi je prekinil pogodbo o zaposlitvi? Hvala za odgovor!
Pozdravljeni. Zanima me sledeče.. zaposlena sem v podjetju za določen čas- podaljšujejo mi pogodbo po 1 mesec. Teden nazaj sem izvedela, da sem noseča, pred tem sem že podpisala pogodbo za februar. Seveda moram zdaj povedati kako in kaj, ampak me je strah, da bi me odslovili preden se mi izteče pogodba ta mesec? Gre se mi za prejemanje nadomestila.. s feb. bom zaposlena namrec ravno 6 mesecev in mi potem pripada 2 meseca nadomestila, ker sem stara pod 26. Ali mi lahko pogodbo kar prekinejo ali kako je s tem? Hvala za odg. Lp
Mi lahko prosim kdo odgovori na moje vprašanje? Kakšna je sodna praksa v mojem primeru? Te lahko podjetje zaradi neopravljenega zdravniškega pregleda odpusti? Hvala za odgovor
Ker sem se odločila za tožbo na Delovnem sodišču, sem dobila Vabilo na poravnalni narok. Mi zna kdo odgovoriti, kaj v bistvu to pomeni zame? Hvala.
Lepo pozdravljeni Palacinkaa,
To, kdaj boste povedali, da ste noseči, je vaša stvar, se pa šele s seznanitvijo delodajalca začne posebno varstvo delavke, ki izhaja iz Zakona o delovnih razmerjih (115. člen ZDR-1).
115. člen ZDR-1 v prvem odstavku določa, da delodajalec NE SME odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka do enega leta starosti.
Zgoraj navedeno torej velja za odpoved pogodbe, ni pa zagotovila, da ne bi delodajalec ne podaljšal pogodbe o zaposlitvi za določen čas (vendar ste do izteka pogodbe o zaposlitvi za določen čas zaščiteni!). Svojo odločitev o nepodaljšanju namreč lahko upraviči s tem, da ni več razloga iz 54. člena ZDR-1, na podlagi katerega vas je zaposlil za določen čas.
Kot rečeno pa vas pred iztekom pogodbe ne more odsloviti.
Za dodatne informacije smo vam na voljo na elektronskem naslovu [email protected].
Lep pozdrav,
LEGAS Kranj
Lepo pozdravljeni nezaposlena,
delovno sodišče mora vedno najprej preveriti, če se stranki lahko o zadevi dogovorita, zato razpiše poravnalni narok. Na njem se stranki poskušata poravnati. Navadno se poravnata tako, da medsebojno popuščata in se v točki, ki je sprejemljiva za obe stranki, sporazumeta o rešitvi njune zadeve (se torej poravnata). V takem primeru se zadeva zaključi s sklenitvijo sodne poravnave, ki postane pravnomočna in s tem zavezujoča za obe stranki.
Če se poravnalni narok ne zaključi s sklenitvijo sodne poravnave, pa postopek teče naprej.
Stranki se sicer lahko tudi kasneje med postopkom kadarkoli poravnata.
Za dodatne informacije smo vam na voljo na elektronskem naslovu [email protected].
Lep pozdrav,
LEGAS Kranj
Forum je zaprt za komentiranje.