redno napredovanje
Delam v državni upravi, kot strokovno tehnični delavec. Zanima me kako je z rednim napredovanjem. V državni upravi sem se zaposlila z višjo izobrazbo 17. julija 2000(količnik2,75), 16. decembra 2001 sem menjala službo, vendar brez prekinitve, znotraj državne uprave. Vse pravice sem prenesla v novo službo. Če prav razumem bi morala redno napredovati 17. julija 2003(količnik 3),po treh letih, vendar sem šla 21.julija 2003 na porodniško(fiksni prejemek), vrnila sem se konec julija 2004, 01.10.2004 pa so me na novo sistemizirali in dali v višji plačilni razred, ker so mi priznali visoko izobrazbo ( diplomirala sem maja 2002),torej sem padla zopet na začetek tega plačilnega razreda. Če bi redno napredovala julija 2003, bi imela višjo plačo le za mesece od avgusta do oktobra 2004, pa so me pozabili. Rekli so da imajo v računalniku začetek štetja od 16.12.2001,ko sem se zaposlila na tem organu. Mislim da ni prav,saj sem menjala službo brez prekinitve in znotraj državne uprave.
Zdaj pa vprašanje: Zanima me ali lahko sedaj zahtevam povračilo neizplačane razlike v plači zaradi rednega napredovanja za mesece od avgusta do oktobra 2004?
Če vam bo napredovanje priznano za nazaj, potem vsekakor lahko zahtevate razliko v plači.
Lep pozdrav,
Katarina
živjo!
menim, da je bil postopek s tvojim napredovanjem korekten. Kot opisuješ si res 17. julija 2003 imela tri leta od zadnjega napredovanja, vendar se pogoji po pravilniku preverjajo 1.1., 1.5. in 1.9., plača pa pripada od 1.2., 1.6. in 1.10., torej če bi bila v službi bi v tvojem primeru postopek rednega napredovanja izpeljali s 1.9.2003. Če pa je uslužbenec v tem času na porodniški, kot je bilo to v tvojem primeru se postopek napredovanja izvede prvi datum, ki je s pravilnikom določen za preverjanje pogojev, ko je uslužbenec že nazaj na delu. Torej če si se vrnila konec julija bi ti pogoje preverjali 1.9.2004, plača pa bi ti pripadala od 1.10.2004, vendar če si bila s tem dnem razporejena na delovno mesto, ki spada v višjo tarifno skupino se napredovalno obdobje prekine (sodba Delovnega in socialnega sodišča iz leta 1998).
Skratka mislim, da je bil postopek v tvojem primeru pravilen.
Neizplačane razlike, ki jih zahtevaš od avgusta do oktobra pa nimajo pravne podlage, saj se v avgustu redna napredovanja ne preverjajo.
vse lepo v letu 2005
Forum je zaprt za komentiranje.