Regeneracija mišic
A mi lahko kdo pove, koliko časa ‘morajo’ počivat mišice po 9km sprehodu?
Prebrala sem, da na cca 8km sprehodu naredimo cca 10.000 korakov… Torej toliko, kot je priporočeno za dnevni minimum….
Mene po takem sprehodi (tudi krajšem) bolijo mišice na nogah, kar precej. Čutim napetost, zatezanje – kot bi jih preobremenila.
A bi rada sedaj v aprilu vsak dan v sprehodu nabrala 10.000 korakov- pa mi domači težijo, da pretiravam in imam zato bolečine. Krog, ki ga imam premerjen je nekje 8,5 km in bi ga rada čim večkrat prehodila v naslednjem mesecu. Planirala sem sicer počitek v nedeljo in kak dan kaka krajša tura.
A je to preveč?
Hvala za mnenja
To je pa zelo različno. Nekomu 10km pomeni rahel sprehod, kdo drug je pa čisto crknjen.
Nekdo z lahkoto prekolsesari 150km v kosu, drug pa bo po 50 km 3 dni crknjen.
Če greš z nekom sukpaj na 10km pohod in je on v odlični kondiciji, ti pa vsa zastana, bo jutri on ves svež, ti pa vsa musklfibrasta in utrujena.
Pa seveda je tudi odvisno ali boš to turco opravila čisto počasi ali pa z zelo hitro hojo, kjer je pulz višji.
Ne ‘na žalost’ sem stara malo preko 40.
Do nekje začetka letošnjega leta aktivna, vsak dan po več kot 8 ur na nogah (gostinstvo). Tudi ko smo oktobra šli na čakanje sem redno hodila na sprehode – hitre, da me je otrok dohajal z lahkotnim tekom.
Potem pa je mož (zaradi poškodbe) ostal doma in sem januarja in februarja čas zapravljala doma in dvorila njemu, saj je bil na berglah – rekreirala zelo zelo malo.
Ko sem se marca želela malo več gibat pa sem sem po krajšem sprehodu (5km) misila, da umrem od bolečin. Sem znižala tempo, skrajšala pot a več kot dva dni zaporedoma nisem -zaradi bolečin zmogla kratkega in počasnega sprehoda. In takrat so mi vsi govorili, da pretiravam, da sem prehitra… Toda čez dan nisem nabrala niti 5.ooo korakov. Ko sem prvič šla na 10.000 sem tri dni komaj hodila.
Sedaj ne mislim odnehat, to da me po sprehodu boli, mi je bilo normalno a to, da če sem šla dva dni zaporedoma, da sem imela tretji dan krče po celotnima nogama pa nekako ne morem dojeti, da sem tako uničena po 1,5 urnem sprehodu…
Hvala še enkrat za mnenja
Avtorica, jaz sem bila 4 mesece na berglah, med drugim z njimi zmogla 10 km :). Sem pa tvojih let, malce več.
Je pa vseeno šla kondicija k vragu. Ampak 10km v hrbi pa vseeno zmorem :). S kolesom pa še dosti več :).
Nekako pa velja zlato pravilo: da imaš vsaj en dan na teden počitek. AMpak počitek ne pomeni posedati, ležati, ampak kak lahkotoen sprehod, rahlo kolesarjenje.
Če imaš musklfiber, potem rabiš počitek v obliki rahlega sprehoda. Recimo urco počasnega sprehoda.
Pa bolje kot vsak dan isti krog, je enkrat daljša turca, drugič krajša, enkrat hitra, drugič počasna, enkrat po ravnem, drugič v hrib… vsak dan enak krog, v enakem tempu je manj učinkovit. Pa poskusiš malce teka vmes pa tako naprej.
Ze tretje leto hodim dnevno do 20km. Nekaj dopoldan, nekaj zvecer.
Pa me je zdaj nekaj mesecev peklo v sprednji stegenski misici.
Sem delala manjse korake, bolj pocasi toliko da je pulz okrog 105 do 115.
Pa ce ni bilo mozno prehodit kak dan 20, sem jih zal le 12km.
Nic od dodatkov ne jemljem. Upam da mine in da grem na stare tire.
Sem pa odvisna od hoje, zaradi srca in pritiska, poleg neslane hrane.
Prevec hitro hojo pa tudi ne smem, ker pridem vsa podhaljena, obraz imam poplnoma leden ned hojo, kot skrinja. Zdravnica opozorila, da je to nevarno in bi se slabo koncalo.
Pisem med hojo. Verjetno so napake…