Registracija sedeža S.P. ja
Pozdrav,
Prosim za informacije. Prijatelj odpira S.P, vendar je sam (še) v najemu, zato bi kot sedež svojega S.Pja napisal moj naslov. Gre za hišo. Zanima me, kaj to pomeni zame, razen tega, da podpišem in overovim? Kako je z davki, namembnostjo hiše, se banka zaradi prijateljivih morebitnih dolgov lahko “vsede” na mojo hišo?
Se opravičujem za mogoče nesmiselna vprašanja, vendar mi S.P ni znan.
Iskreno se vam zahvaljujem za pomoč
Ne bodi koza! Je v najemu? Pa kaj potem? Ko se bo preselil, bo pa papirno zamenjal sedež podjetja. Bo imel na tvojem naslovu samo fiktiven sedež, ali tudi zakonsko predpisan (čeprav neobstoječ) poslovni prostor?
1.Kako je lahko v tvojem stanovanju prijavljena tuja pravna oseba? Le, če ima s tabo sklenjeno najemno pogodbo. Najemna pogodba pa pomeni da si ti najemodajalec, ki mora plačevati državi davke od dajanja nepremičnine v najem.
2. Na tvoj naslov bo prihajala vsa pošta. Na tvoj naslov bodo prihajale morebitne jezne stranke. Na tvoj naslov bodo prihajali morebitni rubežniki, rubiti lastnino pravne osebe.
3. Komunalne storitve, energija in podobne stvari se večinoma obračunavajo po drugačni tarifi za poslovni in za gospodinjski odjem. Če boš imela registriran sedež podjetja, postaneš poslovni odjemalec, ker nimaš dvojnih števcev in priključkov. Če te dobijo da tajiš resnično stanje, bo kazen visoka.
4. Vse vrste inšpekcij imajo vedno pravico vstopa v poslovni prostor. Pa četudi je ta v tvoji kopalnici. Kako jim boš razložila kaj je tvoje in kaj njegovo? Kako jim boš razložila da so nelegalni programi naloženi na tvojem osebnem računalniku, ne pa na njegovem službenem?
Če mene vprašaš, je njegov predlog škodljiv zate. Del svoje odgovornosti preprosto misli prevaliti nate. Ali je nepošten, ali pa neumen. Njegov s.p. ni tvoja briga, ampak njegova.
Glih vse zgoraj ne drži, drži pa 2. in 4. točka. Če bo komu kaj dolžen, pridejo rubit tvoje stvari. Še posebno, če pridejo rubežniki od Hojsa. Če boš svoje stvari hotel-a nazaj, boš moral-a na sodišču dokazovati, da so tvoje, kar pa bo trajalo nekaj let, pa še težka bo, če ne boš imel-a dokazov – računov na tvoje ime, da je res nekaj tvoje.
Točka 1. – Firma ne more imeti sedeža na naslovu druge pravne ali fizične osebe brez ustrezne pogodbe. Če bi to bilo možno, bi si ljudje kar tako za hec izmišljevali naslove, katerih lastniki o tem ne bi vedeli nič.
Točka 3. – Po javno dostopnih cenikih, je cena toplote za gospodinjski odjem cca 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižja od poslovnega odjema, cene elektrike pa cca 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižja. Podobno je tudi za ostale zadeve.
Točka 1. – Firma ne more imeti sedeža na naslovu druge pravne ali fizične osebe brez ustrezne pogodbe. Če bi to bilo možno, bi si ljudje kar tako za hec izmišljevali naslove, katerih lastniki o tem ne bi vedeli nič.
Točka 3. – Po javno dostopnih cenikih, je cena toplote za gospodinjski odjem cca 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižja od poslovnega odjema, cene elektrike pa cca 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižja. Podobno je tudi za ostale zadeve.[/quote]
Iz prve roke vem, da za sedež podjetja ni potrebna najemna pogodba in tudi najemnina ne, ampak samo soglasje lastnika (fizične ali pravne osebe), da ima lahko drugo podjetje na njegovem naslovu sedež poslovanja. Soglasje mora lastnik overiti na Upravni enoti ali pri notarju.
Sedež podjetja ni isto kot sedež opravljanja dejavnosti. Sedež imaš lahko tudi doma, da tja prejemaš pošto. Za opravljanje dejavnosti pa najameš delavnico ali pisarno, kar pač rabiš, ki ima uporabno dovoljenje za delavnico ali pisarno, in za tisti naslov se plačuje višjo tarifo komunale, elektrike… itd.
Predlagam virtualno pisarno tu si poglej https://virtualna-pisarna.com/