Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Regres in dopust v primeru odpovedi

Regres in dopust v primeru odpovedi

Pozdravljeni,

zaradi razmer v službi (neplačevanje prispevkov in regresa), resno razmišljam o tem, da bi dala odpoved. V začetku leta sem dobila odločbo od dolžini letnega dopusta, nekaj čez 20 dni. Če dam odpoved zdaj, ali imam pravico izkoristiti ves ta dopust, čeprav je šele sredina leta? In kolikšen del regresa mi pripada za to obdobje? Predvidevam, da lahko zahtevek za regres kasneje vložim sama na delavskem sodišču? Ali mi bolj priporočate, da grem do odvetnika? Kolikšni so sploh najnižji možni stroški v tem primeru?

Sem brskala po internetu in ne najdem odgovora na to vprašanje in bi bila zelo hvaležna, če mi bo kdo znaj odgovoriti 🙂

Pozdravljeni,

Predvidevam, da ste zaposleni za nedoločen čas. Tudi v primeru redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, imate vsekakor pravico do koriščenja celotnega dopusta, kakor tudi do izplačila celotnega regresa. Pravica do regresa je sorazmerna letnemu dopustu, ali po domače…če ste upravičeni do celotnega letnega dopusta, potem vam pripada tudi celoten regres. Na vas je, ali boste to pravico do koriščenja celotnega dopusta tudi izkoristili. Ob odpovedi PZ vam je delodajalec dolžan podati tudi pisno obvestilo o tem, koliko dni letnega dopusta ste izkoristili in koliko regresa vam je izplačal. Ta infomacija je pomembna za morebitnega bodočega delodajalca.

Vsekakor ste do izplačila regresa upravičeni. Na vašem mestu bi vsekakor stopila do odvetnika, če ne drugega, da s pravnega stališča spiše zahtevek za izpačilo. Glede stroškov nimam podatka…

Srečno!

Pozdravljeni,

če boste stroške pri odvetniku ocenili kot previsoke, lahko poskusite s predlogom za dodelitev brezplačne pravne pomoči.

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

Kaj pa v primeru, ko delodajalec odpove pogodbo delavcu iz poslovnih razlogov, ali je delavec dolžan koristiti celoten dopust pri tem delodajalcu?

Pozdravljeni,

nikakor ne.

Pozdrav,

Daša Modic Gorjup

BlaBla in Dasa MG, hvala za informacije.

Zanima me še ena stvar – če mi pripada celoten dopust in še od letošnjega dopusta nisem koristila niti enega dneva, odpovedni rok je pa 30 dni – a to pomeni, da po odpovedi lahko delam samo še kakšen dan, preostale dni sem pa doma? Ali je sploh kakšna omejitev glede dolžine dopusta in npr. delodajalec ni dolžen odobriti tako dolgega dopusta? Ali imam v tem primeru pravico do tega, da mi izplača dopust? Nimam pojma, kako se naj “pogajam” glede tega in do kakšnih zahtev sem pravzaprav upravičena.

Lp pozdrav

Pozdravljeni,

lahko ste doma, saj bi tako porabili ves dopust, ki Vam je bil odmerjen z odločbo. Običajno se tako naredi takrat, kadar zapuščaš službo in nimaš nove, da dopust ne propade.
Menim, da je izplačevanje dopust interna zadeva delodadajalca. Predlagam, da pogledate v interni akt ali da vprašate sindikalista.

Želim Vam veliko sreče in pazite prosim nase,

Daša Modic Gorjup

Zakaj bi dopust propadel, če nimaš nove zaposlitve? Ti delodajalec ne izda potrdila o preostalem dopustu, ki lahko preneseš k novemu delodajalcu, pa magari nekaj mesecev kasneje.. ko se zaposliš?

Pozdravljeni,

seveda ne propade, če si uspeš najti zaposlitev še v istem letu oziroma dokler imaš pravico porabiti dopust od prejšnjega leta.

Pozdrave, Daša Modic Gorjup

Ali v primeru ko delodajalec odpove pogodbo (nedolocen cas) iz poslovnih razlogov, 30 dnevni odpovedni rok zacne teci 2.6. in se iztece 2.7. pripada celotni dopust? Imam se 20 dni dopusta in zelela bi izkoristiti ves dopust. Izplacali mi bodo celoten regres.

Pripada ti 1/12 dopusta za vsak dopolnjen mesec dela v koledarskem letu. To je 6/12 dopusta, torej polovica. Načeloma ti pripada tudi toliko regresa.

Pozdravljeni,

sem ze dala odpoved in pred tem sem bila na bolniski,torej nisem porabila dopusta, ki mi je dodeljen in sicer 24dni.
Zanima me kako gre s tem,ali lahko zahtevam izplacilo dopusta in kako?

Vnaprej hvala za odgovor.

Če si zahtevala koriščenje letnega dopusta in ti ga niso odobrili, potem lahko zahtevaš odškodnino. Tudi v času odpovednega roka lahko zahtevaš koriščenje letnega dopusta.

Zdravo. Jaz sem dala odpoved s 5.9 in sedaj se en teden koristim dopust. Mam pa problem ker mi je ostalo 8 dni dopusta in mi je kadrovnica povedala da mi bojo oni te dni preostalega dopusta pobrali in pri zadnji plači trgali del regresa. Zaposlila sem se 16.3.2015 in torej sem bila zaposlena več kot leto pa me zanima če je to sploh dovoljeno. Hvala za odgovor

Pa prosim za čimprejšnji odgovor če je možno da mi nebo vse skup propadlo. Hvala že vnaprej

Regres in dopust se vsako leto upoštevata od 1.1. do 31.12. in če ni delovno razmerje za celoten ta čas, pripada sorazmerni del 1/12 za vsak mesec in ni pomembno, ali je zaposlitev od 1.1.tekočega leta ali pa traja že 10 let prej.

Ti je pa tudi lani pripadal regres in dopusta za čas 1.4.-31.12. (ker marca nisi še bila zaposlena cel mesec).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close