Regres in porodniška
Pozdravljeni,
na vas se obračam z vprašanjem glede izplačila regresa. Od 2.2.05 sem na bolniški zaradi rizične nosečnosti. Predviden datum poroda imam konec septembra, porodniški dopust pa bom nastopila 28.08.05. Ker bom do takrat na bolniški mi je delodajalec omogoči da izkoristim polovico dopusta, to je 12 dni, pred odhodom na porodniško. To razumem, saj bom več kot 6 mesecev na bolniški. Na obračunu OD pa pravijo da mi bodo izplačali samo del regresa.
Ali res nisem upravičena do celega regresa v letu 2005? Naj povem da sem v podjetju zaposlena že 6 let za nedoločen čas.
Če sem upravičena do celega regresa v letu 2005 na kateri člen zakona naj se oz. se lahko sklicujem?
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam,
Tejka
131. člen ZDR
(regres)
(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega
dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini
minimalne plače.
(4) V primeru, da ima delavec pravico le do sorazmernega dela
letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.
———————
Vi imate pravico do celotnega letnega dopusta, samo izrabiti ga ne boste utegnili, ker boste najprej v bolniškem staležu, potem pa na starševskem dopustu. Sorazmerni del regresa bi prišel v poštev samo v primeru, če bi imeli tudi pravico samo do sorazmernega dela dopusta, kar pa, kot rečeno, pri vas ne drži.
Lep pozdrav,
Katarina
Pozdravljeni,
hvala za odgovor, regres so mi izplačali v celoti.
Ponovno se obračam na vas z vprašanjem. Ker sem od 2.2. na bolniški zaradi rizične nosečnosti so mi v službi rekli da lahko izkoristim polovico dopusta, to je 12 dni pred odhodom na starševski dopust (to je 28.08.).
Pravijo, da dopusta ne morem koristiti v celoti, ker sem/bom na bolniški več kot 6 mesecev. Vendar če bi mi omogočili koristiti cel dopust, to je 25 dni bi bila na bolniški manj kot 6 mesecev.
Včeraj, ko sem bila pri ginekologu, mi je ta dejal, da ni še slišal za to in da ponavadi ženske lahko koristijo cel dopust.
Sprašujem vas, ali so mi dolžni omogočiti koriščenje celotnega dopusta pred odhodom na porodniško ali pa samo polovico, in ali je še to njihova “dobra volja”, glede na to da sem sedaj na bolniški?
Naj samo še napišem, da imam še 7 dni starega dopusta ki mi bo pač propadel!
Hvala za odgovor, Mateja
Forum je zaprt za komentiranje.