Najdi forum

Regres

Živjo,

nekaj me zanima. V podjetju sem bil zaposlen 10 let in sem zamenjal službo brez prekinitve, sedaj delam drugje že osem mesecev. Pred menjavo sem v prvi firmi dobil sorazmerni del regresa (cca 250 EUR), ali moram dobiti sedaj v novi firmi preostali del regresa? In če, kdaj in koliko? Hvala za odgovor.

Lp,

Mitja

Mislim da morate v novi službi dobiti sorazmeren del regresa, glede na število mesecev, ki ste jih delali. Bilo bi najbolje, če bi regres dobili takrat, ko so ga tudi ostali (pod pogojem da so ga).
Lahko da je bilo izplačilo regresa na primer maja, vi pa ste bili takrat šele prvi mesec v službi, niso vedeli če boste službo tudi obdržali, in so vas pri izplačilu regresa izpustili.
Po mojem mnenju je najboljše, da se pogovorite s delodajalcem oziroma v računovodstvu (če je notranje), in jih opozorite na obveznost izplačila regresa.
Če vam regres izplačajo še v decembru se vse skupaj da urediti brez hude krvi in ni nekih hudih prekrškov. Niso naredili prav, ni pa konec sveta in se da še vse urediti.

Pri prejšnjem delodajalcu sem dobil sorazmerni delež regresa aprila ( takrat ga izplačujejo ), naslednji mesec torej maja, pa sem nastopil z delom pri novem delodajalcu. Kdaj torej bi lahko dobil preostali delež, pričakoval sem ga pri sedmi plači, pa ga žal ni blo. Hvala vam za pomoč, sem zelo vesel vašega odgovora. Lp

Pozdravljeni sporten_lj,
regres mora delodajalec po ZDR1 izplačati najkasneje do zadnjega junija tekočega koledarskega leta.
V primeru nelikvidnosti delodajalca se lahko določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
Če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.
Če ste pri novem delodajalcu začeli v maju mesecu recimo 1.maja (pustimo da je praznik), imate 1. decembra pravico do najmanj 14 dni letnega dopusta oz. ste dopust lahko koristili sproti vendar največ v višini (povprečno) 2 dni za vsak mesec dela ( 2. junija ste teoretično lahko koristili dva dni dopusta za pretekli mesec dela ).
Torej, po prvem decembru ste imeli pravico do višine 7/12 regresa pri novem delodajalcu. Delodajalec vam je bil dolžan izdati obvestilo o številu dni dopusta po preteku meseca dni dela pri njemu.
Zakonsko ni definirano kdaj naj bi novi delodajalec izplačal regres delavcu, ki je k njemu pristopil med letom. Praksa je zelo različna vendar bi bilo logično, da vam bi bil izplačan še preostali del regresa najkasneje do 1. novembra. Če vam ga še ni izplačal ga preprosto spomnite.
Če potrebujete še kaj me kontaktirajte.

Lp,
dr.Dušan

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close