Rekuperacija Lunos
Zaradi plesni načrtujem še letos vgradnjo rekuperatorjev Lunos po celotni hiši 2 nadstropji cca 200 m2.
Prebral o sistemu vse, kar je tu in še kje.
Zanimajo me vaše izkušnje.
Ali navadni filtri zaustavijo PM10 delce in ves dim od kurjenja, ki je nacionalna obsesija mojih sosedov?
Ali se da v nasprotnem primeru močnejše filtre? Ali pa to nikakor ne prepreči prehoda delcev?
Ali se da rekuperator v posamezni sobi ustavit – npr. če sosed na severni strani kuri, bi zaprli dovod zraka samo v sobah na severni strani, medtem ko bi južne prostore pustil normalno delovati.
Ali se pri firmi napoveduje prenovljen sistem? Ti popusti v smislu “praznimo zaloge” me delajo sumničavega.
Če kdo kaj j ve, na dan z besedo, še najraje odgovore na vsa vprašanja.
Lp
Pri nas je isto problem s plesnijo.
Sam sem že lansko leto večkrat kontaktiral podjetje Lunos, pa lahko rečem da so zelo neodzivni! Odločil sem se, da bom sam nabavil nabavil rekuperatorje preko nemške spletne strani in tudi sam poskrbel za vgradnjo.
Ne bo subvencije, bodo pa toliko cenejši ker so v Nemčiji že v osnovi novejši modeli pol cenejši, da smo ugotovili da se izplača!
Dobro se pozanimaj, da ti ne bo žal čez par let
Navadni filtri pri lunosu ne ustavijo pm10 delcev, še večjih od teh ne, zaustavijo res samo zelo velike delce. Za pm 10 moraš dokupovati ene drage filtre, pa v vseh prostorih, pa nekajkrat letno,adijo pamet. Še manj pa ti filtri zaustavijo vonj, za to lokalni lunosi sploh nimajo možnosti, moraš imeti poseben ogljen filter, ki se lahko namesti samo v sklopu centralne rekuperacije.
Najboljša rešitev je centralni rekuperator.
Če pa nimaš te možnosti, potem pa lahko preko Eko sklada zaprosiš in vzameš VENTO EXPERT A50-1 PRO, kjer imaš možnost z enim samim daljincem upravljati tudi več kot 10 enot..
Trenutno je to najboljša izbira, ima tudi najvišji faktor vračanja toplote v prostor in izredno tih ventilator, ki te ne moti, posebno to velja za otroško sobo ali spalnico….
https://www.canarm.com/assets/product/documents/Vento_Expert_A50-1_Pro_UserGuide.pdf
Ta lunos je pa tak podn od firme. Ce še zaposleni rece, da mu gre na zivce njihovo vodstvi, pol se ve kok je ura. Pa totalno so neodzivni pa prestavljajo datum itd. Imam njihov sistemb in ga v sanjah ne bi vec izbrala! Nategovanje z montazo, iz dneva v dan. Placat sem pa morala vse v naprej, zaradi popusta. Podn. Imajo tudi zunanje monterje, ki jim placajo na roko. Podn od firme! Stran od njih.
Mi smo v hiso iz leta 1972 vgradili Heliosov rekuperator in to je bila najboljsa stvar za katero smo se odlocili pri adaptaciji. Pa edini izvajalec pri katerem je vse stimalo pri izvedbi in tudi se sedaj pri rednih servisih. Priporocam.
https://www.agregat.si/prezracevalni-sistemi/centralni-rekuperatorji/stenska-izvedba/kwl-ec-300w
Če ne bi na lastni izkušnji doživel, bi ti mogoče celo verjel!
Pri sosedu imajo spalnico cca 20 m², zračijo tudi po 8x na dan po 10 minut, razvlažilnik zraka deluje po 2 uri na dan, pa imajo zjutraj okna popolnoma mokra, da teče iz njih…
Pa je hiša stara 50 let.
In kaj ti priporočaš drugega, kot pa rekuperator?
Če ne bi na lastni izkušnji doživel, bi ti mogoče celo verjel!
Pri sosedu imajo spalnico cca 20 m², zračijo tudi po 8x na dan po 10 minut, razvlažilnik zraka deluje po 2 uri na dan, pa imajo zjutraj okna popolnoma mokra, da teče iz njih…
Pa je hiša stara 50 let.
In kaj ti priporočaš drugega, kot pa rekuperator?
[/quote]
Pri nas je bilo popolnoma enako.
Pomagalo ni nobeno odpiranje oken, okna so bila vedno zarosena….
rosenje=kondenzacija
je fizikalni pojav ko vroč vlažen zrak kondenzira na hladni površini..
seveda ima določene spremenljive pogoje..
…glede na {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vlažnost in temperaturo..oz delta T..
..ja saj po eni strani je rešitev rekuperacija, saj dvigamo temperaturo vstopnemu zraku, obenem pa mu odvzememo del vlage..
ampak gledano energijsko..
za to rabite elektriko, da pač vrtite rekuperacijo..
če s to energijo ogrevate stanovanje na višjo temperaturo, preprečite kondenzacijske pogoje..
da teče z oken, je seveda v prostoru OGROMNO vlage..
od kje.. je prvo vprašanje..
a ste oblečeni v “polivinil”, pomeni da preko sten vlaga ne more prehajati..oz sploh nikamor..
primer..
ko se tuširate v kopalnici..je na mrzlih ploščicah vse mokro..
topla para konddenzira na mrzlih ploščicah..
poleti tega ni..
le zakaj..??? vlaga je ista a ne?? para od vroče vode
ja sonce je “zakurlo” stene v kopalnici nad temperaturo rosišča..
jasno, rabiš pa energijo..
zato, ne preveč šparat pr kurjavi..
Prezracevalni sistem Lunos imamo 3 leta in smo zelo zadovoljni so pa seveda plusi i minusi. Zivimo v hisi iz 70 let prenovljena, okna, izolacija tako da smo imeli prevec zatesnjeno v samem stanovanju, da se nam je na novih lesenih oknih nabirala vlaga.
+ ni vec nobene vlage v stanovanju
+nobenega odpiranja okna cez celo zimo
+vedno svez zrak tudi ko prides z dopusta po 2 tednih
-umazan zrak od sosedeve kurjave
-malo motec ko gres spat
Kot sam sistem smo zelo zadovoljni odtehta vse minuse imajo pa tezave z podizvajalci, ker so zelo neodzivni za samo delo so potrebovali 3 dni za 4 luknje.
Lahko poročam iz prve roke, ker sem vmes zadevo kupil.
Zaenkrat sami plusi. Edino montaža specialnega rekuperatorja v eno kopalnico mi para živce, ker ni bilo narejeno na 0 in 1, pač pa na 1 in 2 in rabimo električista, da nam to popravi. Sicer pa vse stene zdaj suhe, kljub temu, da smo zaradi visokih temperatur skoraj nehali kurit, zrak super, na rahlo brnenje se pa navadiš v enem do dveh dneh.
Mi je žal, ker tega nismo uredili že… ohoho let nazaj.
Mi smo imeli že na začetku težave, ker je bil Lunos popolnoma neodziven…
Smo pa potem kupili sami rekuperatorje v Avstriji in jih vgradili, poleg tega pa še kar veliko prihranili, kljub temu da nismo vložili zahtevka za subvencijo EKO sklada!
[/quote]
Zdravo, bi mi lahko posredovali spletno stran kjer ste naročali zračnik. Hvala, lp
Lunos je izhod v sili, kadar ni mogoče vgraditi centralnega prezračevanja.
Ni mogoče zagotoviti pravilnega pretoka zraka iz čistih in umazanih prostorov.
Problem so tudi filtri, saj skozi isti filter
izmenično prehaja zrak nekaj časa v prostor in nato iz prostora. Slabši je izkoristek… Skratka za prezračevanje je še vedno zakon centralni sistem