Res dobra francoska solata – prosim za recept
Tukaj imaš veliko receptov:
http://www.kulinarika.net/recepti/iskanje/?besede=Francoska+solata&Submit=Iskanje
V francoski je krompir in ne riž Krompir, ki mora biti narezan na lepe, enakomerno velike koščke skuhaš v slani vodi. Na majhne koščke narežeš še v trdo kuhana jajca, kisle kumarice (meni so najboljše Etine), dodaš Etino mešanico graha in korenja. Vse skupaj previdno zmešaš, dodaš malo soli, malo belega popra, žlico Helmansove majoneze, eno majhno žličko gorčice, olje in limonin sok.
Ni kakšne velike znanosti, bistvo je v dobrih sestavinah: na kockice narezan krompir skuhaš, malo soliš in ohladiš, enako korenje in grah (meni te mešanice iz konzerv niso dobre, čeprav včasih dam grah iz konzerve, mora biti npr Valfruta, ne kakšna merc. ali podobna…),
ohlajeni zelenjavi dodaš na kockice narezane kisle kumarice in kuhana jajca.
Narediš domačo majonezo in zmešaš, ne more bit slabo.
Ena bistvenih stvari je domača majoneza. Jaz dam dva jajca, malo soli in popra v multipraktik in potem počasi dolivam olje, ki začne majonezo strjevati. Porabiš največ 5 minut. Ko je dovolj trda, dodam še dve veliki žlici kupljene majoneze in eno malo žličko senfa. Krompir in korenje jaz sam skuham, grah pa iz konzerve in vložene kumarice.
Helmansova je za moj okus in še marsikateri presladka. Če ni časa za domačo naredit, pa obvezno Thomy v vrečki ali pa presenetljivo Hoferjeva navadna ne light, pod blagovno znamko delana v Tini, Nasovče.
Pa vedno še eno žličko gorčice zraven, namesto kisa.
Krompir mora bit taprava sorta, ne sme bit tamoknat, da ne razpade v zdriz potem, ko dolijemo vodo, najboljši je Marisbar, ne sme bit sorta za cvretje.
Osebno imam raje bolj lahko, prezračeno francosko solato, kot pa zbito, polno majoneze, kisle smetane in bohnedaj sira – maščobe ne kubik.