Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Res dobra zeljna solata – prosim za recept

Res dobra zeljna solata – prosim za recept

Zluštalo se mi je zeljne solate. Jutri grem kupit glavo zelja, prosim pa za kak nasvet, kako pripraviti, da bo res dobra. Kako jo delate vi?
Kako narezati zelje, da bo lepo na tanko?
Pase notri topel krompir?

Nareži/naribaj zelje, dodaj kis, olje, sol, malo vode, poper in imaš zeljno solato. Bo šlo ali je prehuda zate?

Za zares dobro zeljno solato moraš imeti zgodnje zelje.

Jaz zelje narežem na tanko, notri dam topel kuhan krompir, da se zelje še malo zmehča, začinim s soljo, poprom in bučnim oljem. Kisa ne uporabljam.

Včasih dodam še na drobno naseckan česen.

_____________________________________________________________________________________________________________ V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...

Meni je najboljsa zeljna solata tista, ki je bila narejena vceraj in jo jem danes. Ali pa vsaj kako uro, dve da stoji. Ce je s krompirjem, das toplega in jes potem, ko se je ohladil. Pa bucno olje obvezno.

Tipično babje…sol , poper in je konc z začimbami…ni čudno da smo desci dost boljši kuharji…
Na zeljnati solati ne sme manjkat rjavi fižol, česen, janež (kumina), sol, mešanico poprov na mlinčku, jabolčni kis (sam ga uporabljam od Ašiča), krompir katerega se takoj po kuhanju prelije z bučnim oljem…
Zelje mora bit narezano na zelo tenko in mora stati 2-3 ure nakisano in nasoljeno, da spusti vodo in postane mehak…

Zelje se vedno začini tudi s kumino (prebava) , tudi kislo, kot pravi Thorr. Če se mi glih da, odtrgam zeljne liste, izrežem žile, jih zvijem v rolco in na tanko zrežem.

…ce ti je prevec medlo, ga lahko obogatis z dresingom (jogurt, gorcica), moj nacin je pa z leco, jedrci orehov, pa še enkup zelenjave. Naj tekne 😉

to je to … polno česna in nekaj kumine, dobro bučno olje, kis … včasih tudi naribam kakšen korenček not, ko pride obisk, ki ima rad korenček

Delam jo le iz mladega zelja. To zelje v kot kamen trdih glavah , ni dobro. Vsaj zame ne. To je za kuhat, ne za solato.
Zelja nikoli ne ribam, vendno narežem. Liste zijem in čim tanjše narežem. Okisam z olivnim oljem, kisom, sol, poper in koščki jabolka.

To je to….še česen!!

Aja, pa srčke iz listov izrežem (porabim pol v mineštri), liste zrolam u rolco….pol pa jaz, Solingen in Dick stopimo v akcijo….da narežemo kot v meglico lahke trakove:)))) Horor, kako je to dobro….

Mi ji pravimo kumič.
Da je bolj aromatična se jo pred uporabo naseka z nožem

Moram prznat, kumina mi ni nikoli dišala…ne u kislem zelju, ne v mineštrah ne v solati… ne vem zakaj, ma jo nimam rad….Mi ne gre:((

Ja, ja kumina;). Sem pozabila napisat. Brez kumine ne gre.

Obožujem zelje…sladko, kislo, v solatah, surovo, z raznimi dodatki – samo da je zelje 🙂
Receptov in nasvetov je bilo že dovolj zapisanih, mogoče samo še tole (za navdušence):
http://allrecipes.com/recipes/218/salad/coleslaw/


Ce zelje posolis in pustiš nekaj časa, spusti vodo in se lepo zmehča vedno delam tako solato s krompirjem in je super. Drugače pa je tako narejena solata boljša oz. odlična z ohrovtom, jo delam vedno z ohrovtom če ga imam, namesto zelja.


Ce zelje posolis in pustiš nekaj časa, spusti vodo in se lepo zmehča vedno delam tako solato s krompirjem in je super. Drugače pa je tako narejena solata boljša oz. odlična z ohrovtom, jo delam vedno z ohrovtom če ga imam, namesto zelja.
[/quote]

Ohrovt is for pussies!

…hec…rada imam ohrovt.

Meni se kar sline cedijo.

Ja, ja kumina;). Sem pozabila napisat. Brez kumine ne gre.
[/quote]
.
Seveda gre, pa brez janeža tudi.

Večinoma samo zelje na solato(kis, olje, sol) s česnom. Zelje na tanko narežem.Včasih dodam rd.fižol. Nikoli ne skuham krompir in ga zelju ne dodajam.

Če je pa kje ponujeno s krompirjem, pač normalno vzamem. Doma pa ne dodajam krompirja.

Če imam za porabit kakšno kuhano čičeriko ali kuhano govedino, kar dodam notri…to bolj poredko.

pri nas jo je mama vedno delala tako – da je zelje na tanko narezala – odstraniš vse stržene na listih in narežeš res na tanke rezine potem je zelje nasolila in pustila stati, da se je zmehčalo. Nato je to slano zelje oprala, dala gor skuhan topel krompir in začinila z oljem in kisom – soljo še po potrebi. In je bila mehka solata.

Lohk pridem k tebi na zele?:)

Moram prznat, kumina mi ni nikoli dišala…ne u kislem zelju, ne v mineštrah ne v solati… ne vem zakaj, ma jo nimam rad….Mi ne gre:((
[/quote]

Uporabi mleto kumino. Tudi jaz ne maram cele.


Ti si pa Primorka/Primorec? Ker delaš zeljno solato z olivnim oljem:)
Tale jabolka so zanimiva. A jih naribaš, ali narežeš na kocke?

Evo še mojga recepta oz. Taščinega
Tašča je delala klasično z oljem, kisom in soljo. Zelje je naribala in zraven naribala še polovičko čebule. Dobro je. Probajte…

New Report

Close