Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Res dobra zeljna solata – prosim za recept

Res dobra zeljna solata – prosim za recept

Takle ribežen za rezanje zelja uporabite, ne bo treba solit, pa čakat, pa mečkat;)

https://www.google.si/search?q=ribe%C5%BEen+za+zelje&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi1oq7S3c3WAhWKK5oKHafUDC8Q_AUICigB&biw=1512&bih=894#imgrc=ozOPOKF6apzm7M:


Točno tako! Tudi pri nas delamo tako željno solato.

To potem ni več zeljna solata, ampak mešana.
Če dodam krompir in fižol, je to zame že skoraj glavna jed, ne pa solata za ob glavni jedi.
Jabolčnega kisa ne morem, mi že sam vonj dvigne želodec, uporabljam balzamični kis.
Začimbnic verjetno uporabljam več kot sam Gordon.
Zeljno solato posolim in pustim stati, če jo nakisam, potem se kis preveč zažre v zele in sploh ne okusiš okusa zelja, čutiš le kis.

pa veš, da ne dam 20 eur za ta ribež … dokler imam zdrave roke

Pri kuhariji pa res ni treba nadirat tistih, ki hrano pripravljajo drugače kot vi, no!
Kolikor je gospodinj, toliko je različnih receptov. To je že stara znanost. Boste Primorce nadirali, ker v govejo juho dodajo parmezan, česar pri Prekmurcih, recimo, niti slučajno ni najti?
Vsi zgornji načini priprave zeljne solate so zanimivi.
Ravnokar se mastim z enim od njih 🙂

pa veš, da ne dam 20 eur za ta ribež … dokler imam zdrave roke
[/quote]

Mhm. Jaz se na splošno precej izogibam raznim pripomočkom. Se mi zdi, da je hrana popolnoma drugačnega okusa, če za rezanje, sekljanje ipd. uporabiš najbolj preprostega – nož…

To potem ni več zeljna solata, ampak mešana.
Če dodam krompir in fižol, je to zame že skoraj glavna jed, ne pa solata za ob glavni jedi.
Jabolčnega kisa ne morem, mi že sam vonj dvigne želodec, uporabljam balzamični kis.
Začimbnic verjetno uporabljam več kot sam Gordon.
Zeljno solato posolim in pustim stati, če jo nakisam, potem se kis preveč zažre v zele in sploh ne okusiš okusa zelja, čutiš le kis.
[/quote]
Svašta…glih balzamićni kis spremeni okus ker je premočan…men sploh ne sede nikjer…tud vinski ima premalo nevtralni okus…marsikdaj uporabim limono namesto jabolčnega kisa…sploh se pa ne sme pretiravat s količino kisa, to je menda jasno…
Ja, taka zeljnata solata s toplim krompirjem in fižolom je komot samostojna jed za večerjo, tko kot kumare s toplim krompirjem…
In če smo glih pri kisu…zdaj ko so na jedilniku gobe na sto načinov, vedno ko kuham gobovo juho ali gobovo čorbo s krompirjem, vedno dam v krožnik še žlico kisa…še kdo to dela?

Ja oz. če imam, stisnem not limono.

Mhm. Jaz se na splošno precej izogibam raznim pripomočkom. Se mi zdi, da je hrana popolnoma drugačnega okusa, če za rezanje, sekljanje ipd. uporabiš najbolj preprostega – nož…
[/quote]

Ja sam res, popolnoma drug okus dobi zelje – okus čokolade;))
Kaj pa je ribežen drugega kot nož? Pardon – trije noži;)

Ja sam res, popolnoma drug okus dobi zelje – okus čokolade;))
Kaj pa je ribežen drugega kot nož? Pardon – trije noži;)
[/quote]

Ja, pa že imaš prav.


Svašta…glih balzamićni kis spremeni okus ker je premočan…men sploh ne sede nikjer…tud vinski ima premalo nevtralni okus…marsikdaj uporabim limono namesto jabolčnega kisa…sploh se pa ne sme pretiravat s količino kisa, to je menda jasno…
Ja, taka zeljnata solata s toplim krompirjem in fižolom je komot samostojna jed za večerjo, tko kot kumare s toplim krompirjem…
In če smo glih pri kisu…zdaj ko so na jedilniku gobe na sto načinov, vedno ko kuham gobovo juho ali gobovo čorbo s krompirjem, vedno dam v krožnik še žlico kisa…še kdo to dela?
[/quote]

Moj ata.

Moj ata.
[/quote]

Jp….večina folka nima pojma kaj paše dodatno k določeni jedi

Thorrr, vidim da obvladate kuhanje. Prosim napište nam še recept za gobovo juho. Hvala.


Svašta…glih balzamićni kis spremeni okus ker je premočan…men sploh ne sede nikjer…tud vinski ima premalo nevtralni okus…marsikdaj uporabim limono namesto jabolčnega kisa…sploh se pa ne sme pretiravat s količino kisa, to je menda jasno…
Ja, taka zeljnata solata s toplim krompirjem in fižolom je komot samostojna jed za večerjo, tko kot kumare s toplim krompirjem…
In če smo glih pri kisu…zdaj ko so na jedilniku gobe na sto načinov, vedno ko kuham gobovo juho ali gobovo čorbo s krompirjem, vedno dam v krožnik še žlico kisa…še kdo to dela?
[/quote]
Vcasih ja, vedno pa ne. Vcasih pa par kapljic bucnega olja. Enako v krompirjevo belo juho ali v kako zelenjavno.


Končno en/a, ki ve, da gre na zelje čebula in ne česen. Pih, sami amaterji v tej temi.
Pa olivno olje, ne bučno.


Končno en/a, ki ve, da gre na zelje čebula in ne česen. Pih, sami amaterji v tej temi.
Pa olivno olje, ne bučno.
[/quote]
“Edino pravih” zeljnih solat je skoraj toliko kot je ljudi, ki jo pripravljajo. Zakaj je torej nekdo, ki ima drugacen okus kot ti, kar ze iz tega razloga bedak?

Jaz priznam, da sem raje bedak, ki da v zeljno solato česen, kot pametna, ker mi čebula not ne paše 🙂


Končno en/a, ki ve, da gre na zelje čebula in ne česen. Pih, sami amaterji v tej temi.
Pa olivno olje, ne bučno.
[/quote]

nena ti meni amater! olivno olje pa si nekam vtaknite … v zelje paše bučno, vsaj meni!


“Edino pravih” zeljnih solat je skoraj toliko kot je ljudi, ki jo pripravljajo. Zakaj je torej nekdo, ki ima drugacen okus kot ti, kar ze iz tega razloga bedak?
[/quote]
Kje vidiš, da sem koga označil za bedaka?
Drugače pa slovenska klasika. V vsako jed, ki ima v imenu solata bučno olje in česen, tu ste si enotni, kregate pa se okoli ribežna in noža.

Hitro pripravljena zeljna solata
Potrebujemo :

0,5 kg svežega zelja ali ohrovta
1 strok česna
svež ingver velikosti oreha
2 žlici gheeja ali sončničnega olja
5 celih klinčkov
1/2 žličke semen orientalske kumine
1/2 žličke gorčičnih semen
1/4 žličke kurkume
1/2 limete
sol
črni poper
Zeljne liste ločimo med seboj, jih operemo in odstranimo osrednji, trdi del. Več lističev hkrati zvijemo skupaj in narežemo na trakove. Česen in ingver olupimo in narežemo na tanke, majhne koščke. V ponvi segrejemo ghee ali olje in dodamo ingver, klinčke, orientalsko kumino, gorčična semena in pražimo, dokler semena ne pričnejo pokati. Nato dodamo zelje, česen, kurkumo in črni poper. Pražimo nekaj minut, nato pa znižamo ogenj in pokrijemo posodo. Občasno premešamo in dušimo še 15 minut. Šele na koncu solimo in ko je jed na krožniku dodamo nekaj kapljic soka limete. K temu receptu se dobro poda v pečici pečen topinambur ali hokaido buča.

tej jedi se reče kung-fu, ker si potle celi divji 🙂

A tole lotti teb kuha?

A tole lotti teb kuha?
[/quote]

Prijatelj kašno pa ti pripravljaš?

Med redkimi jedmi, ki so mi dobre iz menze in doma ne dosežem niti slučajno, je navadna zeljna solata (zame brez dodatkov, pa če sem še taka budala in brez domišljije, pač ne!!! Še najmanj pa kako kumino, je ne prenesem nikjer!) in jabolčna čežana. Zeljna solata, fajn na tenko in postana … vrhunsko.

Me pa res zanima, kaj bo zdej tista iz prvega posta, ki je hotla recept za dobro zeljnato solato … :))
Meni je najboljša kot jo je pripravljala moja babica pred desetletji: Zelje čimbolj tenko narezano, olje, kis, sol, poper, včasih malo na tenko narezane čebule. Nobenega stanja, da se zmehča, meni je fajn, da zelje še malo hrusta. Včasih dodam rjavi fižol ali kuhan krompir, občasno namesto navadnega bučno olje. In ničesar drugega več. Česen imam zelo rada na listnatih solatah, k zelju mi pa ne gre. Kumine ne maram. Še manj mi pa na zeljno solato paše ingver pa klinčki in kaj vem kaj še eni gor mečete.
Tako da priporočam avtorici vprašanja, da začne z osnovno varianto, potem pa dodaja, spreminja … in bo slej ko prej našla recept, ki ji bo najbolj všeč.

New Report

Close