Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Res vsi pridni uspejo v Avstriji?

Res vsi pridni uspejo v Avstriji?

Citiram en zapis z monovske teme: “Naj se iz Slovenije reši kdor se more. Avstrija je blizu in ponuja življenje kot se spodobi in kjer pridni vedno uspejo.”

Pa še večkrat beremo, slišimo kot, da se v Avstirji cedita med in mleko. Pa je res tako?

Po mojih izkušnjah daleč od tega. Ja, seveda je super, če si v Sloveniji čistilka in gor tudi. Ali pa, če delaš tu v proizvodnji in gor tudi. ALi pa tu zdravnik gor zdravnik. Potem je super, ker bistveno več dobiš kot v Sloveniji.

Tehnični kader, zdravstveni kader iščejo. Tako, da to se splača.

Za ostalo pa: v Sloveniji imaš recimo diplomo, delo, kjer je zahtevana diploma. Kaj pa bo v Avstriji? Tam pa, če bo sreča pristaneš kot sobarica, čistilka, prodajalka, v proizvodnji. Mogoče kak evro več kot v Sloveniji, ampak dosti slabše delo.

Da ne omenjamo tega, da imajo druge narode bistveno raje kot Slovence. PRvi so jim itak domači. Potem sledijo Nemci. Pa potem ostali iz S in Z Evrope.

Ko teh zmanjka pa sledijo V Evropejci. Jp, Madžari, Čehi, Slovaki… ne pa Slovenci. Zakaj ne? Ker oni požrejo vse, kar jim delodajalci servirajo. Slovenci pač ne.

Torej Slovenci ne požrejo vsega, za pravo delo pa raje vzamejo Nemce.

Tako, da s tega vidika smo Slovenci že nepriljubljeni.

S tem, da slovenske izobrazbe itak ne šmirglajo, če ni zdravstvo ali tehnična smer.

Pa, če si 40+ in hočeš delat v trgovini, čistit, v hotelu kaj… ne šmirglajo sploh. Čudež, če ti sploh odgovorijo na kako vlogo.

Splača se it gor ja, če delaš na istem nivoju kot v Sloveniji. Če delaš pa pod svojo izobrazbo, več stopenj, je pa podn.

S tem, da gor ni NDČjev. Tudi, če je. Te lahko mimogrede odpusti.

Recimo iamš pogodbo. Ni ok vreme. Rečejo: jutri je tvoj zadnji dan. Se mi je že zgodilo. Tako so odpustili iz danes na jutri celo ekipo. Tujce seveda, domačih ne. Šok, ampak tako je.

S tem, da tujce zaposlujejoh predvsem v turizmu. Kar pomeni, da te konec zimske sezone vržejo na cesto in te vzamejo naprej, če imajo dve sezoni, ko se začne poletna sezona. Konec poletne pa spet na cesto.

Večina Slovencev pa gor dela tisto, kar pri nas Bosanci, Filipinci, Srbi… se pravi, kar domači nočejo.

Pa rado se zgodi, da imaš enako delo kot domačin, po možnosti še bolj zahtevno, več referenc, več znanja pa nižjo plačo kot domači.

Pa recimo še en primer firme: novoletna zabava samo za domačine, naredijo tako prefinjeno, da tujce sicer povabijo, ampak takrat, ko vedo, da ti ne morejo priti. Ali pa zaključna večeraj, spet samo za domače.

Imam izkušnej s firmo, ki dela veliko na marketingu, veliko javnih objav. Večji del zaposlenih tujci. Več kot pol. V objavah za medije, fotke na fb in podobno: vedno in izrecno samo domačini. TUjci ne obstajamo, čeprav nas je več kot pol.

Pa eni znajo biti zelo sovražni, če se prikoplješ kaj višje kot do najslabšega delovnega mesta v firmi. Da si kaj višje.

Če pa te kdo vpraša kaj počneš, kar takoj doda a si čistilka, negovalka, kelnarca… kot, da tujci nismo sposobni kaj boljšega delat.

V glavnem imajo nas za podn, za jugose.

Redki so ok. Pridnost? Hja, če si len in domač, bo fajn. Če si Jugos, bo slaba plača, čeprav si priden.

Je na netu par fb skupin – Slo v at.

Tam vidiš kaj večina dela gor: proizvodnja, čistilke, sobarice. Če kdo rabi nasvet za kako boljšo službo pa tema. Redki uspejo. Večina pa kot tujci v Sloveniji: službe na dnu plačilne lestvice.

Prijatelj je ob osamosvojitvi ostal brez službe v Sloveniji. Žena je dobila delo v zdravstvu. Preselili so se v Avstrijo. Oba otroka sta končala šolanje v Avstriji do fakultete in oba sta dobila dobro plačana dela. En otrok v financah, drugi na zunanjem ministrstvu AT. Zadovoljni so, ker so uspeli. Nič slabega o Avstriji. Visoka delovna etika in korektni odnosi avstrijskega vodstvenega kadra. Dobre delavce spoštujejo.

Glede odpovedi čez noč je vse OK. Odpoved dobiš z razlogom (slabi delavci, izkoriščanje bolniške, ostale kršitve…). Vsak brezposeln ima določene beneficije in si hitro najde novo zaposlitev.

V jebeni postkomunistični Sloveniji se v javnem sektorju ne moreš znebiti slabega delavca, bolniške si izkorišča do onemoglosti, jebene rodulje izkoriščajo rizično nosečnost in so doma pet do sedem let s polno plačo, šikaniranja delajo na polno, minimalci in izkoriščanje, nepriznavanje nadur, popolnoma neučinkovit javni sektor… Tega ni v Avstriji.

Ah ja, sam pišeš, da so končali šolanje v Avstriji. Če bi ga v Sloveniji, bi klinca uspeli. Slovenska izobrazba jim je manj vredna.

Razen zdravstvo, tehnične smeri. Te pa jemljejo tudi Slovence.

Odpovedi: a ti resno misliš, da je cela ekipa slaba, če jo odpustijo? En sam razlog je bil: vreme. Ok, razumem, da so imeli težave. Ampak se da vsaj drugače izvesti: recimo, ja, vidite stanje, se opravičujemo pa vsaj kak dan prej povedat, ne pa na tak način.

Res pa je, da bolniškanja ni. Nege za otroke se tudi ne izkorišča tako kot v Sloveniji. To pa je boljše ja.

Drugače pa ja, Jugos jim je pač nekaj slabega, večini.

Res pa je, da gor sigurno dobiš plačo. V Sloveniji to ni rečeno.

In zakaj bi Nemci in drugi severnjaki hodili delat v At? V Nemciji so place boljse. Ve se kdo hodi delat v At, in te so itak vec ali manj brez izobrazbe.

V Avstriji dela precej Nemcev. Tudi veliko Nizozemcev (to predvsem mladi, pozimi v smučarskih središčih). Nemci pa ne vem kako to, da jih je toliko v Avstriji. Ker pravijo, da zdravniki pa iz Avstrije v Nemčijo.

Pa tudi par drugih sodelavcev imam: Irec, Nizozemci tako ali tako, Šved, Danec. Samo ti so redki, so pa. Nemcev je pa dosti.

Večina pa seveda: V Evropa.

Dosti tudi Turkov, samo tisto pa ponavadi že bolj posebne službe. Kar imam jaz izkušenj, smo bili samo Evropejci. Predvsem V Evropa. Ti V Evropa so ugodni, ker so poceni. Bolj poceni kot Slovenci.

Slovenci pač ne vzamejo vsakega dreka, Madžari, Romuni vzamejo vse.

Odgovor na objavo uporabnika
ni čisto tako, 24.04.2025 ob 21:36

Ah ja, sam pišeš, da so končali šolanje v Avstriji. Če bi ga v Sloveniji, bi klinca uspeli. Slovenska izobrazba jim je manj vredna.

Razen zdravstvo, tehnične smeri. Te pa jemljejo tudi Slovence.

Odpovedi: a ti resno misliš, da je cela ekipa slaba, če jo odpustijo? En sam razlog je bil: vreme. Ok, razumem, da so imeli težave. Ampak se da vsaj drugače izvesti: recimo, ja, vidite stanje, se opravičujemo pa vsaj kak dan prej povedat, ne pa na tak način.

Res pa je, da bolniškanja ni. Nege za otroke se tudi ne izkorišča tako kot v Sloveniji. To pa je boljše ja.

Drugače pa ja, Jugos jim je pač nekaj slabega, večini.

Res pa je, da gor sigurno dobiš plačo. V Sloveniji to ni rečeno.

Če si imel slabe izkušnje z delom v AT je to tvoj problem in ne moreš posploševat. Avstrija ima najvišjo delovno etiko v EU.

Naši reveži iz Štajerske, Prekmurja, Koroške, ki hodijo delat v AT ali pa so se izselili, niso imeli perspektive v Sloveniji., drugače ne bi odšli.

Večinoma gre za slabše izobražene delavce, so pa tudi taki z UNI diplomo in brez tvez, ki so obupali nad brezposelnostjo v Sloveniji.

V At se tudi z njihovo slabo plačo živi normalno, pri nas družina z dvema minimalcema životaru kljub socialnim beneficijam za otroke.

V AT funkcionirajo vse institucije in javne službe. Zdravstvo deluje brez čakalnih vrst, korupcija je minimalna, politiki delujejo v korist državljanov.

Slovenija je banana balkanska državica, ki se je v 35. letih samouničila. To je tudi glavni razlog, da nas Avstrijci ne marajo. Smo pokvarjeni, zlobni, preračunljivi, maščevalni in hinavski. Kakšen narod – takšna ablast.

Johan, nisi razumel mojega pisanja. Preberi znova, mogoče dojameš.

Draga avtorica, verjamem ti. To kar opisuješ, je že prav fašistični odnos Avstrijcev do nas Slovencev. Zaničevanje in podcenjevanje. Vem kako je bilo, ko sem se 30 km od alovdnskw.meje z Avstrijo v 1 kraju ustavila v trgovini Billa. Kupila 5 cokolad v milki in sem rekla, da pri nas te navadne niso v akciji. Prodajalka okrog 40 let, debela avstrijska domišljavka pa je zavila z očmi : ” TUDI V SLOVENIJI IMATE MILKO? RES? TO PA JE MOREM VERJETI! ” Sem odgovorila, da imamo Milko in da je skoraj najbolj priljubljena čokolada. Ampak ona se mi je še kar nasmejala : ” KAJ  TAKEGA. TEGA PA RES NISEM VEDELA. ”

Tako da je poniževanje in Zaničevanje Slovencev kar odprto in direktno ! Oni sploh ne skrivajo, da nas imajo za nekakšne POL – LJUDI .

Upam da nabereš čimveč delovne dobe, vem da si samska.

Koliko že imaš do sedaj delovne dobe v Avstriji ?

Vztrajaj vsaj 10 do 15 let, da boš ob vrnitvi v Sloveniji imela dostojno penzijo !!!

Bodi močna in mirna in prijazna in se ogni bedakov, v tla glej, ne glej jih v oči!

Mene je pred kratkim vprašal en Avstrijec, če imam jugoslovanske tablice ali avstrijske na avtu. Ga zabodeno gledam kaj o to blebeta o Jugoslaviji.

Ne vem no, ampak za sosednje države pa skoraj moraš vedeti katere so.

Po toliko letih še vedno blebečejo o YUgi?

Pa velika večina Avstrijcev ne ve, da nismo bili V blok.

Pa blebečejo nekaj o Rusiji in ruščini. Alo, nismo bili pod Sovjetsko zvezo. Del Avstrije pa je bil en cajt. Mi pač ne.

die Arbeit, 24.04.2025 ob 21:26

Prijatelj je ob osamosvojitvi ostal brez službe v Sloveniji. Žena je dobila delo v zdravstvu. Preselili so se v Avstrijo. Oba otroka sta končala šolanje v Avstriji do fakultete in oba sta dobila dobro plačana dela. En otrok v financah, drugi na zunanjem ministrstvu AT. Zadovoljni so, ker so uspeli. Nič slabega o Avstriji. Visoka delovna etika in korektni odnosi avstrijskega vodstvenega kadra. Dobre delavce spoštujejo.

Glede odpovedi čez noč je vse OK. Odpoved dobiš z razlogom (slabi delavci, izkoriščanje bolniške, ostale kršitve…). Vsak brezposeln ima določene beneficije in si hitro najde novo zaposlitev.

V jebeni postkomunistični Sloveniji se v javnem sektorju ne moreš znebiti slabega delavca, bolniške si izkorišča do onemoglosti, jebene rodulje izkoriščajo rizično nosečnost in so doma pet do sedem let s polno plačo, šikaniranja delajo na polno, minimalci in izkoriščanje, nepriznavanje nadur, popolnoma neučinkovit javni sektor… Tega ni v Avstriji.

Vi, ki imate prijatelja, ki je  tam v Avstriji od slovenske osamosvojitve naprej, ne morete primerjati takrat in danes. Danes so neprimerno težje razmere  na prostem trgu dela, več je delavcev, več je vseh tujcev. Tudi v zdravstvu so v Avstriji odpuščanja in službe niso 100 %, če jim nisi všeč, je čisto vseeno, če si priden, ker vedno lahko dobijo druge Romune, Filipince itn..

Ne trdim, da je slabo v Avstriji. Trdim pa, da ni tako kot eni pišejo, da se gor cedita med in mleko in da se komot uspe, če si priden.

Dejstvo je, da smo zanje Jugosi, nižja rasa, slabši ljudje. Dejstvo je, da raje vidijo druge tujce, ker so pač cenejši.

Ja, res je, da čistilka gor živi solidno. Glede na plače, ki so tam okrog 1500-1800 neto za čistilko, logično, da živijo čisto ok.

Proizvodnji delavci seveda tudi.

Ampak vse to ne pomeni, da bo nekdo, ki ima v Slo recimo 1200, 1500 neto, gor tudi fajn služil. Mogoče kak evro več kot v Slo. Težko pa bo prišel na podobno delovno mesto kot v Slo.

Pa ja pogosto ravnajo z ljudmi, tujci seveda, kot s potrošno robo. Vsekakor pa bolje kot Slovenci s Filipinci. Kaj takega pa se gor ne dogaja, to je pa jasno. Taki delodajalci bi šli klavir špilat. Marsikaj se dogaja tudi v AT, ampak take svinjarije kot pri nas pa res ne.

mene je vprašal, 24.04.2025 ob 22:37

Mene je pred kratkim vprašal en Avstrijec, če imam jugoslovanske tablice ali avstrijske na avtu. Ga zabodeno gledam kaj o to blebeta o Jugoslaviji.

Ne vem no, ampak za sosednje države pa skoraj moraš vedeti katere so.

Po toliko letih še vedno blebečejo o YUgi?

Pa velika večina Avstrijcev ne ve, da nismo bili V blok.

Pa blebečejo nekaj o Rusiji in ruščini. Alo, nismo bili pod Sovjetsko zvezo. Del Avstrije pa je bil en cajt. Mi pač ne.

Ne čudi se !

Mi smo jim metali z eksplozivom muzeje v zrak, mi smo delali sranje gor, ko bi takrat leta 18 ostali v Avstriji in leta 45 odkorakali na svoje brez komi oblasti bi pa danes ne gledali na nas tako kot gledajo, no saj mi na ćefurje tudi enako gledamo…

Če se dokažeš, sam sem se ,te sprejmejo , drugače pa ne !

New Report

Close