Reševalno vozilo
Zanima me, zakaj zaboga se ljudje ne umaknete reševalnemu vozilu na nujni vožnji (to je tisto ki ima vključeno sireno in modre luči).
vsak dan vidim primere, ko ima voznik-ca takoj za sabo rešilca in ga gleda kot da ne ve kaj bi sama s sabo. ali resnično ne veste, da se je potrebno umakniti in narediti prosto pot?? ali pa si mislite, jaz sem bil pred tabo v koloni ne bom se ti umaknil…
Pa dobro, avtošoli ne moreš zameriti dolgega odzivnega časa.
Kaj pa tole: vozim, za mano še en model skoraj na riti, za njim reševalec z lučmi (brez sirene). Jaz upočasnim in se umaknem čisto na rob ceste, ker nisem imela nikamor zapeljat, model za mano pa očitno ves navdušen, da me lahko v miru prehiti ali kaj? Rešilec pa še bum po sireni, upam, da so se tipu vsaj malo hlače zatresle.
Pa kako ne pomisli, da se očitno nekaj dogaja, če rinem na rob ceste?
No, v LJ en kup folka tupo strmi predse, ko zaslišijo sireno. Eni rinemo na zelenice in take, eni pa mirno občepijo ko vrabčki na mrazu … pa imajo pred seboj meter luknje in bi se vsaj lahko zrinili čimbolj na rob, če jim je že avta škoda za čez robnike. Ampak ne. Če čakajo oni, naj tudi rešilec.
Pa ravno avtošola je tista, ki bi jih to morala naučiti. Za njo je vozil nekaj sto metrov. In avtošola ima zraven inštruktorja (!!!), ki bi moral reči zapelji vstran in ustavi. Včasih bi ti inštruktor tako na bremzo stopil, da ne bi nikoli več pomislil, da se ne bi umaknil.
Točno to. Jaz sem bil tukaj prvi, pa čakaj, kaj me briga tvoja sirena:)
Veš kaj se še dogaja, da jih prehitevajo in tekmujejo z njimi.
Pa a misliš, da se iz čiste zlobe ni umaknil ali kaj? Če se spomnim sebe v prvih urah na cesti, prav tako je za mano pripeljal rešilec in sem bila čisto trda, že zaradi panike, ker veš, da se moraš čimprej umakniti, pa ne obvladaš ne avta, ne ceste… Potem pa še inštruktor zraven priganja in je še huje.
Tako da avtošole kriviti je čista bedarija.
Verjamem pa, da veliko ljudi rešilca sploh ne sliši, se včasih peljem s kom in nabijajo radio do konca, ni šans, da ga rešilec preglasi. :/
Ja, ljudje se sploh ne znajo odmakniti rešilnemu vozilu. Kajti veliko bolje je, da se odmakne skrajno desno in ne ustavi.
Sem zdrav. tehnik in se pred nekaj leti hodila kot spremstvo na kakšnih nujnih premestitvah in podobno. Pa verjemite, da bi lahko večkrat bili udeleženi v prometnih, če ne bi šoferji reševalci bili toliko usposobljeni.
Najbolj v spominu mi je ostala vožnja, kjer je bila ravna cesta, malo pred nami 2 avtomobila, in mi ravno dohitimo zadnjega in ga začnemo prehitevati, ta tip, pa zapelje direktno ven in začne prehitevati avto spredaj. Komaj sem se uspela toliko obdržati, da nisem direkt z glavo priletela čez šipo, ker me je zabrisalo, da je bilo groza.