Resevanje danes v gorah
Vse dobro, 24.12.2024 ob 07:25
Upam, da ga po nekem čudežu najdejo živega. Si ne predstavljam njegovih muk…z zlomljeno nogo v takšnem mrazu. Molim zanj in za naše reševalce.
Žal molitev v takih primerih ne pomaga. Pri – 12 * z vetrom 100 km / h je v reali občutek – 30 *. Kako dolgo zdrži človek v takih razmerah? Sem brala, da v trenutkih, ko oseba zmrzuje, občuti toploto in zaspi.
Vodja reševanja je komaj krotil jok, ko je govoril, da bodo nadaljevali… Oni dobro vedo, kdaj je prepozno.
Reševalci so heroji zame. Vsakemu se lahko zgodi, da napacno oceni svoje zmogljivosti ali okoliscine, napaka… da ne boste mislili, da se vam ne more pripetiti kaj podobnega. Lahko ne v gorah, ampak kar doma v kadi ali kuhinji. Pa bi si takrat želeli pomoč? Zagotovo! Močno upam, da se zmažeta oba in bo le grd spomin. Vso srečo vsem vpletenim!
No, 24.12.2024 ob 09:16
Reševalci so heroji zame. Vsakemu se lahko zgodi, da napacno oceni svoje zmogljivosti ali okoliscine, napaka… da ne boste mislili, da se vam ne more pripetiti kaj podobnega. Lahko ne v gorah, ampak kar doma v kadi ali kuhinji. Pa bi si takrat želeli pomoč? Zagotovo! Močno upam, da se zmažeta oba in bo le grd spomin. Vso srečo vsem vpletenim!
a eni res ne znate brati? so že zdavnaj napisali, da je padel čez pečino in je z njim konec. To ni nobena napaka, to so adrenalinski odvisniki, tako kot tisti, ki jih rešujejo. Zraven pa še medijska slava in trkanje po prsih……
no en eaog, 24.12.2024 ob 09:32
a eni res ne znate brati? so že zdavnaj napisali, da je padel čez pečino in je z njim konec. To ni nobena napaka, to so adrenalinski odvisniki, tako kot tisti, ki jih rešujejo. Zraven pa še medijska slava in trkanje po prsih……
Tudi takšni živijo in je vsako življenje vredno reševati. Zakaj ste tako zlobni? Če bi bil vaš, bi ga z vsemi silami želeli rešiti, ne bodite hinavski in ne obtožujte ljudi, ker ne veste kaj se je zgodilo, ampak ugibate.
No, 24.12.2024 ob 09:34
Tudi takšni živijo in je vsako življenje vredno reševati. Zakaj ste tako zlobni? Če bi bil vaš, bi ga z vsemi silami želeli rešiti, ne bodite hinavski in ne obtožujte ljudi, ker ne veste kaj se je zgodilo, ampak ugibate.
nič ne ugibamo. Saj ne pravim, da jih ne bi smeli reševati, samo naj nehajo zganjati medijski teror s tem, pa razglašat neko herojstvo, če pa gre za navadno odvisnost. Zakaj pa potem pijanci, ki se na smrt zapijejo niso heroji?
Ravno spet slišim helikopter. Preveč piha.
Proti goram tako lep pogled, tako čudovite so.
Mi ga je prav žal, vem, da ne more biti več živ. Danes me je zadelo, sicer teh novic ne maram spremljati in sočustvovati, ker ne morem nič. Danes pa pogled v hribe, čudovite, najlepše… in gor nekdo, ki jih najbrž ne bo več uzrl.
Ko greš, če te vleče norost in to veš,
Pojdi tako, da si sam. Sam z nekom je norost ne ljubezen in te ta vodi, čez drn in strm. Nekaj ti šepeta, nasmiha se in veš, da pride še boljši jutri, še večji Vau, da ti pot najde smisel v ne smislu.
Vse dokler ne zazvonijo zvonovi visoko nad gorami. Naj bodo lepi pogledi, šepeti.
Upam, da vsaj kanček tega lepega šepeta, ki jih narava nudi ne gre mu v pozabo za soljudi,
Ki bijejo reševalno bitko skupinsko in vsak sabo ob nemoči pri vsej veličini bo spomin težak za vse družine,
Da pustiš družine in greš v neznano gor”res si car”,
Hvala da ste:))
Verjamem, vem, da so reševalci srčni ljudje, vendar take reševalne akcije nezdravo presegajo meje nekega pričakovanja po pomoči. Bolno vedenje, ne samo neodgovorno, da si v takih vremenskih razmerah vzameš tako zahteven teren za pohodništvo, kot je opisan, ob tem veš, da lahko kadarkoli pokličeš reševalce, in v resnici načrtno izpostavljas visokemu, usodnemu tveganju svoje življenje in zivljenja reševalcev! Tako funkcionirajo slabici..Vem, prepričana sem, da je še marsikdo pomislil, da bi šel na ta dan na pohod čez ta teren, pa si je zaradi slabih vremenskih napovedi premislil, ker se zaveda v kakšno travmatično situacijo lahko zaide skupaj z reševalci v zelo verjetni situaciji. Kot berem, veter na tej lokaciji piha 100km/h! In čim sem prebrala, da sta se po 50 meterski reševalni vrvi v prepad bila primorana spustiti gorski zdravnik in reševalec, ob tem, da je pilot helikopterja z veliko težavo pilotiral ob pečini, me je minila vsa empatija do teh dveh “rekreativcev”. Da niti ne omenjam naporov ostalih reševalcev, ki so pomagali. Je nesreča, ki se pohodniku zgodi na sončen dan, v sicer skrbno načrtovanih in preverjenih razmerah, in so take nesreče, kjer taki norci izzivajo usodo, zraven pa v reševanje njihovih zivljenj silijo še druge. In poleg tega travmatizirajo celotno okolico, vključno s familijami srčnih reševalcev.
za no… to ni nobena napaga ampak egoizem in skrajna objestnost in aroganca… taki spravljajo v življenjsko nevarnost še druge ljudi, reševalce… v snežnem metežu rinejo v gore…pustiti bi ju morali tam ali pa zaračunati reševanje toliko, da so ob vse premoženje in več…pa kaj mislijo, da so ti arogantneži… nobena napaka ni to, ampak zavestno izzivanje usode in norčevanje iz gorskih reševalcev in vseh ostalih ljudi… brezglavi arogantni idiotizem ni nobeno opravičilo
Ok razumem reševalce, da rešujejo ko se nekdo v gorah poškoduje ali potrebuje zdravniško pomoč. Da pa rešujejo osebe, ki gredo v gore, ko se ves teden po vseh medijih v Evropi napoveduje slabo vreme in gredo zaradi lastnih želja in neumnosti v gore pa res ne veš kdo je bolj nor, tisto ki rinejo v gore v takem ali reševalci, ki jih rešujejo in tvegajo svoja življenje za egoistične bedake.
pikalikanika, 24.12.2024 ob 06:50
Anonimno 1381, 23.12.2024 ob 22:25
Možakar je baje zdrsnil preko 200m v globel tako da se ne mudi več.
Jaz ne najdem te informacije.
Kdo sta bila? Prosim povezavo do FB.
Zakaj skrivate info o njej, d de že sama tak izpostavila?
Jaz403, 24.12.2024 ob 09:29
Zasla sta?? Kamniske so slabo oznacene?? A se norca delas?? KOLIKO CASA JE BIL NAPOVEDAN SNEG??? Preden se gre v hribe, se preveri vreme v nulo. In tudi ce je napovedano 30stopinj, imas jakno in dolge hlace v ruzaku ce gres nad 1000m. Kaj tu ni jasno?
Zaideš lahko mimogrede. Celo, če teren dobro poznaš. V hribih se vreme lahko totalno spremeni v 1-2 minutah. Kar na enkrat ne veš, kje si. Če pa terena ne poznaš dobro, je, seveda, še huje.