resnica o striženju las
Imam pupiko, ki bo kmalu dopolnila 13 mesecev. Lask ima že od rojstva bolj malo in šele zdaj so ji začeli poganjati.
Komaj čakam, da bo imela malo daljše in bo bolj podobna punčki.
No in tu se pojavi problem, ki ga ne znam sama rešiti, zato vas prosim za vaše mnenje in izkušnje.
Tašča me non stop mori, da jo je potrebno ostriči, da bo imela močne in goste lase. Ker sem ji jasno dala vedeti, da je ne bom postrigla in ji bom pustila dolge lase, ker menim da je kvaliteta las odvisna od genov, je sedaj prišla ven z izjavo, da je zadnjič gledala odajo??, kjer so govorili kako se laski krepijo, če jih pri malčkih čim več strižemo, ker …… ne vem več naprej ker nisem mogla poslušat!!!
V meni pa se je sedaj res pojavil dvom, kaj če pa le ima prav?
Naša Katka ima blond in zelo nežne laske in sedaj res ne zgledajo ne vem kako gosti in močni- pa saj moji tudi niso!
Kaj naj naredim?
Naj vztrajam pri svojem mnenju in “tvegam”, da mi bo babi skoz trdila, saj sem ti rekla, če mala ne bo imela gostih lask ali naj jo postrižem in zopet poslušam, vidiš kako lepe laske ima, če bo imela takšne kot bratec, ki pa smo ga strigli, ker je pač fantek!
Ne bi pa rada poslušala kasneje hčere- zakaj me nisi strigla, da bi imela močnejše lase ali pa kako je zgledala, ko je bila majhna- kot kakšen fant!
In še samo na kratko- kakšno je vaše mnenje in izkušnje s striženjem las pri malčkih.
Vem, da sem bila dolga in mogoče bo kdo rekel, da delam probleme tam kjer jih ni.
Hvala.
Vztrajaj pri svojem.
Lasje rastejo iz glave in ne iz odrezanih konic!!!!
Meni so tudi kar naprej težili, naj mojo hčerkico strižem, da bo imela močnejše lase. Nisem jih poslušala, pa čeprav je imela zelo tanke in ne prav košate laske.
In končno so začeli laski intenzivno rasti, tako da imamo že kar luštkane zlate kodrčke. Opažam pa, da ji predvsem od pomladi, rastejo dodatni laski, ki so že začeli “delati gostoto”!!!!
Nikoli je še nisem ostrigla, stara je pa tri leta in 5 mesecev.
Nataša
PS: Aja, strigla se je sama – lani jeseni nad desnim ušesom skoraj do kože. In za primerjavo: nad desnim ušesom nima nič bolj gostih las, kot drugje po glavi!
Kakšne lase ima posameznik je odvisno od genov in ne od “količine”striženj!Kakšna bi potem morala biti jaz-las imam toliko da bi lahko naredila še eno lasuljo,strižem se pa 2x na leto!Midve z mami imava obe močne in goste lase,kot tudi moj partner najina hči pa ne tako zelo,pa saj jih ima kar veliko ampak ne pa ful!Stara je pa skoraj 8 mesecev!
Mislim da bi bilo najbolj pametno da delaš n se ravnaš po svoji vesti,ter da otroka ne strižeš če ti to ne odgovarja!Če boš pa res opazila da se ji stanje ne izboljšuje in da ima še vedno krhke in malo las jo pa še vedno lahko ustrižeš,kajne?Lažje je strižti kot “štukati”
Lep pozdrav in čimveč laskov!
Aja taščo pa začni ignorirat,saj je imela svoje otroke pa je z njimi lahko počela kar je želela!
Sicer nisem frizerka… ampak ne verjemem v to, da se lasje s strizenjem “gostijo”…
Strinjam se z Nataso, da lasje rastejo iz korenine in ne iz spic…:))
Veliko blondinckov je znanih po tem, da so prvi dve leti bolj pleskasti kot kosmati….
Joj, ali veste, da na Ceskem mnogi verjamejo v to, da se otroka ne sme ostrici prvo leto… ne vem tocno zakaj.. vrazeverje…. Poznam enega fanticka, ki je svojo drugo polovico prvega leta “prezivel” s copki na glavi… ker je imel tako dolge in goste lase (lezli na oci), pa ga mami ni pustila ostrici…
Mi smo nasega postrigli ze posteno pred prvim… ker je imel doooolge pramene na sredi glave (ob straneh pa skoraj nic)…:)))
Mene so celo mladost “strigli na fanta”.. pa zaradi tega nimam prav nic gostih las… Le spomine, kako sem se nenehno morala zagovarjat, da nisem fant… In ko sem prisla v puberteto, sem se strizenju mocno uprla… in se sedaj se veliko bolje pocutim, ce imam vsaj tako dolge, da lahko naredim cop…
nevedna.. ne pusti se tasci!
Naj rastejo kodrcki… S.
No bom pa še jst nekej povedala. Imam 15 mesčno punčko, ki je imela precej goste in dolge lase. Ker se je pa noro potila sva se z možem odločila da jo peljeva k frizerju.
In frizerka ( stara cca 25let) mi je povedala približno tako kot tebi tašča. Da s tem ko jih ostrižeš postanejo močnejši in gostejši. Pmembno pa naj bi bilo tudi otrokovo Prvo striženje in sicer naj bi bil takrat ko je luna v levu. Ta mesec je bila 15 in 16 Maja. In mi smo to čisto slučajno ujeli.
Če se boš odločila za striženje poizkusi v petek popoldan 10.junija soboto 11 ali nedeljo 12.junija. Te dni je namreč luna v levu.
Škodvat po mojem ne more, odloči se pa sama.
Ti to resno???????
:)))))))
Sorči, ampak tole se mi zdi zelo ZA LASE privlečeno! Nič slabega o tvoji frizerki, vendar ali tudi šloga iz kavne usedline????
Pa sigurno je čisto fajn punca! Ne razumi me narobe!
In verjetno bi otrok moral v rokah držati tri dlake iz repa črne mačke, izpuljene točno ob polnoči na polno luno v vodnarju! :)))))
Nataša
PS: tole sicer ni ravno v mojem repertoarju, ampak takšna pretirana vraževerja pa zbudijo žlehtnobico v meni.
Jaz pa sem svojo pupo dala ostriči zaradi frizurce, ker mi tiste skrepane špice res niso všeč, pa četudi so kodrčki, čopki ipd.
Po striženju so se ji lepo zgostili (pa ne trdim, da ravno zaradi tega) in ima prav lepo frizurco in kvalitetne lase in zopet se ji delajo kodrčki.
Opazujem pa neko dveletno punčko na otroškem igrišču, ki je še niso postrigli. Prav grozno frizuro ima, nobene oblike, skrepane špice, tiste špangice in čopki sploh ne pridejo do izraza in me spominja na malo teto Pehto. ko ji je vroče se ji redki prameni zalepijo na glavico in vse skupaj izgleda še bolj grozno.
Poznam pa tudi neko punčko, ki je še niso strigli in ima goste in skodrane lase, pa je prav luštna.
Tako da, pri redkih laseh je po mojem mnenju bolje postriči špice in doseči neko obliko, ter potem puščati dolge. Pri gostih laseh pa to ni tako pomembno.
Kar se pa vraževerja tiče, drage moje, pa dajte no mir!
Džizs’
V kaj vse eni verjamete….In da vas takole naplahtajo frizerke….
Saj to je skoraj tako, kot tisti nasvet, da se moramo ženske depilirat – kdaj že: pred ali po polni luni?? Oziroma teden pred ali teden po menzesu??? Jaaaaaaa, seveda:ampak NE zaradi lune, ampak zaradi višje koncentracije moških spolnih hormonov, ki jih imamo teden pred menzesom..That’s point!
Resnica je, da starejši ljudje še vedno verjamejo v prastare ljudske vraže – ena izmed njih je tudi ta o rasti las – da če pogosteje strižeš, rastejo hitreje. Pa ni res…..
Resnica je, da je stanje podobno, kot pri rasti trave….Sveže pokošena lepo stoji pokonci in je na vrhu zelo močna.
Ponavadi so nepostriženi lasje pri konicah stanjšani in ko jih postrižemo, so na koncu debeli in zato optično izgledajo gostejši. Hitreje pa zato ne rastejo nič, saj na to vplivajo hormoni…..
Lp,
Pinka
Še celo življenje bo lahko imela dolge lse, tako da res ne vidim smisla v tem kompliciranju. Če ima otrok redke lase, je po mojem mnenju veliko bolj lušten s kratko frizurco kot pa da mu tisti tanki lasje visijo z glave. Moji trije otroci imajo vsi blond lase in v prvih letih življenja so bili tanki. čeprav bi si tudi jaz želela, da imata punčki dolge lase, sem ju redno vozila k frizerju, saj sta bili z malo daljšimi lasmi grozni. Pri sedmih letih pa je imela starejša čudovite blond lasek (pa ne trdim, da zaradi striženja). Mlajša ima še vedno kratko frizuro, ker se je sama tako odločila.
Starejšo hčerko so tudi mi strigli, da bi imela bolj goste in lepše laske, mlajši pa smo do sedaj postrigli le koničke.
Rezultat: starejša 4-letnica ima goste močne laske, mlajša 2-letnica pa nežne, tanke in redkejše.
Ob rojstvu sta imeli približno enake laske.
Mislim, da je potrebno redno stričti konice lask.
glede lune: drži!!! 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}! luna itak vpliva na vse, kar je na zemlji živega; če sekaš drevesa, ko luna raste, bodo drva mokra, suha bodo, če sekaš, ko luna pada. če kolješ prašiča ob rastoči luni, bo meso vodenkasto, nič kaj dobro. in tudi na lase vpliva luna. če strižeš ob rastoči luni, bodo hitreje zrasli (in se tudi bolj cepili), če strižeš v padajoči, bo frizura dlje časa držala, saj ne bodo rasli tako hitro.
glede tega, v katerem znamenju naj bi luna bila, pa se ne spoznam preveč.
Je že res, da se lasje z striženjem ne gostijo – je bolj odvisno od genov. Vendar pa, če so lasje dolgi, se težje razčešejo, bolj cukajo, lomijo in pulijo, prav tako je pri umivanju več izpada las, kar pomeni, da dolgi lasje pripomorejo k večjemu uničenju le teh. Zato pravijo, da je potrebno lase striči, če želiš imeti lepe goste. Ravno tako se lasje “pobrijejo” ob stalnem nošenju kapice, ali pa ob stalnem oblikovanju frizure v konjski rep.
Drugače, pa me je moja 5 letnica čisto presenetila. Sem ji puščala dolge lase, strigle sva le špice. Nakar je pred mesecem izrazila željo, da bi ona imela kratke lase. Mami je ob striženju skoraj jokala, punčka pa me je potolažila, da bodo zrastli novi. Nakar sem se zamislila, da je boga reva morala imeti dolge lase zato, ker sem si jaz tako zamislila in želela. Sedaj si lase lažje umiva, hitreje posuši, lažje počeše in oblikuje frizurco, nič jo ne cuka, jih ne namaka v juho, ne liže skupaj s sladoledom …. :-))
In tisto za luno je tudi moja frizera rekla meni že pred časom. Menda res drži, vendar jaz še nisem upoštevala, saj sem ena izmed tistih, ki ji tudi hujšanje ob polni luni ne pomaga. Očitno me luna ne nosi dovolj! :-))
Zaradi striženja se nič ne gostijo lasje. Vsak las zraste iz lasne korenine in če ga velikokrat ostrižeš, ni zato na glavi nič več lasnih korenin. Nekaj drugega je. Ker lasje dnevno rastejo imajo zato tudi različno dolžino. Najdaljši so “najstarejši”. Če jih postrižeš, bodo enako dolgi kot “mlajši” in zato izgleda frizura bolj košata in lasje gostejši.
Lp, Ela S
Se strinjam s še 1x mami, in tudi moje mnenje je tako, da so dolgi lasje (vsaj pri majhnih punčkah) dostikrat želja staršev, ne pa samih otrok. Sama imam sicer sina, ki ima tudi kodrčke, ampak če samo pomislim, kako vsakič stoka, ko je treba lasje česat in še posebej ko jih je potrebno umiti in bog ne daj s fenom posušiti, se mi kar smili. Ravno zaradi tega sem ga dala pred kratkim postriči, pa očitno še ne dovolj, vsaj po glavi ne. Zato, če sem iskrena, se mi prav smilijo punčke, ki imajo laske dolge (skoraj do sredine hrbta). Osebno menim, da dolge laske nič bolj ne naredijo punčke punčko kot kakšna kratka frizurca…..
Poslušaj edino sebe. Mene so kot otroka strigli na ‘kahlo’, iz razloga, kot ga želijo vcepiti tebi. Sestra je pa imela lase do riti. Si lahko misliš, kakšne travme mi je to pustilo?
Po izobrazbi sem frizerka, zato ti povem, da ji jih kar lepo puščaj. Le pazi da ne boš delala premočnih čopkov, saj lasišče še raste, tako da s tem lahko narediš kakšen kasnejši vrtinec ali res slabšo gostoto las.
To je vse, pa srečno.
Moja hči ima dolge lase od vsega začetka, sedaj je stara 6 let in je nanje zelo ponosna.
Pa tudi ni imela ne vem kako močnih, danes ima pa na glavi pravo bogastvo.
To z luno res ni lari fari. En kup stvari je pogojenih s tem in verjamem, da tudi striženje las. Obstaja vrsta knjig in ljudske modrosti na to temo niso vse po vrsti vraže. Predvsem za prvo striženje naj bi bilo fino, če je v levu.
Jaz se pri marsičem držim lune, tudi pri striženju in depilaciji. Pri striženju gledam, da je luna v levu ali devici, depiliram pa se vedno v kozorogu. Pri zračenju postelj oz. posteljnine na oknih, gledam, da ni v vodnih znamenjih in podobne reči. Zaenkrat mi kar funkcionira in ni mi težko.