Resno vprašanje, kaj vidite na Ikei
Ne predstavljam si novogradnjo hišo opremiti v Ikei. Mogoče neko stanovanje namenjeno rentanju. Meni tudi Ikea ni všeč, Momax se mi zdi dosti boljši, pa tudi cenejši. Zadnjič sem kupila na pohištvo.si eno predsobo, zelo zadovoljni. Bomo pa sedaj opremljali hišo za najem, pa bom spet poskusila srečo, ni vrag da nekaj končno najdem tudi v Ikei.
Pa lih Momax in Jysk samo kopirata ikeo. Vse kar je tam vsak približno za pogledat ima svoj original v ikei, kjer je bolj kvalitetno in ceneje. Ostalo je pa itak tako grdo, da kvaliteta niti ni pomembna. Lesnina, Rutar in HN so dragi z zelo omejeno izbiro, ostane še dipo, ki pa je res podn od podna po kvaliteti, cene pa so tam tam z Ikeo. Res me zanima kje tisti, ki tako vihajo nos nad Ikeo, kupujejo.
Evo, primerjava med momaxom in ikeo:
https://www.ikea.com/si/sl/p/kallax-regal-bela-30275861/
https://www.moemax.si/p/predelna-stena-aron-001087012733
Praktično identična zadeva (za Ikeo vem, da zdrži marsikaj, imamo kallax v otroški sobi in se odlično drži) je v momaxu skoraj 1x dražja. Poleg tega lahko v Ikei dokupiš dodatke za vratca, predale ipd., v momaxu pa imajo samo škatle. 1 točka za Ikeo.
Kje čakate 3 mesece? V Momaxu kuhinja pride v enem mesecu, je narejena po naročilu, zato ne morete vzeti iz police, vam jo zrisejo.pa nisem iz konkurence, ampak nakladati pa tudi ni treba. Če so imeli stoli različne barve ( kar ne verjamem), pa reklamirajte.
[/quote]
V Ikei je tudi po naročilu – a misliš, da ti oni odredijo, kaj moraš kupit? Kakšne imate eni. V Ikei je lih tok po naročilu kot povsod drugje, razen pri mizarju. Samo da kot prvo, lahko sam lepo splaniraš v njihovem programu, ne rabiš sedet z nesposobnimi svetovalci, vidiš vse elemente, barve, možnosti, na netu imaš tudi milijon predstavljenih kombinacij v živo.
Zadnja leta, kar smo med znanci kupovali kuhinje, so največ problemov imeli tisti s kuhinjo “po naročilu” – po kakem letu reklamacij imaš pa mogoče res skompletirano, razen tistega, kar so tako zafrknili, da se ne da več popravit.
Pred skoraj 20imi leti je bila top izbira za opremo, si celo bajto lahko opremil za par tisočakov ( Ok, razen kuhinje takrat niso bile tako kvalitetne in toliko ponudbe, kot danes, pa postelje tudi ne – je imel Rutar takrat boljšo ponudbo); tekstilije praktično tudi skoraj vse – od rolojev do kuhinjskih servietov :). Nas je oprema zdržala. Praktično za male pare, določene stvari so odlično izpadle, sploh se ni videlo da je “Ikea” bolj poceni program.
Pa potem slavna Mammut serija otroških sob – top. Ko si po 10ih letih prodal praktično v isti uri kot si objavil na Bolhi po skoraj enaki ceni, kot je bila nakupna – ker niso več proizvajali teh omar, postelj v klasični dolžini ipd. In zdržalo, brez razpadanja in poškodb :). Stolčke in mizice pa še delajo, taplastične.
https://duckduckgo.com/?q=Ikea+Mammut&t=osx&iax=images&ia=images
Imam še skoraj ves set Ikea 365+ porcelana ( poceni je bilo po 2 eur in manj za kos), pa noži te serije ( rostfrei v celoti) so top. Nekaj loncev rostfrei te serije še tudi v pogonu BP. Vse od začetka.
No, zdaj ko bo oprema na novo, pa ne bo več Ikea. Ker bo delano po meri – minimalistično, malce drugačen stil od švedskega
Pa verjetno se je v 20ih letih tudi kvaliteta malo pokvarila, kot beremo že tudi na MON od tistih, ki kupujejo robo v slovenski Ikei .
Zato pa je treba najti dobrega in poceni hišnega mizarja, če hočeš iz masive, ne kaširanih šperplat oblečenih v ultrapas foliji za pohištvo – kar imam Mömax napirmer, pa turi HN in Rutar… kar je pa masivnega in dizajnerskega, pa presrano navite marže, ker smo majhen trg in se zgovarjajo na logistiko, kao da vedno čakajo “zbirnik” za prevoz iz “tistega” centralnega skladišča v Evropi – drugo so kuhinje, ki so delane sicer po meri in se pač čaka.
najti si moraš mizarja, ki zna od terase, kuhinje, do nadstreška, do. pitajbogačega – ne sam iz lesa…. Ampak ta moj naredi res top zadeve, kakor mu zrišeš in poveš, naredi. Sliko pokažeš, naredi še bolje. Sem pa tudi jaz v čakalni zanj ko kaj rabim, si ga moram vsaj pol leta vaprej rezervirat za kak večji projekt.
Hahaha, o okusu govorite. Poglejte si samo par slovenskih skupin o opremljanju in dekoraciji na FB. 99,9 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} obnovljenih in novih stanovanj ter his je takih, da bi si kak estet prostovoljno glavo rezal, pa vsi mislijo, kako lepo so si uredili. Bolj kot je stvar grozna, vec vseckov ima. To mi vse pove okusu povprecnih ljudi. Ikea ima vsaj 10 kosov pohistva, ki se jih trendseterji v notranjem oblikovanju redno posluzujejo, kaj imajo pa ti vasi dipoti, jski in podobne trgovine s kvazi pohistvom – wanna be Ikea ponaredke!
Tistega dne sem spet bral novico o Ikei. Je bilo o tem kako ena sitna ženska ni smela notri peljat psa. Sicer me briga za psa…. Je pa gospa izjavila, da je psa lahko peljala v Graško Ikejo. Odgovor nekih bosancev v Slovenski Ikei je bil, da oni nimajo pojma kako je v Avstrijski in Italijanski Ikei, da pa v regiji Ikej v JV Evropi (se pravi balkan), kamor poleg Srbske, hrvaške in Romunske spada tudi Ljubljanska trgovina, psov v trgovini ne dovolijo.
Me resno sedaj zanima, kaj vse je še drugače pri nas, kot v Italijanski in Avstrijski Ikei? Verjetno kvaliteta materiala? Je treba pač prodat zadeve tako v srbiji, kjer majo 3x nižje plače, kot pri nas…. Komu mislite da se potem prilagajajo?! Instant Ikea je že tako šit od šita, potem nas vržejo pa še pod revni balkan, kjer mora bit kvaliteta izdelkov še za par stopenj nižja, da je še ceneje in da se sploh lahko kaj proda. Pri nas seveda nabijejo marže da so cene približno vštric z Avstrijskimi, kvaliteta je pa še vedno poden srbska oz. romunska. Mene ne vidijo.
Še nikoli bila v Ikei, čeprav jo imam že yx let 15 min stran.
Gledam že par let njihove kataloge, ki jih v službo nosi sodelavka in se čudim, da je tako cenena roba tako draga in da ljudje dejansko dajo svoj težko zasluženi denar za to in živijo v nekih fantazijah, da imajo dobro opremo.
Psiha je huda stvar. Edward Bernays bi znal zelo veliko povedati na to temo. Človek je bil res genij.
Jaz vidim to, da lahko na internetu pogledaš ves inventar in že pred 15 leti si lahko, si nagledaš, zabeležiš, se sprehodiš skozi skladišče, naložiš in je. Pa to, da najdeš enostavno pohištvo po kar ugodnih cenah, ki paše skoraj vsepovsod. Pred leti si pri nas našel samo kičeraj, ikea pa je že imela enostavno in kar robustno pohištvo za kar nizko ceno. Danes je podobne konkurence več.
Imam 15 let staro spalnico iz ikee, večina pohištva kot novega, na postelji so pa manjše kozmetične napake nastale od uporabe, kar je normalno.
Poveš prosim česa npr ni? Po možnosti s kakšnim linkom na at ali it Ikeo, kjer je? Da ne bom zapravljal časa in česa iskal po slovenski – oz da si znam vsaj okvirno predstavljati, česa verjetno ne bom našel.
[/quote]
Ne vem, kje vse so razlike, čisto slučajno sem opazila, da obstajajo. Recimo odpreš slovensko in avstrijsko spletno stran, izbereš poljubno kategorijo izdelkov in lahko takoj vidiš, da je na avstrijski spletni strani več artiklov kot na slovenski. Torej večja izbira. Razlika sicer ni velika, obstaja pa.
Opazila sem, ker sem gledala za eno jedilno mizo za 8 oseb, kakršno ima kolega. Linija izdelka je MÖRBYLÅNGA. Pri nas imajo mizo v enakem stilu samo v manjših dimenzijah in posledično za nižjo ceno, medtem ko večje ni.
Ne vem, kje vse so razlike, čisto slučajno sem opazila, da obstajajo. Recimo odpreš slovensko in avstrijsko spletno stran, izbereš poljubno kategorijo izdelkov in lahko takoj vidiš, da je na avstrijski spletni strani več artiklov kot na slovenski. Torej večja izbira. Razlika sicer ni velika, obstaja pa.
Opazila sem, ker sem gledala za eno jedilno mizo za 8 oseb, kakršno ima kolega. Linija izdelka je MÖRBYLÅNGA. Pri nas imajo mizo v enakem stilu samo v manjših dimenzijah in posledično za nižjo ceno, medtem ko večje ni.
[/quote]
Razlike v naboru izdelkov so sicer bile že prej med Avstrijo in Italijo, ampak tole z dimenzijami mize je pa res malo nenavadno.
Meni se je v soboto zgodilo, da nisem našla nekih škatel, ki jih na netu imajo, v trgovini jih pa dejansko ni bilo, ampak sem potem vzela druge (itak lepše).
Drugače so pa zelo ustrežljivi – če nečesa ne najdeš, ti pomagajo in naročijo, da te išče na prevzemu izdelkov. Škoda, ker še ni click and collect storitve, ampak okence za to že imajo, tako da upam, da bo nekoč tudi to. Ugotavljam, da sem se odvadila trgovin … najraje naročam po spletu, če se le da. Tudi iz Avstrije, dokler so imeli dostavo v Slovenijo, sem parkrat naročila prek neta.
Sem pa kupila izdelek, ki je pri nas kar 20 evrov cenejši kot v Avstriji – tam 99 evrov, pri nas 79.
[/quote]
Hvala za tole. Bom prav pozoren, ko se sprehodim skozi trgovino.
Nam je Ikea že od nekdaj ok. Kosovno pohištvo (knjižna omara, mizica v dnevni, komoda …) sicer večinoma naredi mož sam, spalnica je narejena po meri (Plasard), omare z drsnimi vrati v otroških sobah pa so iz Ikee, prav tako utility. Pa seveda kozarci, serveti, prtički, kakšna posoda … Nihče v familiji sicer ne mara hodit po trgovinah, tako da se jim izogibamo,kolikor se da, Ikea nam je pa tak fajn izlet,kjer je vsem 4 fajn.