rezanje
Danes sem opazila, da se naša tamala 15letnica reže po koži, najverjetneje da z žiletko. Jaz sem čisto šokirana, ne vem razloga akaj bi lahko to delala. Smo srečna družina doma je vse v redu se pogovarjamo, če je karkoli narobe itd., ni nekih blazno resnih problemov, da bi se mogla rezati. Dobesedno si reže žile. Ali mi lahko kdo kaj svetuje? Ali se vaši najstniki tudi rrežejo? V šoli je pridna, prijateljev nima na tisoče ampak tiste kar jih ima so vsi vredu, fanta zaenkrat še nima, oblači se normalno-nima tega emo stila ali kakorkoli že to moderno pa povezano z rezanjem. Sem toliko šokirana, da jo tudi uprašati nisem mogla zakaj to dela. Po roki in spodaj po nogi pri gležnju sem opazila. Imam 4hčere nobena od ostalih treh tega ne dela.
Rezanje je postalo nekako popularno. Pozornost potrebuje, in jo na ta nacin poskusa vzbuditi. Ce bi imela resne psihicne motnje bi se rezala in to skrivala. Najbrz v soli med vrstniki ni tako sprejeta kot bi hotela. Tudi jaz sem pocela nekaj podobnega v srednji soli, pa sem cez cas sama ugotovila da to ni pravi nacin priti do popularnosti..
Saj je skrivala ves čas, tako ali tako je bila zima pa še sedaj je pri nas mraz občasno in je v dolgih rokavih. Vem, da je imela neko široko usnjeno ”zapestnico” čez zapestje, očitno, da se ni videlo kaj dela. Ampak včeraj zvečer, ko sem slučajno prišla u njeno sobo sem jo zalotila pri rezanju. Ja nič najprej bo treba iz nje izvleči kaj je narobe potem pa kako drugače ukrepati in poiskati pomoč pri psihiatru/psihologu. To, da občasno kadi cigarete mi je sama povedala ampak z tem sem se nekako sprijaznila, da se mi pa reže to bomo pa ustavili in končali.
Saj je skrivala ves čas, tako ali tako je bila zima pa še sedaj je pri nas mraz občasno in je v dolgih rokavih. Vem, da je imela neko široko usnjeno ”zapestnico” čez zapestje, očitno, da se ni videlo kaj dela. Ampak včeraj zvečer, ko sem slučajno prišla u njeno sobo sem jo zalotila pri rezanju. Ja nič najprej bo treba iz nje izvleči kaj je narobe potem pa kako drugače ukrepati in poiskati pomoč pri psihiatru/psihologu. To, da občasno kadi cigarete mi je sama povedala ampak z tem sem se nekako sprijaznila, da se mi pa reže to bomo pa ustavili in končali.[/quote]
To je pa drugo, če to počne sama. Mi smo se vedno rezali skupinsko, sploh če smo kaj spili. Mislim da si ubrala taprav pristop, nekaj je zgleda res narobe.
Upam da razrešite.
Tudi jaz upam, da boste razresili. Sem pa ravno zadnjic videla en prispevek z naslovom: ” tudi zvezdniki se režejo” oz. nekaj podobnega.. Se mi zdi, da ni za k psihiatru, da je normalno odrascajoce dekle, ki v druscini nima dovolj pozornosti in malo eksperimentira ter bo slej ko prej s tem prenehala. Seveda ne zagovarjam rezanja, in upam da se vam bo uspelo pogovoriti z njo.
Oprosti, ampak to, da se reže, pa že ni oznaka za normalno odraščajoče dekle. In, če to delajo zvezdniki, še ne pomeni, da je normalno.
Mama, probaj s pogovorom, na lep način, mogoče bo povedala, kaj jo muči. Psihiater ali psiholog je naslednja inštanca, vendar, če sama ne bo želela tja, ti ne boš mogla nič. Jaz ne bi kar zamahnila z roko in rekla, da je to pač ta faza, v nasprotju z odgovori zgoraj. Ne govorim kar na pamet, ne bi pa tukaj razpredala, kako in kaj.
P.S. Ni pa to rezanje žil, kot si napisala.
Vsekakor, da najprej pogovor, da pove kaj jo teži. Nima smisla jo kar k psihiatru/psihologu peljati na silo, da bo pa potem tam tiho in ničesar hotela povedati. Na silo se nič ne reši. Sem še kar v šoku, še možu, ko sem povedala je debelo gledal. Ostalim hčeram zaenkrat nisem nič povedala pa tudi še ne bom. Ima pa ”površinske” črte in nekaj globokih ran. Ne vem kaj bi rekla. Noben problem ni tako hud, da bi ga mogla reševati z rezanjem. Saj imam tudi jaz probleme pa sem jih imela in še jih bom imela pa nikoli nisem na kaj takega pomislila. Bomo rešili zadevo, saj sedaj ko sem jo zalotila in vem kaj dela, nima druge možnosti, kot da mi pove kaj je narobe in, da rešimo ter z tem rezanjem.
tukaj imaš nekaj pametnih komentarjev
http://www.katarina-blog.si/2009/03/24/broken-moj-otrok-se-reze/