Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek rezident

rezident

Kdo je rezident? In kdo nerezident? v slovarjih najdem samo nek diplomatski človek mene pa sprašujejo če sem rezident RS. kaj sem če rečem, da sem? tenkju tistemu ki ve razložit normalno.

lol, bo treba zakon prebrat, ne pa slovar.

rezident slovenije je po zakonu o dohodnini določen tako:

1. Rezidentstvo
6. člen
(rezident)
Zavezanec je rezident Slovenije v kateremkoli času v davčnem letu, če v tem času izpolnjuje katerega od naslednjih pogojev:
1. ima uradno prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji;
2. biva izven Slovenije zaradi zaposlitve v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji, kot javni uslužbenec z diplomatskim ali konzularnim statusom, ali je zakonec ali vzdrževani družinski član takega javnega uslužbenca in prebiva s to osebo;
3. je bil rezident Slovenije v kateremkoli obdobju preteklega ali tekočega leta in biva izven Slovenije zaradi zaposlitve:
a) v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji, kot javni uslužbenec v tehnični ali administrativni funkciji, brez diplomatskega ali konzularnega statusa;
b) kot javni uslužbenec ali funkcionar v državnem organu ali organu lokalne skupnosti, in sicer v državi, ki na podlagi vzajemnosti takega uslužbenca ne šteje za svojega rezidenta;
c) kot uslužbenec v institucijah Evropskih skupnosti, Evropski centralni banki, Evropskem monetarnem institutu ali Evropski investicijski banki, ali je zakonec, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti, ali vzdrževan otrok takega uslužbenca in prebiva s to osebo;
4. ima svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, ali
5. je v kateremkoli času v davčnem letu prisoten v Sloveniji skupno več kot 183 dni.

vidiš da veš. po moje jih ogromno tega ve ne. tenkju tudi v njihovem imenu.

iz angleške besede:
reside [rizaid] intransitive verb (o osebah) (stalno) prebivati,
stanovati, stolovati; bivati; imeti sedež, rezidirati; (o pravicah)
pripadati komu, biti v rokah; figuratively (o lastnostih) ležati, biti,
nahajati se (in v, with pri); to ~ abroad bivati v tujini, v
zamejstvu, v inozemstvu;

če si rezident države to pomeni da v njej prebivaš

opredelitev iz 6. člena ZDoh se uporablja zgolj v davčne namene – obdavčitev z dohodnino, pa še to ni vsa zgodba, saj moraš upoštevati še možnost dvojnega rezidentstva…..

Če poveš zakaj te zanima če si rezident boš dobil bolj kvalitetne odgovore, sem prepričana

New Report

Close