Rezultati kenguru – slabi?
Naš prvošolček je dobil rezultat 15 točk, oziroma tri naloge prav od petih. Ker nimamo popolnoma nobenega občutka, kakšen rezultat je to, vas prosiva, da nam zaupate vaše izkušnje. Se vam zdi to dober, slab ali povprečen rezulatat. So vaši pisali boljše. Pa upam, da se ne bodo oglasili samo tisti boljši :))) A to pomeni, da moramo več delat z otrokom?
Zadeva je lahko zelo zavajujoča.
Naloge so logično postavljene. Otrok mora ob njih razmišljati. Če narobe reši dobi minust točke, če se naloge ne loti, dobi 0 točk. Se zgodi (v večih generacijah), da so tisti, ki so bolj “uganjevali” ali pa “ne reševali” nalog, imeli boljše rezultate, kot pa tisti, ki so se trudili, pa so storili napako.
Poleg tega je odvisno, koliko pomoči nudijo spremljajoči učiteljic, sploh v 1. triadi, kjer se navodila otrokom bere.
Mi smo vedno podali izpolnjene naloge čez čas otrokom domov, pa boste videli, kje je bila težava.
Hvala za vašo prijaznost in čas. Po eni strani ga zelo pohvalijo, ker je priden in discipliniran ter prijazen, zato me to kar čudi, saj mu gredo številke dobro.[/quote]
Tu gre za matematiko, kjer pridnost in prijaznost ne igra veze. Tako brihtnih, ki nekaj štekajo tudi če “snovi še niso jemali” je pa bolj malo. vsi ostali so v povprečju, bolj ko ne napiflani.
Sprijaznit se bo treba, da na Vegova tekmovanja pač ne bo hodil. bo pa mogoč bralno značko razturil.
Poleg tega je odvisno, koliko pomoči nudijo spremljajoči učiteljic, sploh v 1. triadi, kjer se navodila otrokom bere.
Pri nas se bere navodila samo otrokom v 1. razredu, naprej pa ne. Mi nismo pomagali prav nič, tako da je za vse pošteno. Učitelji smo se zamenjali, tako da noben učitelj ni nadzoroval “svojih”. V vsaki učilnici sta nadzorovala 2 učitelja.
Tekmovanje je pa bolj za logike kot matematike. Predpogoj za uspeh pa je, da otrok zna brati Z RAZUMEVANJEM.
Če je neuspešen ma mat. tekmovanju, še ne pomeni, da mu matematika ne gre.
P.S. Sem učiteljica.
Jaz sem vesela, da je naš prvošolček tako uspešno opravil kenguruja, čeprav temu tekmovanju doma nismo namenili niti besede; se pa bojim, da bo razočarana sedmošolka, ki je imela dober občutek, rezultat je pa dokaj slab. Naš ta tretji osnovnošolec je bil pa v Planici in kenguruja “prešprical”
Kenguru otroka seznanja z logiko, kar je krasen oddih od rednih matematičnih nalog v šoli.
Vsaj moja 12-letnica je rekla, da so bile naloge prav kul, da pa 3 ni rešila (tako, kot je napisano zgoraj, če narobe rešiš, greš v minus).
Naša ni ne vem kak logik, rada pa rešuje drugačne – miselne in logične uganke – pa nikakor ne dobi vsako leto priznanja za kenguruja :).
Fino je, da jemljete vse na lahko in zaupajte otrokom – že to, da rad tekmuje na tekmovanju je lepo!
Mi za sploh vedeli nismo, da bodo pisali. Domov je prinesel samo listek z geslom. Rešil je nekje polovico. Pričakovano. Resnično se ne sekiram, sama vem, kje je pri matematiki in drugih predmetih in ne rabim eksternega testa, da mi to pove. Seveda pa ne škodi in nimam nič proti, da piše.
Bil je pohvaljen, da se je trudil, potem pa smo to temo zaključili.
Hm, moja že vsa leta hodi na to tekmovanje in čeprav ima čisto 5 iz matematike, vedno tega kenguruja slabo piše, tako kot letos, pa ga ni nikoli še tako slabo.
Razlogov je veliko (njeni razlogi): sem bila tečna, se mi ni dalo, naloge so bile kr neki, najprej sem se trudila, potem se mi pa ni dal več…
Reševala je vse, a očitno so minusi svoje nardil ker je od 120 točk pisala 30. Verjamem, da se ji ni dalo, ker so imeli v zadnjem mesecu, tekmovanja iz fizike, bralne značke slo, bralne značke – pisni del iz angleščine, redne kontrolke, spraševanja, spisi, študiranje Prešerna, skratka: poln kufer ima vsega, kar ji verjamem…
Povedala sem ji, da škoda, ker bi lahko dala več od sebe, a kaj čem jaz, če se njej to ni dal? Sicer pa so res preobremenjeni te otroci, pa še lepi dnevi se začenjajo, mojo še “razganja” od pubertete, tako da… komaj čakam junij……