Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek ribe na žaru…

ribe na žaru…

…katere so najbolj okusne? In kako jih pripravite?

lp

Daleč najboljše na žaru so meni skuše, sama jih pa ne znam dobro pripraviti, se mi vse prime na rešetke.

Vse možne, priprava: zelo dobro jo posušim (papirnate servete), od znotraj malo soli, tik preden gre na žar pomokam. Mož jih potem peče in malo maže z olivnim oljem (uporablja rožmarinovo vejico). Čas peke odvisen od velikosti ribe, ogenj ne preveč močen.

sardele, skuše, riboni, trilje kamenarice, orabe,brancini, kotleti morskega psa, tune….

Meni so domačini poudarjali, da je finta le v tem, da mora biti riba res suha, ko gre na rešetko. In se ne pripopa. Nam se ne, pa ne uporabljamo nobenih posebnih orodij ipd.

O, hvala lepa za navodilo, bom poskusila.

Za pečenje rib na rešetki se kupijo mrežice za ribe. Tako se riba potem nič ne prijema na rešetko.

Mi jih damo prej v marinado: olivno olje, rožmarin, sol. Vsaj za pol ure.

--------------------------------------------------------------------------------- Prevajanje: http://www.parisienne.si/ Medved z otoka, zgodba za otroke: http://www.alba2000.si/otro%C5%A1ke-knjige-in-pravljice/96-medved-z-otoka.html


ne, ker se prilepi pol na mrežico 🙂


ne, ker se prilepi pol na mrežico :)[/quote]

ja, točno tako. namesto na rešetko žara se prilepi na mrežico.


Isto jaz, so me tako naučili domorodci. V to dodam še malo limoninega soka, pa pacam vsaj eno uro (vmes parkat obrnem, da se lepo prepoji). Sol dam samo malo v trebuh.

Pečeš na bolj slabem ognju, npr. ko žerjavica postane po vrhu že siva!

Na morju lahko dobiš tudi npr. salpe in ostale cenejše ribe, ki pa so še vseeno dovolj velike in meni u redu. Nista užitna samo brancin in orada 🙂

mrežica za žar, ki jo potem obračaš skupaj z ribami. prej jo dobro namažeš z limono – mrežico namreč.

ko je riba pečena z obeh strani z vilico potisneš ribo stran od mrežice, da se odlepi, vsepovsod kjer se riba drži mrežice.

pa nobenega olja na ribo ne dajaj. šele ko je pečena na krožniku, pa le polij sveže olje preko.

je pa res, če je riba iz ribogojnice, bo imela zelo tanko kožo in jo je težko lepo odlepiti. če pa je to sveža morska riba, pa ni nobenih problemov.


Isto jaz, so me tako naučili domorodci. V to dodam še malo limoninega soka, pa pacam vsaj eno uro (vmes parkat obrnem, da se lepo prepoji). Sol dam samo malo v trebuh.

Pečeš na bolj slabem ognju, npr. ko žerjavica postane po vrhu že siva!

Na morju lahko dobiš tudi npr. salpe in ostale cenejše ribe, ki pa so še vseeno dovolj velike in meni u redu. Nista užitna samo brancin in orada :)[/quote]
Jaz dam limono samo zraven ugorja in ostale morske divjadi (razni golobi, raže, morska mačka pa pes). Zraven drugih dam kdaj malo belega vina. Po nekaj letih prakse, da dobiš res pravilno razgret žar se res nič ne prijema. Rešetka ali posoda mora bit vroča, ko se dajo ribe gor.

--------------------------------------------------------------------------------- Prevajanje: http://www.parisienne.si/ Medved z otoka, zgodba za otroke: http://www.alba2000.si/otro%C5%A1ke-knjige-in-pravljice/96-medved-z-otoka.html

Prijema se, če je riba mokra. Mrežice in ostali pripomočki so čisto brez veze. Riba mora bit premazana z olivcem in “ogenj” mora bit pravi, to je vsa kunšt. Če imate možnost dobit pravi les se pravi crniko ali les trte, potem je uspeh zagotovljen.Glede okusa pa – meni osebno je najboljši list. Ali pa čisto navadne sardele, ko jih daš direkt z morja na gradele 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=bqcG8ZjpVNI

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

New Report

Close