ribe na žaru…
Mi jih damo prej v marinado: olivno olje, rožmarin, sol. Vsaj za pol ure.
Isto jaz, so me tako naučili domorodci. V to dodam še malo limoninega soka, pa pacam vsaj eno uro (vmes parkat obrnem, da se lepo prepoji). Sol dam samo malo v trebuh.
Pečeš na bolj slabem ognju, npr. ko žerjavica postane po vrhu že siva!
Na morju lahko dobiš tudi npr. salpe in ostale cenejše ribe, ki pa so še vseeno dovolj velike in meni u redu. Nista užitna samo brancin in orada
mrežica za žar, ki jo potem obračaš skupaj z ribami. prej jo dobro namažeš z limono – mrežico namreč.
ko je riba pečena z obeh strani z vilico potisneš ribo stran od mrežice, da se odlepi, vsepovsod kjer se riba drži mrežice.
pa nobenega olja na ribo ne dajaj. šele ko je pečena na krožniku, pa le polij sveže olje preko.
je pa res, če je riba iz ribogojnice, bo imela zelo tanko kožo in jo je težko lepo odlepiti. če pa je to sveža morska riba, pa ni nobenih problemov.
Isto jaz, so me tako naučili domorodci. V to dodam še malo limoninega soka, pa pacam vsaj eno uro (vmes parkat obrnem, da se lepo prepoji). Sol dam samo malo v trebuh.
Pečeš na bolj slabem ognju, npr. ko žerjavica postane po vrhu že siva!
Na morju lahko dobiš tudi npr. salpe in ostale cenejše ribe, ki pa so še vseeno dovolj velike in meni u redu. Nista užitna samo brancin in orada :)[/quote]
Jaz dam limono samo zraven ugorja in ostale morske divjadi (razni golobi, raže, morska mačka pa pes). Zraven drugih dam kdaj malo belega vina. Po nekaj letih prakse, da dobiš res pravilno razgret žar se res nič ne prijema. Rešetka ali posoda mora bit vroča, ko se dajo ribe gor.
Prijema se, če je riba mokra. Mrežice in ostali pripomočki so čisto brez veze. Riba mora bit premazana z olivcem in “ogenj” mora bit pravi, to je vsa kunšt. Če imate možnost dobit pravi les se pravi crniko ali les trte, potem je uspeh zagotovljen.Glede okusa pa – meni osebno je najboljši list. Ali pa čisto navadne sardele, ko jih daš direkt z morja na gradele