ribe panga
Naj kar na začetku povem, da sem začetnica v kuhniji…
Za tri odrasle osebe bi rada pripravila ribji file panga….. Odločila sem se, da bom pekla v pečici,
v alu foliji, z olivnim oljem, limono, začimbami….
Zanima pa me, koliko filejev naj račuam na osebo? Če kupim zamrznjene fileje, jih je potrebno pred pripravo odtajat? Koliko časa potrebujem za odmrzovanje? Bo dovolj, če vzamem iz zamrzovalnika zjutraj in začnem kuhat nekje ob 15 uri ali je bolje da že čez noč pustim zunaj? Odmrzujem v hladilniku?
Kot prvo, kupi raje divjega osliča iz Jadrana, odštej raje par evrov več, ker je meso te ribe bolj čvrsto, ni hranjeno s hormoni in antibiotiki in gojena v prenatrpanem bazenu.
File panga razpade prehitro, ker je siljeno gojena riba, da doseže potrebno velikost – tudi s pomočjo vseh sort dodatkov. Torej tudi z zdravstvenega vidika – raje obvoz od filejev gojenih osličev, sploh v Aziji…
Prvi in najpomembnejši nasvet – izogibaj se ribam panga. So najslabše vrste, poleg tega jih vzgajajo v reki, ki je polna kemičnih odplak iz tovarn.
Izberi osliča, če že moraš.
Lahko jih kupiš zamrznjene, odtajaš v nekaj urah (vzameš zjutraj ven, pustiš na sobni temperaturi, v hladilniku se odtajajo celo noč). Količina filejev je odvisna od velikosti.
Tukaj imaš pa en recept, če boš že vztrajala:
http://www.kulinarika.net/recepti/12714/morska-hrana/file-pange-v-alufoliji/
Nikar ne kupuj pange, to gojijo v Vientnamu, v najbolj onesnaženih vodnih bazenih, v bistvu kot neke jegulje brez vode. Raje kupi kake domače, jadranske ribe, ne pa to sranje.
Lahko pogledaš kako to gojenje:
Pa dober tek!
ne pretiravajte.
to je neka antipropaganda. sem bila v vietnamu in v tej vaši toksični reki se veselo vsak dan kopajo otroci, ljudje pa polovico svoje redne dnevne prehrane nalovijo v njej. če bi bila res tako toksična, bi vse v njej pocrkalo, ste lahko ziher.
panga je pa drugače riba brez vsakega okusa in jo je že zato brez veze kupovat.
Bolj okusno od kakšnega fileja bi bila cela riba. Najenostavnejši je recimo brancin v soli, ki gojen tudi ni ravno draga riba. Praktično imaš zelo malo dela.
Kupiš brancina, naj ti ga tam očistijo a nujno povej, da je za v sol, ker potem ne dajo lusk dol. Kupiš še grobo mleto sol. Doma brancina opereš in pogledaš, če je res popolnoma sčiščen. Pekač prekriješ z grobo soljo, nanjo daš brancine in prekriješ s soljo. Pazi le, da je odprtina dobro zaprta – od zgoraj navzdol, da ne pride sol notri. Pečeš cca 45 minut na 180 stopinj. Najtežji del je potem vzeti ribo iz soli:) Poglej malo na spletu. Nekateri dajejo v sol še beljak ali v ribo začimbe, to pač po želji.
Za fileje računaj raje 1,5 ali 2 na osebo. Zmrznjeni fileji se še krepko zmanjšajo. Ali pa naredi več priloge oziroma dvojno prilogo:) Pange sicer ne kupujem, velja pa za večino zamrznjenih supermarket filejev.
se motiš.
pa zgoraj na tisti strani je cel kup bedarij. ribe naj bi zmrzovali kar v vodi? ja kje pa? vietnam ima subtropsko podnebje, res imajo denar zato, da pol reke zamrznejo…
http://www.ava.gov.sg/FoodSector/FoodSafetyEducation/Debunking+Myths+on+the+Pangas+Fish.htm
poleg tega imamo v EU usklajene predpise in se mora prepoved izvajat v vseh državah, ne more biti samo v eni (prost pretok blaga, halo?)
evo nekaj podatkov:
http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-pangasius-vietnamese-river-cobbler-white-catfish-gray-sole/%5B/quote%5D
zakaj je v eni temi treba desetkrat isti (fake) link nalimat????
ker na celem internetu ne obstaja kak drugi link, ki bi bedarije s tega linka potrdil
Zelo rad imam ribe in so bile tudi pange na mojem jedilniku zelo velikokrat, dokler nisem začel brat po spletu in je res svinjarija kaj delajo. Odločil sem se, da temu naredim konce in sedaj ribe gojim sam b akvaponskem sistemu, dokaj zanimiva zadeva, obenem pridelujem še zelenjavo, celotna zadeva pa je naravna in točno vem kaj jem http://www.ponnod.com/ponnod-ibc