Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ribe v pečici

Ribe v pečici

Doma nismo prav veliki oboževalci rib, pa vseeno ne bi bilo slabo, če bi jih večkrat imeli na jedilniku. Morda pa vsaj hčerki postaneta malo bolj morski … Res bi jima rada približala še ta okus, zato bi jutri (ali pa naslednji teden) naredila kakšno dobro ribo v pečici. Kakšne ideje, lepo prosim? Hvala in lep vikend, Medeja

tukaj imam recept za ribe v pecici. mislim,da si hotela peci v pecici!?

kolicine so za cca 4-6 ljudi /odvisno?/

1 kg ribjih filejev /po zelji/
par zlic lim.soka
sol,poper
olivno olje
3 cebule-narezi jih na kolesca
2 stroka cesna
drobno narezan petrsilj
3 olupljeni paradizniki-tudi narezi na kolesca
malo vode
nekaj rezin limone

fileje pokapljas z lim sokom,solis,popras in das v ognjevarno posodo /na olje/

na preostalem olju preprazis cebulo,cesen,dodas paradiznike in malo dusis /par minut/. s tem prelijes fileje..po vrhu nalozis se narezano limono in v pecici peces cca 45 min…temperatura…to je pa problem!? jaz ne pecem nikoli cez 200 st!! tam nekje! vmes glej,kako rumenijo… lp petra

ce pa hoces speci samo ribo,pa kupi kaksnega ribona -lahko tudi orado ali brancina /ti so v glavnem gojeni!!!/. ocisti…pokapljej z limono in olivnim oljem,sol,poper,zavij v folijo in speci v pecici. cas je odvisen od velikosti ribe…recimo-ce je riba srednje velika-cca 25 min!? tesko ti recem-do 35 min!? lp petra

definitvno postrvi nafilane s tržaško omako (očiščene postrvi nafilaš s tržaško omako – petršilj, česen, olivno olje, sol) in jih pečeš cca 20 min pri 180 – 200 stopinj celzija. Mnjam; mnjam.

Pozdravček Mateja

Kako se dobro sliši! Lahko malo podrobneje opišeš postopek, nisem ravno vešča pri pripravi rib, jih imam pa zelo rada. Zanima me, jih kaj posoliš, preden daš v pečico, preliješ pekač z oljem,…?
Lep pozdrav

kupiš že očiščene postrvi, jih doma še enkrat opereš in osušiš (tudi znotraj), ter jih nafilaš s tržaško omako (lahko na multipraktik ali kaj podobnega zmiksaš dva šopka petršilja, cca 5-6 strokov česna in sol. Ko je vse sesekljano, na roko domešaš počasi cca pol deci olivnega olja (toliko, da ni nepremokro in ne presuho), ker se drugače preveč speni, pa tud česen zgubi sok) s tem nadevom nafilaš postrvi, ki jih opečeš na vročem olju v pečici (segreješ jo na 180 stopinj, ko je olje vroče daš gor postrvi in jih pečeš na vsaki strani 5 min – obračaj tolikokrat, da je vsaka stran pečena po 2x). Riba je pečena, ko njeno meso znotraj ni več rdeče. (enkrat probaj, če je že pečena – ne spomnim se kaj preveč, kajti sedaj imamo že dolgo plinski žar kar v garaži tud pozimi in imamo roštilj zadeve tud takrat, ko so temperature nizke, tako da rib v pečici ne delam več, samo še na žaru – je pa postopek isti. Zraven paše krompir v kosih z maslom in posut s petršiljem.

Pozdravček Mateja

Najlepša hvala za odgovor, jih bom ta teden poskusila pripravit.
Lep pozdrav, SImona

Medeja,

jaz sem bolj za morske ribe in sicer:

01. Brancin v soli (njami njami) s kuhanim krompirčkom in špinačo

02. Romb v pečici z krompirjem, jurčki in paradižnikom češnjevcem

03. Orada z zeliščnim maslom

Česen in peteršilj pa zelo ubijeta okus ribe, zato ne priporočam! V nobeni boljši ribji restavraciji tega ne dobite. V tujini tega ne poznajo!!!!

Brina

Hvala vsem!

BRINA, koliko časa se peče brancin v soli in kako točno to narediš??
Se lahko uporabi tudi katera druga riba? Katero sol uporabiš?

Hvala za odgovor!

No, ribice so bile tudi za nas manj zanimive, dokler….

Kupila sem file lososa (ker je malo manj kosti, sicer pa sedaj zaradi otrok kupujem samo fileje) in nisem vedela kaj naj z njim. Da bi ga popekla v olju, mi ni dišalo, saj je potem kar mastno vse skupaj. In sem odprla hladilnik in vzela ostanke zelenjave, paradižnik in papriko.
V ognjavarno posodo sem dala stanjol (ta srebrn :)) pair, ga malo pokapljala z olivnim oljem, dala gor file, posula s soljo, origanom, baziliko, malo popra, česnom v prahu, ga obložila s paradižnikom narezanim na rezine in papriko enako na rezine narezano, ponovno pokapljala z olivnim oljem in še malo posolila, posula iste začimbice in dala pečt nekje do 30 minut na nekako 200 stopinj….NJAMAAA….zraven pa še krompir v koščkih polit z omakco, ki se sprosti pri peki…

Druga varianta je, da daš v lončeno posodo file, ga enako začiniš, in doliješ smetano za kuhanje (jaz uporabljam Dukatovo), pokriješ z lončenim pokrovom in pečeš (v bistvu se kuha-duši) v pečici do 30 min pri enaki temperaturi…

In še nekaj….File posoliš, dodaš česen (jaz v prahu), malo poprčka in ga na debeeeelo namočiš v drobtine..Oblečene fileje položiš na folijo in pečeš dokler ne začne rumeneti, pri nekako 200 stopinjah. Za jest ga mi “slečemo” iz drobtin….njama…

Za te recepte uporabljam vse fileje, ki so na razpolago: losos, list, ostriž, postrv, škarpena….. in je dobro!!! Kar mi je pa zelo pomembno pa je to, da način priprave in začimbe, nekako “ubije” okus morja, ki je (vsaj za nas) moteč….

No, upam da bo še komu tolele tako tejnilo kot nam…

Pa lep dan

Ups, nekaj sem pozabila…Za file s smetano: doda se ista zelenjava, samo narezana na kockice…..

jaz pečem vse vrste rib. ribo očistim operem in osušim s papirjem. Ribo pokapam z limonivim sokom da meso ostane čvrsto osolim dodam petršiljin rožmarin ter dam za 2 uri vhladilnik. Dam v pečico segreto na180 stopin za20 minut. Ribe težke do 350 gramov težje sorazmerno več. Poleg postrežem vkoščkih krompir in tržaško omako.Dober tek.

no jaz sem probala vse varijante in ni je najboljša ta,da škarpeno pripravim polijem (v pekaču) z vrelim oljem,da zacvrči in dam takrat v pečico.Tako jo pripravim,kadar imam več ljudi

New Report

Close