Najdi forum

ribezov sok

Na vrtu mi raste ogromno rdečega ribeza in odločila sem se napravit sok. Prosim za pomoč, kako najboljše napraviti sok, ki se bo redčil z vodo

LP Vika

Pri sirupih je potrebno dodajati kislino, zato jih jaz ne kuham.
Naredim takole: sadje dam v kozarec in zalijem s sladkornim sirupom(sladkor+voda se kuhata tako dolgo, da se sladkor popolnoma stopi, zadevi lahko dodaš tudi umetno sladilo, če ga uporabljaš; jaz vedno dodam zelo malo vode, da je bolj sladko, ker potem dobim več soka). Nato jih zaprem in postavim v pečico na “pleh, ki je štedilniku priložen, spodaj dam obvezno krpo,in vlijem vode toliko, da ne gre čez rob, kozarci pa se ne smejo dotikati, pečica pa je ogreta na 50%, ko pa so kozarci notri, povišam temparaturo. Ko je temparatura 100 %, pečico pustim na tej temparaturi kakšnih 20 min, nato jo ugasnem in pustim, da se kozarci malo ohladijo. Ko jih poberem ven, preverim, če so vakuumsko zaptri, pokrovčki so vdrti.
Ko ga uporabljam, enostavno dodam vodo in imamo sok.

lp

Ribez pa tudi stisnem, mrzlo stiskanje, sok nalijem v vrečke za led in go zmrznem. Dodajamo ga k čajem, ali prevrem vodo s sladkorjem in jim dodam te kocke.

lp

Ali poznate še kak drug način? Moji ne marajo ribezovih pešk, zato bi rabila recept za sirup. Nekaj soka pa tudi ribeza sicer tudi zamrznem, vendar mi še zmeraj ostaja in bi bil sirup najboljša rešitev.

Pozdrav, Astra.

Ola !

Moja starša sta ga pred leti kuhala v sokovniku, potem pa dodala sladkor in prevrela ter še vročega nalila v suhe in segrete steklenice.
Aja, v soku ni bilo nikoli pešk.

lp Majuška

No, enako so delali pri nas doma. Če katera želi, lahko povprašam za natančen postopek. Rabiš pa na vsak način (za ta postopek) sokovnik.

Lp, mishika

Hej!

Soka oziroma sirupa na zalogo ne delam(samo sprotno,dnevno).
Iz ribeza pa rada naredim zele,ki je brez tistih pesk.Uporabljam ga namesto zelatine pri raznih pecivih s sadjem.

Sirup lahko naredis tudi brez sokovnika,kjer se sadje soci(s stresico)Seveda je postopek nekoliko zamudnejsi.Prepisujem iz knjige.

Dobre zrele maline,borovnice,ribez ocistimo zelenih plodov in zmastimo z lesenim tolkacem,nato postavimo za nekaj dni v ne premrzel prostor,da nekoliko pokipi(razlagam si,da se pojavijo pene).Od casa do casa premesamo in poberemo pene.Tako ohranimo lepso barvo in okus.
Potem to res temeljito zmeckamo v cedilu in potem skozi platnen prt iztisnemo sok.
Na liter soka vzamemo do 1 kg sladkorja.Dobro premesamo in pocasi segrevamo ,vre naj le 3 do 5 minut.Med vrenjem pobiramo pene.Barvo in okus izboljsamo se z limoninim sokom.Se vroce nalijemo v steklenice in joh zamasimo in obrnemo na glavo.Pokrito ohlajamo.Hranimo na hladnem.

Soseda pa soci jagodicje brez sokovnika tako,da v lonec z vodo polozi na leseno resetko emajliran loncek z odtocnim livckom;cez lonec da cist vlazen platnen prt,nanj sadje s sladkorjem,cez to se en prt;pokrije s pokrovko in vogale obeh prtov zaveze na rocaj pokrovke.
Pocasi segreva,da zavre.Vse traja nekako 45 minut.Vodna para izloca iz sadja sok,ki se zbira v spodnji posodi.

Ta soseda je zelo natancna in vse uspesno naredi:)) Lp Babi

Babi – končno sva zopet blizu
tvoj recept je približen mojemu :
– oberi zrel ribez , odstrani peclje in zelene jagode ,
operi s hladno vodo ter odcedi ,
vzami velik lonec – odvisno od količine ribeza , 5 litrov ribeza – 10 literska
posoda , dodaj 1 kg sladkorja – po želji tudi več (poiskusi med kuhanjem) , pogrej na 60-70 stopinj ,ne pozabi mešat .
Še toplo precedi na s serveto v večji cedilki (tako ni pečk) , še topel sok
vlij v steklenice , zapri s pokrovom (na navoj) , naloži na podlogo iz
ne vem kako naj se izrazim , da bo razumljivo , ali rjuh ali koce in vse
steklenice pokriješ , da se počasi ohlade 24-48 ur .
Preostali ribez , spasiraj (upam da veš kaj je pasirka) , tako odstraniš
olupke in pečke – delno , to deni v posodo ,dodaj še sladkorja in počasi
kuhaj in mešaj , dokler se ne zgosti . TO bo čudovita marmelada , za pite , palačinke …
Konzerviraj enako kot sok
L P OGI

Babi in Ogi, najlepša hvala, letos bom gotovo naredila sok. Doslej sem kuhala tudi želeje, seveda iz prepasiranega ribeza, vendar pri nas marmelad,želejev in podobnega ne porabimo veliko in nam bo sok oziroma sirup prišel bolj prav.

Lep pozdrav, Astra.

Včasih sem delala ribezov sok, pa sem ga surovega zmlela v multipraktiku in precedila skozi gazo ali najlonko. Naš ribez tako želira, da sem morala na liter soka dodati najmanj pol litra vode in šele to mi je bila osnova za dodan sladkor. Sok in sladkor v razmerju 1:1 mešaš, da se sladkor raztopi, pogreješ skoraj do vrenja in napolniš steklenice ter zamašiš z gumjastim zamaškom.
Zelo dober je sok, če mu dodaš še malo malinovega soka.

Prvo leto, ko sem delala ribezov sirup, nisem dodala vode, pa se mi je v steklenicah strdil. Zgoraj ni nobena pisala o tem, mogoče je tudi odvisno od sorte ribeza.

Jana,hej!

Razmisljam o tvojem vprasanju zaradi zeliranja.Zele naredim vsako leto,ker mi pride prav.Sicer ga ni veliko,ker ribeza nimam in ga nekaj dobim
v dar. Res hitro zelira.Jaz ga vcasih malo dodam drugim marmeladam za hitrejse zeliranje.
Najprej sem sama pomislila na mletje v multipraktiku – za sok oziroma sirup;ker pa sama soka ne delam in nimam prakse,sem raje tocno prepisala iz knjige.
Pektina je najvec v lupini sadja.Mogoce je tisti napisani postopek (da zakipi) ravno zaradi tega. Mogoce se v multipraktiku res z vsemi lupinami izluzi prevec pektina .Samo moje skromno razmisljanje.
Lep pozdrav Babi

ZAKAJ ŽELE
kot sem omenil , mešaj in odstavi pri 60-70 stopinjah , kak pomeni
pred vretjem in kipenjem -ni prijetno čistiti štedilnika .
Pri omenjeni temperaturi , lahko narediš sok iz vsakega sadja ,
trajnost 2-3 let , je pa enak kot iz sokovnika -po okusu , samo trajnost
je krajša .Nisem pa preizkusil ,marmelad ,po zg. omenjenem receptu ,
iz vseh vrst . uspelo mi je , kar sem izdelal – ribez , borovnice , jabolka ,
breskve , marelice , višnje ,maline , jagode , se pravi ,vse kar je pri hiši .

L P OGI
mar ni interesantno , kaj človek lahko ve – zna , pa ni kuhar

Vem, da se sladkor dodaja kot konzervans, pa bi za mojega diabetika vseeno skušala pripraviti sok ali sirup z umetnim sladilom. Mislite, da bi vzdržal kaj dlje časa?

LP astra

Hej,ce je pravilno narejeno(recimo pasterizacija) in shranjeno na hladnem,bi moralo zdrzati. Jaz nekaj marmelade tudi naredim brez sladkorja in zdrzi. Sicer spravim vcasih tudi v zamrzovalnik zaradi vecje sigurnosti. Lp

Dober večir!
…zanima me če ve kdo kje se kupi sokovnik ko se kuha na štedilniku? (gre se pa za kuhanje soka)
Hvala 🙂

Lp.pozdrav!!!

ojla, berem recepte o pripravi soka iz rdečega ribeza, pa nikjer nisem zasledila koliko vode naj dodam na 1kg ribeza. Naredila bi sok in ne sirup, ker tega imam že iz bezgovih cvetov dovolj.
Ker letos prvič delam sok iz ribeza bi mi vsaka pomoč prišla prav.
Nebi ga delala v sokovniku, ker ga nimam.
Hvala za pomoč
Marta

R I B E Z S O K brez pečk naredim tako: v sokovnik dam osmukan ribez – do vrha – in sočim 3/4 ure, nato sok precedim preko gaze, dodam na 1 liter soka, 3 dcl vode in na to količino dodam 80 dag sladkorja. To zmes segrejem na 80 stopin – pene poberam dol – in nato v očiščene in segrete “pirarske flaše “nalijem sok do vrha in zaprem z gumijastimi kapicami – prej jih prevrem. Te steklenice pokrijem z deko in po ene dnevu jim dodam NALEPKE.T sok imam za sladilo čaja ali pa kot” malinovec”. To delam že vsa leta .

Isto delam tudi sok iz JOSTE. Letos je bila obilna letina .

New Report

Close