ribice – akvarij
Ne vem če ta tema spada na ta forum (če ne, me prosim napotite na pravega – hvala).
Naš problem je sledeči. Letos spomladi smo se odločili za nakup akvarija in ribic. Nekaj časa je vse to lepo potekalo, hčera je bila navdušena, ampak od poletja naprej imamo v akvariju polže, ki jih je vedno več in več in več. Če jih z možem ne bi dnevno pobirala ven, mislim, da se ribic sploh ne bi več videlo – Razmnožujejo se s takšno hitrostjo, da je kaj.
Sedaj pa me zanima, če ima katera doma akvarij, kako odstraniti te nadležne polže (pridobili smo jih pa z rastlinami).
Hvala za odgovor in lepo se imejte, Lejla
Mi smo prvo kupili skalarke, pa neke male črno/rjave (progaste), pa so tiste napadale (čeprav so bile zelo male) skalarke – so jih vlekle za njihove repe, no pa smo jih zamenjali in dobili gupije ter neonke.
Tako, da imamo v 200-literskem akvariju 3 vrste rib, ki se zaenkrat med seboj ne tepejo (imamo od februarja 2004). No, mogoče zadnji čas z možem opažava, da se skalarke med seboj nekaj preganjajo, drugače pa gre.
Edini problem imamo s temi polži.
Živjo!
Ribice in še marsikaj kar plava ima moj fant. Tudi njemu so se nenormalno zaredili polži. Polži se začnejo razmnoževati v velilkem številu, če se ribe preveč hrani in nato hrana pada na tla in to je idealno gojišče.
Kot prvo je treba dati samo toliko hrane kot jo ribe tisti moment pojejo in nič več. Za polže pa se naredi takole. Vzemite rezino surovega krompirja, ga povežete z enim koncem z nitko, da krompir binglja v vodi. Polži se napopajo na krompir in ga samo z mrežico odstranite. Postopek seveda po potrebi ponovite.
Lp, Tanja
Midva imava 200 literski akvari in sva se do marsičesa morala dognati sama, največ s spraševanjem in lastnim sklepanjem.
Da nimam polže so primerne ribe ‘Bocia’, to je meni osebno ful lepa riba, možu ne, oranžno črna prokasta. Stanejo tam okoli 900-1500 SIT.
Najboljš kvaliteto rib, saj po najinih izkušnjah imajo v Ljubljani na Brdu v Lesnini, trgovina Tukano- te ribe najbolj dolgo živijo in so najmanj bolane.
Ko daješ ribe v akvarij, je potrebno jih dati v temi (ne prižgemo akvarijske luči), tako da jih s vrečko vred položimo v vodo za ene 15 minut potem jih s mrežico ulovimo in brez vode preselimo v vodo, tista prinešena voda je lahko takorekoč okužena in je bolje, da je ne damo zraven.
Dobro je dati v akvarij, 1/2 žličke soli, da dobijo v soli potrebne snovi, največ 2 x na leto.
So ribe, ki grejo skupaj in ribe k ne……….skalarke so sploh gospodarne in ravno taktika, da jih daš nazadnje in v temi v akvarij, nimajo ravno občutka, lažje akceptirajo predhodne prebivalce , da niso gospodarice akvarija. Vse nove člane, po njihovem prihodu težje prenašajo. So pa strašno radovedne in pridejo prve k steklu akvarija in se premikajo kamor se premikaš ti.
Mi imamo drugače : bengalska soma, papagajki (ostrižnik), čistilca, kardinalke in skalarko…
Zanimivo, da se da krompir – pa nič ne škodi vodi oziroma krompir ne vsebuje kakšnih snovi v sebi, kar ne bi odgovarjalo ribicam?
Kajti nam so zabičali, da mora biti čisto čisto in nič drugih snovi ne sme priti v vodo (če čistiš ali karkoli, da imaš roke umite samo z vodo, da ne sme priti kakšno milo, ali karkoli podobnega v vodo), da potem lahko ribice poginejo???
Tudi midva sva kupovala ribice in vso opremo pri Tukano oziroma njihovi poslovalnici na našem koncu. Drugo je vse v redu, ampak z rastlinami smo pa dobili te polže in sva posledično tudi na trgovino razočarana.
Bom pa možu predočila zadevo s krompirjem in se bova potem odločila.
Pa hvala vsem, lep dan še naprej, pri nas je trenutno sonček.
Tudi jaz ti predlagam Činkljo oz. Botio (lat. ime). Meni si všeč, mi je izredno grda :), je pa zelo učinkovita.
Skalarke in neonke gredo skupaj, le da morajo biti neonke večje (ne mlade), skalarke pa majhne. Mi imamo dve skalarki, ena je očitno Liliputanec (nič ne raste že leto in pol), druga pa je 2x večja in je pridno popapcala 3 nove mlade neonke, ki smo jih prinesli kasneje. Se pravi, da moraš kupiti večje ali pa drugo sorto, ki je malo večja.
Za odstranitev polžev vam tudi jaz priporočam, da najprej probate s krompirjem. Lahko jih tudi pobirate ročno (ponoči, ozir. vedno ko je tema pridejo do gladine vode, takrat pa jih poberite). Polži so v akvariju zelo koristni in skrbijo tudi za dobro kvaliteto vode s tem, ko jedo ostanke hrane, gnilih rastlin itd., rahljajo pa tudi podlago in zato rastline bolje uspevajo. Tako da jaz jih ne bi povsem izkoreninila. Pri nas imamo tri akvarije (150, 225 in 330l), pa imam štiri činklje samo v največjem akvariju. Polže v drugih dveh akvarijih pa enkrat na teden polovim in nesem činkljam za papico. Činklje živijo vsaj 20 do 25 let, če zanje primerno skrbiš in zrastejo tudi do 30 cm. Činklje so res jatne ribe, jata pa je definirana kot vsaj šest primerkov iste vrste (in ne dve – to je par), tako da vidiš, da pri meni tudi ne živijo v jati. Je pa zanimivo gledati na začetku, kako se rangirajo ozir. postavljajo hierarhijo.
Kar se tiče soli, sol v akvarijih s sladkovodnimi ribami nima kaj iskati. Ne vem, odkod ta mit? Za živorodke, kot so gupiji, moliji,platiji,… že, nikakor pa ne za neonke in skalarke. Da ribe dobijo vse potrebne snovi, jim je treba dvakrat tedensko v vodo ali hrano dodajati vitamine, sol jim pri tem nič ne pomaga.
Da neonke in skalarke ne grejo najbolje skupaj, res drži. Po izkušnjah nekaterih ljudi pa se ta kombinacija obnese, če so ribe skupaj že od malega, sicer neonke res velikokrat končajo kot malica za skalarke. Gupiji so živorodke in rabijo trdo in bazično vodo z dodatkom soli, da lepo uspevajo, sicer bodo težko dočakali eno leto.
Činklje sodijo v mehko in kislo vodo, kot tudi skalarke in neonke, tako da se bodo ujemale z njimi.
Kar se tiče trgovin Tukano, o njih ne bi govorila, ker ima z njimi ogromno ljudi slabe izkušnje (o tem si lahko več prebereš na akvazinu). Ribe je najbolje kupiti pri domačih vzgojiteljih (če jih poznaš, sicer beri oglase na akvazinu), pa še boljše kvalitete, navajene na našo vodo in cenejše so kot v trgovini (kjer jih uvažajo iz Singapura itd.). Činkelj pa še ne znajo razmnoževati, tako da so vzete iz narave.
Bengalski som ne sodi v akvarij (mislim, da ravno na akvazinu piše, da zraste do enega metra in pol in rabi najmanj 8000 l akvarij!!!). V majhnem akvariju bodo hitro poginili. Se jim zmeša, ker se še obrniti ne morejo.
Vedno, ko kupujete ribe, vprašajte prodajalce, kako velike (v cm) bodo ribe, ko odrastejo. Če ne vedo, ne kupit ribe tam. Neko splošno pravilo je: 1 L VODE NA 1 CM RIBE ODRASLE VELIKOSTI.
Se pravi, ko kupiš gupija, meri nekako 2 do 3 cm, odrasel pa 6 cm, kar pomeni 6 l vode za enega gupija.
Ne ribe preveč hranit – ribe izgledajo vedno lačne, pa niso. Dvakrat na dan po malo, kolikor pojedo v 2 do 3 minutah. Pa ne vse naenkrat noter vsut, da pade po tleh, ampak naj sproti jedo. Kupujte raznoliko hrano, primerno za vaše ribe. Za talne ribe so najboljši tableti. Obvezno en dan posta v tednu (če imate mladice, potem ne!).
Pa redno menjajte vodo, da vam nitrati ne zrastejo v višave. Vsaj eno tretjino vode enkrat tedensko, če hočete, da se bodo ribe počutile kot v hotelu s petimi zvezdicami. Pogoj je dobro sciklan akvarij.
Če ribe živijo v dobrih pogojih (v tako idealnih kot v naravi pri nas v ujetništvu itak ne morejo), vam bodo to vračale z zdravjem in z razmnoževanjem.
Pa upam, da bo tistih polžkov kmalu čimmanj!
Kar se tiče soli daš ali ne daš, šodi ne, ribe so vse še tu.
Bengalski somi, ne vem ali je ali ni primerna riba za akvarij, imam raj malo večjih komadov rib kot nekaj malega……..zadnje imava že cca. 2 leti…je pa res, da mora biti nekaj na njih, ko pridejo neznanci, vsaj pri polovici, čisto ponorijo…….
Ribam paše oz. je dobro en dan v tednu dati pavzo v hrani, da imajo post…
Kar se tiče nabava rib v večjih trgovinah ali pa manjših……sva imela najman težav in mortalitete ravno s ribami v Tukanu……….da o privatnikih ne govorim……niti ena riba ni preživela….pa ne samo en nakup….sva pač mela srečo v nesreči……..kaj čmo…
Je pa res, da so si kombinacije rib, akvarija ……. različne in se tako z enim kot drugim ne more ravnati enako……in ravno na napakah se učimo………..nimava problemov ne s algami, ne polži……..le naše papagajke so prenesle parkrat več kot 30 kg peska iz engega konca na drug in še nazaj……tako, da niti en dan, ni podoba enaka, naše potopljeno mesto pa je postalo Pompej……..zakopano mesto
Kombinacije Bengalski som, neonke, kardinalke, skalarke se lahko oz. se obnese, le pravilno je potrebno postopati, npr. skalarke se da kasneje v akvarij, da ostale ribe akceptirajo kot del akvarija, kar pride zraven kasneje je vprašljivo……..
No, sicer se je javilo veliko bolj izkušenih od mene, pa vseeno. Tudi mi smo se (na)učili na napakah in pogruntali, da se polži zaredijo zaradi preveč hrane. Tako imata zdaj otroka (na žalost) prepoved hranjenja ribic, jaz pa jih nahranim enkrat dnevno s količino, ki se je s preizkušanjem pokazala za najbolj primerno (da jo na tleh pristane minimalno, ribe pa naslednji dan kljub temu niso na smrt lačne).
Vau, ko sem sedaj končno prišla do računalnika in pogledala, če je še slučajno kdo odgovoril, sem bila pa kar presenečena. Hvala vsem.
Za AMB – alg nekaj imamo, akvarij čistimo na dva meseca, tko da pred čiščenjem se tudi nekaj alg nabere.
No, najverjetneje bova poskusila s krompirjem, bova pa tudi vprašala, če imajo Činklje, čeprav, če so res tako napadalne kot sumatranke, potem jih najverjetneje ne bova vzela, ker sumatranke smo imeli na začetku, potem pa sma jih zamenjala z neonkami, ker so (čeprav so tako majhne, so napadale skalarke).
Naše skalarke se z neonkami dobro razumejo, ni videti, da bi bilo kaj narobe (vse tri vste rib smo hkrati dali notri, ko smo jih nabavili), edino, kar je, da pogrešava 3 gupije, pa sva spraševala, pa eni pravijo, da je možno, da bi jih skalarke pojedle, spet drugi pa, da to ni možno – v akvariju pa jih ni.
Vse lepo in prav, da polži čistijo hrano, ….., ampak jih je preveččččč in so prav zoprni. Da jih pustiva en teden, pa saj se ne bi sploh videlo ne rib, ne rastlin. Že čez noč se jih toliko nabere, da moraš zjutraj imeti kar ene 15 minut, da jih vse pospraviš.
Ko berem te odgovore, se mi poraja vprašanje, če jih morda res ne hranimo preveč. Samo po drugi strani pa komaj čakajo, da dobijo hrano in ko te zjutraj zagledajo so takoj aktivne, ……
Bomo videli.
Bi vam voščila lep sončen dan, ampak pri nas so se oblaki zaprli in dežuje, čeprav naj bi šli v trgatvo – izgleda, da ne bo nič iz nje, tko da imamo čas premlevati o ribicah.
Činklje sploh niso napadalne ribe, poleg tega so to pretežno nočne ribe (mogoče na začetku niti ne toliko, ko pa so malce starejše pa vsekakor). Moje štiri činklje se pridejo zjutraj hranit (kot ostale ribe), potem pa cel dan ležijo v skrivališču (ležijo na hrbtu, tako da se ne prestrašit, to ne pomeni, da so umrle, ali pa se naslanjajo druga na drugo). Nikoli pa niso bile napadalne do mojih neonk ali teter (pa jim imam v največjem akvariju približno 60 do 70 kom).
Vanjaa – imaš 60 – 70 kom rib (katerih), v vseh treh akvarijih, ali samo v enem toliko?
Je pa mož včeraj šel vprašati za Činklje, no sedaj pa jih poznajo (prej so nam govorili, da naj polže pobiramo, ali pa vse rastline ven, pa nove, pa pesek prekuhati, …., da se jih bomo rešili.
No, včeraj, ko pa je vprašal za Činklje, pa jih nenadoma poznajo in vedo, da so primerne za v akvarij, če imaš polže ??? Sedaj jih nimajo, jih pa baje dobijo v torek in potem v napad polžem.
Premišljujeva pa še vedno, ali naj poskusiva tudi s krompirjem, pa se ne moreva odločiti.
Ko krompir navežeš, a je cel v vodi, ali …? Če bo še katera pokukala sem gor, naj mi natančno pove, kaj narediš s krompirjem
Hvala