Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek ričet, kako??

ričet, kako??

Kako naredite dober ričet? Mi lahko poveste, kakšen je postopek?

Ješprenj namočim čez noč. dam v lonec polno zelenjave; tiste jušne, in zraven ješprenj. Kuham do mehkega, potem pa naredim prežganje, da je tudi bolj gosto. Seveda dam zraven razne začimbe; sol, malo vegete, lovor, poper………timijan……na koncu dam zraven še fižol. Ful dober ručet je tudi, če na koncu dodaš not kislo zelje. To je pa jed moje babice; naj bi bila to koroška jed. Ful dobro.
Upam, da nisem kaj izpustila. Dober tek!

zvečer namočim ječmen , ali pa tudi ne, drug dan dam v skledo ječmen in kose mesa ki ga kuham noter, česen , peteršilj, lovorov list, majaron, timijan, , sol, in vse kuham prb pol ure, ali malo več, nato meso dam ven, v ostalo pa dam še paradižnikove pelate, eno papriko, korenček, rdečp papriko, ter še kakšno začimbo po želji, aja, seveda še fižol, jst ga dam na koncu bolj kr iz piksne, pa seveda krompir, narežem še eno čebulo in jo kr usujem notr, nič ne pražim prej, to vse kuham dokler ni ječmen in krompir kuhan, na koncu dam še deci rdečegavina in meso da vse skupaj še malo povreje, meni je zelo dober.

dober tek

Uf, jaz ga naredim sila preprosto.

Za tri ljudi in še za eno kosilo za v skrinjo vzamem eno pest in pol ričeta za vsakega jedca, t.j. 4 pesti in pol torej (ampak, če se ti kakšno zrno več spusti v lonec, nič ne maraj, je vseeno), ga malo splaknem, zalijem z vodo, pustim zavreti, nato prvo zavreto vodo odlijem, dolijem novo in dam kuhat naprej. Posolim, dodam eno jušno kocko. Ko zavre, dodam na kockice ali na kolobarčke narezan korenjček ali dva, odvisno, koliko ti tega želiš v ričetu imeti, dodam tudi na koščke narezana dva večja krompirja in kuham naprej. Glede na to, da dodam jušno kocko, vedno pred soljenjem poizkusim, koliko je zadeva že od kocke slana, nato posolim. Ko je že kuhano (kuha se dlje časa, če ni poprej nič namočen!), dodam malo peteršilja, malo majarona, za konico noža rdeče paprike, pol žličke paradižnikove mezge (vse to se lahko dodaja po okusu in naknadno), čisto na koncu pa dodam veliko žlico ali dve kuhanega fižola (iz pločevinke). Včasih smo doma ričet tudi zabelili, kar pomeni, da sem prepražila malo ocvirkov in nato dodala slabo žlic moke ter zabelila, danes pa tega ne delam več, ker je itak vsega dovolj in to ni nujno potrebno. Je le za boljši okus. Lahko pa v ričet daš kuhat košček zašinka za vsakega ali šunke ali pečeno panceto !

Poleg ričeta jaz vedno naredim še krompirjevo polento. Na kose narezan krompir skuham v slani vodi, ocedim, dodam na drobno narezan drobnjak, zmečkam kot za pire in zabelim z ocvirki ter priložim v manjši posodici h krožniku ričeta. Nekateri si to servirajo oboje skupaj na krožniku, ampak je vseeno boljše posebej.

Dober tek.

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

u acjom, a maš babico na koroškem? no , lep pozdrav od še ene korošice

Sem imela. Imam kar nekaj sorodstva na Koroškem; ampka nimam stikov z njimi. Žal.

aja, seveda, zraven kuham še kak prekajen kos mesa.

škoda, ekola, bi te povabva na en kafe:))

:))) ne kliči hudiča! hahaha

Dobra ideja. Bom tudi jaz naredila ričet. Ga še nisem.

hej! koliko časa se pa kuha takle ričet? (do mehkega, to vem – pa v minutah? 🙂

Me je kar sram priznati, da sem stara 39 let, kuham vse po vrsti a ričet kuham prvič.
Do sedaj mi ga je skuhala tašča, jaz sem ga samo pogrela. )))
Res je tudi, da nisem ljubiteljice jedi na žlico, rada pa ustrežem možu, ki bi jedel samo čorbe.

Hvala vsem za nove ideje.
Super ste, kuharice.

okoli dve uri

dodatr55, hvala! 🙂

(ugani kaj bomo danes jedli pri nas? 😉

Jaz ponavadi v ričet poleg ješprenjčka vržem še čičeriko, sojo, piro… Zraven se mora seveda kuhati tudi kaj od prekajenega mesa, zelo dober okus dajo pa tudi samo prekajene kosti. Pa seveda veliko zelenjave (čebula, česen, korenje, peteršilj, lahko tudi por, koleraba).

Vse to sem dala notri, razen čičerke, soje in pire (teh stvari še videla nisem) in ni h***č, da ne bi bilo užitno.)))
Dober tek!

Sedaj bom spekla še kruhek in bo.

mogoče ričet:)))pridem!!!! sej ne, mam že golaž in polento kuhano

Ne gre v minutah, gre v urah !!:-))

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

pa dober tek, poročaj kako ti je uspelo

Če ga daš v skrinjo ali ga boš kasneje kaj pogrevala, ga kuhaj brez krompirja.

Zanimivo se mi zdi, da vse dodajate že kuhan fižol. Najboljši ričet je, če se fižol kuha skupaj z ostalim. Prav tako je z joto. Prav fižolova voda, da jedi poseben okus. Pa prežganja ne uporabljam prav za nobeno jed. Če hočeš bolj gosto pač dodaš dva krompirčka več. Prežganje ni nič kaj dobro za želodec.

Živi in pusti živeti

Tudi jaz ričet ne delam s prežganjem. Saj že sam ješprenj zgosti jed.

USPELO MI JE !!!

Je tak ričet, da si bomo prste polizali. Res ga je enostavno narediti, ampak včasih me zgrabi panika, da ne bom znala, potrebujem kakšen nasvet in pol mi “rata”.
Sedaj ga bom skuhala večkrat.

Še enkrat, res hvala vsem.

Poskusi kdaj tako, da vso zelenjavo (tudi por, kolerabo…) na grobo zmelješ v multipraktiku, dodaš ostalo (fižol, ječmenček (nikoli ga ne namakam, samo splaknem ga) in začimbe, pa mogoče kakšen kos mesa – če je od praznikov ostal kos šunke, ga nareži na kockice) in kuhaš dobro uro. Ne potrebuješ nobenega prežganja, najboljše pa je, da se tako “spravi v promet” tudi tista vrsta zelenjave, ki jo doma ne marajo.

New Report

Close