rikota
Ma Šavrinka ti si zlata. Res hvala ti in hvala še za vse nasvete pri sajenju oljk. So že posajene, le divji prašiči vsake toliko preorjejo okoli, da bodo bolj rasle. Saj se spomniš kajne, Vipavska dolina?
Zgleda, da dobim nek dober stik z vami tam od morja. Veš imela sem eno dobro prijateljico od tam Babi, tista, ki je vedela vse o kuhi. Si jo tudi ti poznala? Jo zelo pogrešam. Lahko noč.
Razlaga “po domače”
rikota je v bistvu albuminska skuta.
To je skuta iz sirotke. Najprej se iz mleka naredi “klasična” skuta, nato se sirotko, ki ostane ponovno segreva in “sesirja” in preceja in to kar ostane (gostega) je albuminska skuta. … je malce bolj nežna od “klasične” skute (ta je bolj kiselkasta)
Več pa tule:
http://www.viva.si/Sex/1870/Sirarska-ali-albuminska-skuta
http://gabrsk.si/albuminska-skuta/
Seveda se spomnem. Torej še malo pa bo olje :)))
A pri vas je tudi veliko divjih svinj? Pri nas jih je iz leta v leto več in naredijo ogromno škode na njivah. Mož se včasih poheca, da imamo lovce muslimane:) V resnici imajo pa samo vedno manj prostora, ko je že vse pozidano. Se jih pa jaz močno bojim
Babi pa žal nisem poznala osebno. Še danes pa redno prebiram njene zapise in recepte na forumu.
Hvala vsem. No, zdaj tudi vem kaj je albuminska skuta. Torej to je rikota.
Divjih prašičev pa je pri nas še in še. Vse lepe travnike nam preorjejo, pa koruzo, krompir…O lovcih Muslimanih, ta je pa dobra.
Za Babi pa res pravijo, da se je naveličala tistih nekaj sitnih in nesramnih monovk, ki so se vtikale v njene super zapise. O kuhi, pa njenem vnuku, ki živi v Angliji…O kako lepo je bilo z njo sodelovati…Tedaj sem bila nona Karolina, če se me spomnite. Sedaj pa kakor kdaj…. Lahko noč in mirno spanje.