RIM- potovanje

Boste odšli sami, se pravi, v lastni režiji, ali prek agencije?
Videla sem kar nekaj turistično zanimivih Italijanskih mest, v Rimu, pa še res nisem bila. Pametno za v Rim bi bilo imet vodiča, ker je res precej stvari za videt. Vse je bolj organizirano, kar nekaj podatkov izveš, na primer katera je kakšna cerkev…V lastni režiji ne priporočam. Pametno je, da greste jeseni, saj je poletje tam res pasje vroče.

Ja hm, kaj konkretno te pa zanima? In kako načrtujete iti dol?
Mi smo šli z avtom. Nasvet: poiščite si prenočišče izven centra, avto pustite tam in se prevažajte z javnim prevozom. Mi smo bili zadovoljni v temle hotelu: http://www.ecohotelroma.com/
Dobro smo jedli v Osteria da Fortunata zraven Campo de Fiori in v I san Pietrini pri Vatikanu in v gostilni Non c’e Trippa p’e Gatti pri Koloseju.
Kaj si boste ogledali je spet odvisno od vaših želja. Kolosej, Piazza Navona, Vatikan, Fontana di Trevi, Piazza do Spagna, Villa Borghese, Bocca della Verita… Računaj pa na to, da je gužva vsepovsod in da je treba na vse našteto zelo čakati. Rezerviraj vstopnice prej preko neta, si boste prihranili precej čakanja.
Mi smo se zapeljali tudi dol na jug v Pompeje. Vsekakor pa je treba obvezno Rim vsaj malo prehoditi peš, srkati njegov utrip …

V Rimu lahko preživiš vrsto dni, pa še ga ne boš spoznal. Malo preberite in si oglejte že prej v kakšni knjigi, kaj bi radi videli. Mesto kot mesto, ogromno je umetnosti, zanimive arhitekture, cerkva… SEm bila že večkrat, pa se kar rada vračam, pa čeprav včasih vidim isto reč.
Še vedno pa je meni najpomembneje, da mesto doživim na ulicah, na tržnici, ob reki, na podzemni … skratka med ljudmi.

Pa pazi da te ne okradejo.[/quote]
Če greste z avtom, se pazite norih voznikov! Res vozijo ko budale! Pravil se slabo držijo. Pa mahajo z rokami k budale, kletvic cel kup (na druge udeležene v prometu)…
Meni je blo smešno vse skup, te njihove reakcije.. Pač Italijani…nimaš kej… ;-)[/quote]italjani so za razliko od slovencev odlični vozniki … v zadnjih 20tih letih prevozili celotno italijo in to vedno znova lahko trdim.
avtorju pa … na netu imaš ogromno informaij kam in kako v in po rimu.

Noro vožnjo in ostale norosti pa sem jaz občutila najbolj v Parizu. Večpasovnica, odprta okna vozil, vpitje, pošiljanje sosednjega voznika nekam, mahanje, kriljenje… najprej sem samo debelo gledala. Narisani pasovi na tleh so očitno namenjeni nikomur, ker se vse rine čisto po lastni (ne)pameti. Mi je kolega Parižan rekel, naj nikar v Pariz ne pridem z neobtolčenim avtom.

Če greste z avtom, se pazite norih voznikov! Res vozijo ko budale! Pravil se slabo držijo. Pa mahajo z rokami k budale, kletvic cel kup (na druge udeležene v prometu)…
Meni je blo smešno vse skup, te njihove reakcije.. Pač Italijani…nimaš kej… ;-)[/quote]italjani so za razliko od slovencev odlični vozniki … v zadnjih 20tih letih prevozili celotno italijo in to vedno znova lahko trdim.
avtorju pa … na netu imaš ogromno informaij kam in kako v in po rimu.[/quote]
Bila lani v Italiji cel teden.S kolegom. Videla nekaj lepih mest. Vozniki pa, beda od bede! To mi je pa marsikdo potrdil in tudi doživela sem njihov način vožnje. Ja, pa Francozi niso nič boljši. Iz večpasovnice naredijo še kar eno-svojo.. Pa vsak ta drug avto je obtolčen. Zakaj že?

Za čez dan imejte hrano s seboj. Ne hodite jest v bližini Piazze Navone ali Španskih stopnic! Malo pivo 2 dl je bilo predlani osem evrov, zanič pica – najbrž odtajana – 28, krožniček špagetov čez 30. Pa denar pod srajco v boršico – v gneči npr. pred semaforji ali Fontana Trevi kradejo iz nahrbtnikov in ženskih torbic, da verjet ne moreš. V naši skupini avtobusarjev so nas tako okradli osem od 40, čeprav je vodič ves čas svaril. Ne vlecite denarnice ven na cesti, da bi npr. dali beraču, ki jih kar mrgoli. Mimo se pripodi mulo, vam jo iztrga in zdirja za vogal (se je zgodilo meni)
Če vse to odmislite, je pa Rim preeelep. Uživajte!

V knjižnici obstajajo vodniki po Rimu in to v slovenščini – prej si preberi in se odloči, kaj bi dejansko radi videli. Fontana Trevi, Piazza Spagna so monumenti v Rimu, na katere ni treba čakati, ker so pač zunaj. Na vatikanske muzeje boste čakali vsaj eno uro v vrsti. Lahko pa plačate 150 € za zaseben ogled in ste takoj notri brez čakanja.

Bila sem večkrat v Rimu, nazadnje za prvomajske, ko je bila res nepopisna gneča, a me nikoli nihče ni okradel. Niti nisem imela občutka, da bi mi kdo kaj hotel, ne po mestu ne na metroju.
Če greš prvič v Rim, svetujem podobno kot ostali – bodisi najamete sobo v predmestju in se vozite z javnim prevozom, bodisi pridete z vlakom, saj z avtom v Rimu nimaš kaj početi. Ta, da so Italijani odlični vozniki, je pa res bosa, a ne bom o tem tu razpravljala.
Za prvič bo čisto dovolj, če si v Rimu ogledaš Španske stopnice, Fontano di Trevi, Panteon, Piazzo Navona – narediš kar peš en lep sprehod in si vse to ogledaš npr. dopoldne. Popoldne ali naslednji dan sledi ogled Koloseja in Foruma Romanuma (vzameš lahko kar kombinirano karto za ogled obojega). Če vas zgodovina ne posebno zanima, vidiš precejšen del Foruma Romanuma tudi s Campidoglia oz. Capitolina, imaš pa od tu lep sprehod mimo Trajanovega foruma do Koloseja.
V Vatikanu si ogledaš cerkev sv . Petra, za ogled Vatikanskih muzejev pa boš največ časa porabila v vrsti, da prideš vanje, zato računaj kar ves dan.
Vse ostalo je potem po želji in glede na razpoložljivi čas – sprehodi, sladoled, tržnice, prigrizki, uživanje. Da se pri cenah ne opečeš, pač vprašaš, koliko kaj stane ali pogledaš na cenik pred lokalom, pri čemer računaj, da bo cena občutno višja, če boste sedeli pred lokalom.
Ne pozabi popiti najboljše kave na svetu v Tazza d’Oro – en esspreso te bo stal samo 1€, te bo pa držal ves dan pokonci :))))
Predvsem pa uživaj!

italjani so za razliko od slovencev odlični vozniki … v zadnjih 20tih letih prevozili celotno italijo in to vedno znova lahko trdim.
avtorju pa … na netu imaš ogromno informaij kam in kako v in po rimu.[/quote]
Bila lani v Italiji cel teden.S kolegom. Videla nekaj lepih mest. Vozniki pa, beda od bede! To mi je pa marsikdo potrdil in tudi doživela sem njihov način vožnje. Ja, pa Francozi niso nič boljši. Iz večpasovnice naredijo še kar eno-svojo.. Pa vsak ta drug avto je obtolčen. Zakaj že?[/quote]
a cel teden si bila v Italiji
ko boš prevozila celo, podolgem in počez, pa še sicilijo zraven, v obdobju 20tih let, skupno sigurno več kot leto dni na poti po italiji, potem bova pa kakšno rekli o njihovem načinu vožnje
čeprav morda na prvi uč zgleda kaotično, so odlični vozniki, tako pač je
v rimu je pa pač tako kot v vseh velemestih, gužva in še več gužve, zato pa je bolje javni prevoz, ne pa ker bi italijani bili slabi vozniki.
no, pa še nekaj je … oni imajo avtomobile zgolj kot prevozno sredstvo, da se pripeljejo od točke a do točke b, če je mal pobutan, če ga kje kaj fali .. se ne sekerajo … za razliko od premnogih slovencev, ki imajo svoje avtomobile praktično za hišne ljubljenčke in se temu primerno obnašajo tudi na cestah.

Smo tudi bili za prvomajske v lastni režiji. V kolikor boste šli z lastnim prevozom svetujem namestitev bolj na obrobju mesta v bližini metroja.
Kaj si pogledati je najbolje, da odpreš katalog podobnih potovanj in imaš navedene znamenitosti. Sprintaj si zemljevid in označi te znamenitosti in splaniraj potek ogledov.
Vatikanski muzej – obvezno si rezerviraj karto na spletu (moraš to storiti vsaj 10 dni prej) in greš potem direkt noter, sicer je za čakati 3-4 ure. Karta je sicer 4 € dražja, vendar bo to najboljša investicija. Sam sicer nisem bil najbolj navdušen nad muzejem oz. vidim, da nebi nič posebnega zamudil tudi, če bi ga zaradi ogleda drugih znamenitosti moral izpustiti.
Ogled Vatikana planiraj obvezno za prvo stvar zjutraj tistega dne. Botite tam najkasneje ob 8:00, si oglejte baziliko in takoj ob 9:00 na vrh na kupolo in nato muzej. Če boste planirali obratno se boste zaj….. na polni črti in čakali, da se vam bo zmešalo. Iti v kupolo bi svetoval že zaradi razgleda. Je cca. 550 stopnic in stane 5 €, lahko greš tudi z dvijalom za 7 €, vendar ti prihrani le kakšnih 250 stopnic. Bodite pa tam (pri blagajni) obvezno takoj, ko se odpre, saj so proti vrhu tiste stopnice tako ozke in na vrhu tudi tako malo prostora, da se premikaš tako hitro kot nekdo najpočasnejši v celotni koloni v temačnem prostoru s čirino stopnic pol metra. Mi smo bili med prvimi in je bilo o.k., že ko smo pa šli dol, pa je bilo več sto ljudi v vrsti pri blagajni…
Karte za Colosej kupi preko spleta ali pa na licu mesta, vendar ne v Coloseju, ampak nekaj sto metrov oddaljenim vhodu na hrib Palatino, saj boš čakal le npr. 30 min. in ne 2,5 ure. Karta, ki jo kupiš je za ogled treh zadev – Hrib Palatino, rimski forum in Colosej. Ko boš imel karto boš šel tudi pri Coloseju direkt noter. Z Rimskimi vojaki zunaj se ne slikajte, saj zahtevajo 10 € za sliko.
Pričakujte, da bo kar nekaj hoje, saj ima Rim le 2 progi metroja, ki so sorazmerno oddaljeni od posameznih atrakcij in boste bolj ali manj morali hoditi peš.

Do koliko imajo otroci zastonj ne vem – za moja sem za oba plačal (sta 8 in 10 let) – četudi je zastonj je verjetno za plačati vsaj tiste dodatne 4 € o katerih sem pisal.
To potrdilo NI potrdilo o nakupu kart, ampak le rezervacija – torej ne plačaš nič preko interneta in če se naknadno ne odločiš iti potrdilo enostavno vržeš stran. S tem potrdilom te spustijo direktno noter in greš na blagajno in tam plačaš zato se splača čim hitreej rezervirati, saj imajo omejeno število kart za posamezne ure – najbolje vzeti ob taki uri, da po ogledu bazilike kar nadaljuješ ogled – vzameš za npr. 10:30 (glede teh ur niso tako striktni)…
http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2
LP

Bili v hotelu
http://www.hotelcolomboroma.it
Zraven je nenormalno ogromen nakupovalni center, žal je zmanjkalo časa za shoping.
Mi smo bili od 18-21.4. in moram povedat da je bilo noro, sploh 21.4. ko praznujejo rimski božič. Ogromno skupin iz Italije in sosednjih držav se predstavi in to v opravah starega Rima: rimski vojaki, gladiatorji….Potem imajo sprevod do Koloseja, zato je tisti dan nekaj cest zaprtih.