Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek risanje ure

risanje ure

Danes sva s sinom, šestletnikom risala uro s številčnico. Potem smo se malo hecali in sem še moji mami rekla, naj nariše uro. Pa je ni znala narisat. Res, da je malce starejša, okrog 80, ampak da ure ne zna narisat je pa mal čudno. Ko gleda na uro jo še vedno dobro pozna, kako pa da je ne zna narisat? A so vsi starejši takšni, znak kakšne bolezni? Ne vem no, mal me je zaskrbelo tole.

O, to pa je tipični znak za demenco!

Demenco? No saj številčnico je še nekako narisala, samo potem sem jima pa rekla naj narišeta, da je ura npr. 7.10, pa že ni vedela, ni znala. Zanimivo, ko pa pogleda na uro, pa ve koliko je ura. A ni pri demenci tako, da človek sploh ne zna več razbrat koliko je ura? Kaj pa starost nima nič pri tem?

Pobožaj mami :). Stoj ji ob strani.

Zgodnje prepoznavanje oziroma odkrivanje bolezni je ključno za uspešno zdravljenje. Eden od načinov zgodnjega odkrivanja znakov demence je test risanja ure. Gre za enostaven test, ki pomaga pri prepoznavanju demence.

http://www.ezdravje.com/novice/dusevno-zdravje/svetovni-dan-alzheimerjeve-bolezni-vse-vec-bolnikov-z-demenco/4156/

Kaj pa lahko naredim, če gre res za demenco?

Pelji jo k zdravniku in ti bo dal nadaljna navodila.
Moj svak je mamo peljal k zdravniku in je dobila napotnico za Klinični center, sam ne vem kateri oddelek.
Če si dovolj zgodaj na pregledu in zdravljenju, imaš menda šanso, da demenca počasneje napreduje. Splača se potrudit.

Mi smo bili z našo babi pri zdravniku na testiranju in tam dobili kar nekaj koristnih nasvetov. K sreči gre pri njej za blago začetno obliko in nas v vsakdanjem življenju to še ne ovira pretirano.

Je imela pa druga babi pred leti kar hudo obliko demence in na neki točki ni bilo več druge, kot da gre v dom, saj ni mogla biti niti pol ure brez nadzora…

Objem!

O joj, samo tega ne. Kako hitro pa napreduje demenca? Kakšni so še znaki?

To je eden od prvih pokazateljev na demenco. Risanje ure. Pojdita k zdravniku, povej, kako je bilo.
Če je bolezen odkrita zgodaj, se jo lahko dokaj upočasni. Zdravila, žal, ni (še !!).

Demenca napreduje razlicno hitro, je pa tudi odvisno od tipa demence, ker demenca je le splosen pojem, k zajema vec bolezni. Alzheimer je ena od bolezni, ki sodi sem. Lahko traja vec let, preden clovek ne more vec skrbeti zase. Ni pa vsa demenca v resnici demenca. Stranski ucinki od dolocenih zdravil, ali posledica drugih bolezni se lahko pokazejo kot demenca, a se ob prenehanju jemanja tablet oz, zdravljenju bolezni stanje obicajno vrne na normalo.

Zdravila, ki se dajejo za demenco, na zacetku malo upocasnijo napredek, a po dolocenem casu povzrocijo precej hitrejse napredovanje bolezni.

Najprej bodite pozorni na izgubo kratkorocnega spomina, vendar so na zacetku ti znaki tako subtilni, da jih ni vedno lahko prepoznati, vendar jih ne mesati z rastresenostjo in obicajno pozabljivostjo.

New Report

Close