Riž od včeraj
No nehaj. A si normalna al kaj ti je ? Ce je star 3 dni ga mi jemo, pa se nam do danes ni bilo nic. Kaj mislis, da ga v restavracijah stran vrzejo. Zmesajo ga z ostanki od prejsnih gostov in ga ponudijo naprej. Delam v kuhinji in vidim prakse raznorazne. Hrane se ne mece, ker v Gazi trpijo hudo lakoto. Na to se spomni preden budalo stran meces hrano.
Pred kratkim sem prvič slišala to s pogretim rižem. Kitajci ga skuhajo za celi teden.
Že nekaj časa nazaj pa sem brala, da kitajska še zmeraj zaliva riževa polja s 50+ let v EU prepovedanimi fungicidi, pa tudi s strupi proti mišim.
Zelo me čudi, da se vrlim strokovnjakom zdi sporno riž hraniti v hladilniku 24 ur, namakanje v strupih pa ne. Mi riž jemo v zelo omejenih količinah zaradi tega, ker večina prihaja iz tretjega sveta. Včasih se je dalo kupit še makedonskega, ki jim za odtenek bolj verjamem kot italijanom, danes se pa več niti ne trudi. Po aferi s smrtnim izzidom zaradi zastrupitve z ajdo, so naše priloge zelenjava, buče, sladki krompir in krompir. In fižolov pire.
za avtorico, 21.04.2025 ob 13:08
Ne polušaj monovk in se ne igraj z zdravjem.
https://vizita.si/bolezni/se-lahko-zaradi-pogrevanja-riza-zastrupite.html
Ujej. Če neka strokovnjakinja zaradi želje po medijskem pompu trdi, da večina ljudi napačno rokuje z rižem, potem je pa res strupen.
Koliko zastrupitev z rižem pa poznaš? Se ti ne zdi, da bi se ljudje množično zastrupljali, če bi bil riž res tako tako problematičen?
Rižev narastek ješ naslednji dan? Pa razne sladice iz riža? Filane paprike, ki se večkrat pogrevajo? Čufte?
Ljudje ste res ovce. Preberi si še kaj o špinači, tudi tista je bojda zelo strupena.
Nehaj, 21.04.2025 ob 12:24
No nehaj. A si normalna al kaj ti je ? Ce je star 3 dni ga mi jemo, pa se nam do danes ni bilo nic. Kaj mislis, da ga v restavracijah stran vrzejo. Zmesajo ga z ostanki od prejsnih gostov in ga ponudijo naprej. Delam v kuhinji in vidim prakse raznorazne. Hrane se ne mece, ker v Gazi trpijo hudo lakoto. Na to se spomni preden budalo stran meces hrano.
Riž je živilo, ki je sporno, ker če ga hranimo na sobni temperaturi. Škrob riž naredi dovzeten za bakterije. Če si ga dala v hladilnik, ga lahko mirno pojeste. Nobena hrana drugi dan ni za zavreči, sploh če je bila v hladilniku. Kopiram:
Toksini, odporni na toploto, se v rižu tvorijo v primeru, ko se jed počasi ohlaja pri sobni temperaturi, zato ga moramo čim hitreje ohladiti in shraniti v hladilniku. Dlje časa, ko hranimo kuhani riž, večja je verjetnost, da zaradi razvoja bakterij in njihovih toksinov uživanje ne bo več varno, zato riž kljub hranjenju v hladilniku, porabimo v 24 urah. Bacillus cereus se lahko pojavi tudi v drugih živilih, ki vsebujejo škrob (testenine, škrobnata zelenjava).
rižev narastek, 21.04.2025 ob 13:35
Ujej. Če neka strokovnjakinja zaradi želje po medijskem pompu trdi, da večina ljudi napačno rokuje z rižem, potem je pa res strupen.
Koliko zastrupitev z rižem pa poznaš? Se ti ne zdi, da bi se ljudje množično zastrupljali, če bi bil riž res tako tako problematičen?
Rižev narastek ješ naslednji dan? Pa razne sladice iz riža? Filane paprike, ki se večkrat pogrevajo? Čufte?
Ljudje ste res ovce. Preberi si še kaj o špinači, tudi tista je bojda zelo strupena.
Saj vam nič ni, res je. Pomije svinjam tudi ne škodi. Svinjarija se vam pa nalaga v telo. Potem pa bereno razno razne gluposti o utrujenosti, možganski megli, alergijah, celo nedelovanju ščitnice,..nekateri živite tudi v plesnivih stanovanjih in vam bojda nič ni. Vi kar…
Za za avtorico.
Verjetno nisi prebrala obeh clankov, ki si ju linkala, kajti v njiju pise, da je riz hranjen v hladilniku dober se naslednj dan in da da lahko pride do tezav z rizem na sobni temperaturi.
Tudi jaz sem imela kitajske prijatelje. Pri njunih starsih je bil rizev lonec vsak dan cel bozji dan na eni omarici v dnevni sobi, da je pol hise zaudarjalo po rizu. Preden so ga jedli, so ga pogreli. Se vedno so zivi.