Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Riž od včeraj

Riž od včeraj

Od včeraj mi je ostalo nekaj riža. Shranila sem ga v hladilniku. Zvečer ga nismo pojedli. Ali ga danes lahko pogrejem oziroma temeljito prekuham ali naj ga raje vržem stran? Je res možna huda zastrupitev?

Odgovor na objavo uporabnika
Škodljiv ali ne, 21.04.2025 ob 12:21

Od včeraj mi je ostalo nekaj riža. Shranila sem ga v hladilniku. Zvečer ga nismo pojedli. Ali ga danes lahko pogrejem oziroma temeljito prekuham ali naj ga raje vržem stran? Je res možna huda zastrupitev?

Rajši ga zavrzi.

Mislim da je manj škode, kot voda iz Maxija.

Mi pogrejemo. Če si ga takoj dala v Tupperware in hladilnik, ne bi smela biti nič narobe

No nehaj. A si normalna al kaj ti je ? Ce je star 3 dni ga mi jemo, pa se nam do danes ni bilo nic. Kaj mislis, da ga v restavracijah stran vrzejo. Zmesajo ga z ostanki od prejsnih gostov in ga ponudijo naprej. Delam v kuhinji in vidim prakse raznorazne. Hrane se ne mece, ker v Gazi trpijo hudo lakoto. Na to se spomni preden budalo stran meces hrano.

Pogrej jn pojej. Jaz dostikrat tako naredim.

Mi ga jemo tudi 3 dni starega, nikoli ni bilo nikomur slabo.  Zvečer dam v hladilnik in potem ostane dokler nekdo ne poje.  Rižote ali pa navaden kuhan riž.  Pogrejem v mikrovalovni.

Riž ti lahko stoji v hladilniku par dni. Lahko ga tudi zmrzneš.

če ne smrdi, nima čudnega okusa, je ok.

Ne polušaj monovk in se ne igraj z zdravjem.

https://www.zurnal24.si/zdravje/prehrana/s-segrevanjem-postanega-riza-se-je-mogoce-tudi-zastrupiti-288276#google_vignette

https://vizita.si/bolezni/se-lahko-zaradi-pogrevanja-riza-zastrupite.html

 

 

Do 3 dni ni panike sploh če je na hladnem.

Pred kratkim sem prvič slišala to s pogretim rižem. Kitajci ga skuhajo za celi teden.

Že nekaj časa nazaj pa sem brala, da kitajska še zmeraj zaliva riževa polja s 50+ let v EU prepovedanimi fungicidi, pa tudi s strupi proti mišim.

Zelo me čudi, da se vrlim strokovnjakom zdi sporno riž hraniti v hladilniku 24 ur, namakanje v strupih pa ne. Mi riž jemo v zelo omejenih količinah zaradi tega, ker večina prihaja iz tretjega sveta. Včasih se je dalo kupit še makedonskega, ki jim za odtenek bolj verjamem kot italijanom, danes se pa več niti ne trudi. Po aferi s smrtnim izzidom zaradi zastrupitve z ajdo, so naše priloge zelenjava, buče, sladki krompir in krompir. In fižolov pire.

Odgovor na objavo uporabnika
za avtorico, 21.04.2025 ob 13:08

Ne polušaj monovk in se ne igraj z zdravjem.

https://www.zurnal24.si/zdravje/prehrana/s-segrevanjem-postanega-riza-se-je-mogoce-tudi-zastrupiti-288276#google_vignette

https://vizita.si/bolezni/se-lahko-zaradi-pogrevanja-riza-zastrupite.html

 

 

Ujej.  Če neka strokovnjakinja zaradi želje po medijskem pompu trdi, da večina ljudi napačno rokuje z rižem, potem je pa res strupen.

Koliko zastrupitev z rižem pa poznaš?  Se ti ne zdi, da bi se ljudje množično zastrupljali, če bi bil riž  res tako tako problematičen?

Rižev narastek ješ naslednji dan?  Pa razne sladice iz riža?  Filane paprike, ki se večkrat pogrevajo?  Čufte?

 

Ljudje ste res ovce.  Preberi si še kaj o špinači, tudi tista je bojda zelo strupena.  😀

Jest bi ga mogoče pojedla. Za druge bi pa novo pripravila. Pred tem bi zmerila, da pač ne bi ostalo. Tri dni pa riž ne bi servirala. Zakaj tolko skuhate sploh? Saj še ni vojna 😁 Ko bo, bomo itak vse jedli in če bo možnost, kuhali enkrat na teden 😁

Pa vsen filana paprika zdrži manj riža, kot če delajo rižoto in jo boste sigurn pogreto jedli cel teden. 😅☺️☺️☺️

Odgovor na objavo uporabnika
Nehaj, 21.04.2025 ob 12:24

No nehaj. A si normalna al kaj ti je ? Ce je star 3 dni ga mi jemo, pa se nam do danes ni bilo nic. Kaj mislis, da ga v restavracijah stran vrzejo. Zmesajo ga z ostanki od prejsnih gostov in ga ponudijo naprej. Delam v kuhinji in vidim prakse raznorazne. Hrane se ne mece, ker v Gazi trpijo hudo lakoto. Na to se spomni preden budalo stran meces hrano.

Riž je živilo, ki je sporno, ker če ga hranimo na sobni temperaturi. Škrob riž naredi dovzeten za bakterije. Če si ga dala v hladilnik, ga lahko mirno pojeste. Nobena hrana drugi dan ni za zavreči, sploh če je bila v hladilniku. Kopiram:

Toksini, odporni na toploto, se v rižu tvorijo v primeru, ko se jed počasi ohlaja pri sobni temperaturi, zato ga moramo čim hitreje ohladiti in shraniti v hladilniku. Dlje časa, ko hranimo kuhani riž, večja je verjetnost, da zaradi razvoja bakterij in njihovih toksinov uživanje ne bo več varno, zato riž kljub hranjenju v hladilniku, porabimo v 24 urah. Bacillus cereus se lahko pojavi tudi v drugih živilih, ki vsebujejo škrob (testenine, škrobnata zelenjava). 

Kako prepričate družinskw člane, da jedo postane, pogrete jedi. Pri nas ne gre nič takega v promer. Ni variante!

 

Odgovor na objavo uporabnika
rižev narastek, 21.04.2025 ob 13:35

Ujej.  Če neka strokovnjakinja zaradi želje po medijskem pompu trdi, da večina ljudi napačno rokuje z rižem, potem je pa res strupen.

Koliko zastrupitev z rižem pa poznaš?  Se ti ne zdi, da bi se ljudje množično zastrupljali, če bi bil riž  res tako tako problematičen?

Rižev narastek ješ naslednji dan?  Pa razne sladice iz riža?  Filane paprike, ki se večkrat pogrevajo?  Čufte?

 

Ljudje ste res ovce.  Preberi si še kaj o špinači, tudi tista je bojda zelo strupena.  😀

Saj vam nič ni, res je. Pomije svinjam tudi ne škodi. Svinjarija se vam pa nalaga v telo. Potem pa bereno razno razne gluposti o utrujenosti, možganski megli, alergijah, celo nedelovanju ščitnice,..nekateri živite tudi v plesnivih stanovanjih in vam bojda nič ni. Vi kar…

 

Za rižev narastek
Zgleda, da nisi prabrala clankov, ki si ju linkala. Tudi v obeh clankih pise, da se riz lahko shrani v hladilniku do naslednjega dne. Problem lahko nastane, ce riz hranis na toplem.
Ampak tudi jaz sem imela prijatelje Kitajce in pri njihovih starsih, je lonec z rizem stal na eni omarci cel bozji dan na sobni temperaturi. Pol hise je zaudarjalo po rizu. Preden so jedli, so ga pogreli. Zaradi riza niso nikoli nihce ni zbolel.

 

Za za avtorico.

Verjetno nisi prebrala obeh clankov, ki si ju linkala, kajti v njiju pise, da je riz hranjen v hladilniku dober se naslednj dan in da da lahko pride do tezav z rizem na sobni temperaturi.

Tudi jaz sem imela kitajske prijatelje. Pri njunih starsih je bil rizev lonec vsak dan cel bozji dan na eni omarici v dnevni sobi, da je pol hise zaudarjalo po rizu. Preden so ga jedli, so ga pogreli. Se vedno so zivi.

New Report

Close