Riž

Ali že poznaš pečen riž?
Lahko ga pripraviš samo z zelenjavo, ali pa tudi z mesom, rakci, ribami.
Gre nekako takole:
V voku, ali večji posodi na olju popečeš meso, rakce ali ribe, dodaš jajček ali dva, vse stalno mešaš. Dodaš na majhne koščke narezano zelenjavo (v aziji navadno dodajo por, zelje, korenje, čenulo). Ko se zelenjava zmehča (mora ostati hrustljava) dodaš kuhan riž, ga prepečeš, soliš, dodaš čili po okusu in to je to.
Nasi goreng:
To je zelo podobno kot navaden pečen riž, samo da dodaš sladko in slano sojino omako, ter kečap, in čili.
Za oboje je fino da je riž ohlajen, drugače se ti bo prijel na posodo.
Upam da sem vsaj malo pomagala.

Tukaj je recept za malo drugačno jed arabskega porekla, o kateri smo že pisali. Bom kar skopirala in če ti bo všeč, jo testiraj.
Torej: jed se imenuje makluba. Zanjo uporabiš riž Basmati – pri tem upoštevaš eno pest po osebi.
V ogromni posodi opražiš čebulo in nekaj česna, najbolje na olivnem olju. Dodaš razkosanega piščanca (zaradi specifičnega okusa, ki ga ima vsak kos zase, mora biti res cel piščanec in ne samo npr. krila ali samo krače), posoliš in obilno začiniš s curryjem, kurkumo, koriandrom, mešanico poprov, cimetom in malo bazilike. Iealno je, če dobiš v trgovini z zdravo prehrano mešanico začimb Garam Masala, ki združuje vse orientalske okuse. Na kratko zdušiš in dodaš riž. Zaliješ z vodo, toliko da pokrije riž in meso in pokrito kuhaš.
Medtem posebej opražiš melancane, tudi na olivnem olju, in na koščke narezano cvetačo.
Ko sta riž in meso skoraj kuhana (na zmernem ognju je to takrat, ko voda povre), dodaš melancane in cvetačo in vse med seboj rahlo pomešaš, nato še 10 min pustiš na zmernem ognju.
Na maslu opražiš pinjole – ne premočno, da ne dobijo okusa po žarkem.
Lonec z mesom in rižem pokriješ z velikim pladnjem in ga obrneš , tako kot otroci delajo potičke. Beseda “makluba” namreč pomeni “obrnjena”. Posipaš z opraženimi pinjolami. Postaviš na sredo mize, od koder si vsak jedec vzame svoj del.
K maklubi postrežeš jogurt, ki mu dodaš na drobno narezane sveže kumare in obilo česna. Na krožniku si namreč vsak zase glavno jed zmeša s poljubno količino jogurta.
Recept je enostaven, čeprav se zaradi obilice teksta zdi ravno nasprotno – ko enkrat narediš, vidiš, da ni tako zelo kompliciran.
Je pa to lahko krasen družabni dogodek; sploh ko se gostje zapodijo v pinjole, zato z njimi ne štedi. Lahko pa jih nadomestiš z oluščenimi mandlji, saj so precej cenejši.
lp
Modra

Hoj, Natassa!
Ne, Garam Masala ni pekoč (jaz govorim o njem v moškem spolu, lahko je pa res ženski :). Je pa to seveda relativno mnenje, kajti vsebuje tudi kardamom, ki za moj okus ni pekoč, za mnoge pa je. Je pa ravno pravšnja mešanica orientalskih začimb. Jaz jo kupujem v BTC – pokrita tržnica, trgovina Jablana.
Pametno, da poleti misliš na ozimnico…..mislim seveda na pinjole :))
Pa dober tek, če se boš lotila maklube!
lp
Modra