Rižev narastek
3 jajca
sladkor (po okusu)
100 g masla
250 g riža
1 zavitek vanilijevega sladkorja
lupina 1 limone
mleko (za skuhat riž)
Skuhamo riž, kot za mlečen riž. Pustimo, da se malo ohladi. Ločimo rumenjake in beljake. V rumenjake penasto vmešamo sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo stopljeno maslo in limonino lupino. Zmes vmešamo v riž. Iz beljakov naredimo sneg in ga rahlo umešamo v maso. Damo v pekač in pečemo 1/2 ure na 200 – 220°C.
0,5 kg riža
3 dl vode
1 l mleka
20 dag margarine
5 žlic sladkorja
4 jajca
pest rozin
Riž najprej operemo in ga za dve uri namočimo v vodo (s tem skrajšamo čas kuhanja). V posodo za kuhanje vlijemo mleko in vodo, zavremo in zakuhamo riž. Kuhamo približno 20 minut, tako da lepo počasi vre. Vmes večkrat premešamo. Ko je riž kuhan, ga ohladimo. Dobro je, da ga še nekajkrat premešamo.
Medtem ko se riž hladi, naredimo kremo.
Rumenjake ločimo. Iz beljakov naredimo sneg (dodamo ščepec soli, da je sneg bolj čvrst). Posebej zmešamo rumenjake in margarino ter dodamo sladkor. Mešamo tako dolgo, da zmes naraste. Kremo dodamo kuhanemu in ohlajenemu rižu in dobro premešamo. Nazadnje dodamo še beljakov sneg in rozine ter narahlo vmešamo v zmes. Vse skupaj damo v ognjevarno posodo in pečemo v pečici na 180 stopinj približno 45 minut. Rižev narastek je pečen, ko dobi lepo zlato – rjavo skorjico. Serviramo s kompotom.
RIŽEV NARASTEK Z JABOLKI
Za glavno jed ali sladico
Kuharski nasveti, 27. december 2004 06:01
RTV SLO
Sestavine: 20 dag riža, 4 večja jabolka, mleko, 1 limona, cimet, 1/2 stroka vanilije, 1 dl smetane, 3 jajca, 2 žlici kisle smetane, 2 žlici zdroba, sladkor, sol, maslo, mandljevi lističi.
Riž z vanilijo skuhamo v osoljenem mleku ali v pol mleka in pol vode. Jabolka narežemo na krhlje. Pokapamo jih z limoninim sokom, potresemo s cimetom in sladkorjem.
Rumenjake in dve žlici sladkorja umešamo in zmešamo z rižem. Dodamo zdrob in obe smetani. Beljake sladkamo, stepemo v sneg. Vmešamo v riž.
Pečico ogrejemo na 180 st. C. Model namastimo. Na dno damo pol riževe mase, obložimo z jabolki, pokrijemo z rižem. Potresemo z mandlji in maslom. Pečemo približno 45 minut.
Priprava
V posodo nalijemo mleko, dodamo riž, med in vanilijevo palčko. Posodo pokrijemo in kuhamo na manjšem ognju približno 1 uro.
Iz kuhanega riža odstranimo vanilijevo palčko.
Beljak stepamo toliko časa da nastane trd sneg. Sneg narahlo vmešamo k rižu.
Maso preložimo v jena pekač, potresemo z muškatnim oreškom in pečemo 20 minut na 220° C.
rižev narastek z jagodami
sadna različica priljubljenega mlečnega riža, prelitega z jagodnim prelivom
250 g riža
7,5 dl mleka
30 g masla
250 g sladkorja
125 g jagod
2 jajci
4 rumenjaki
1 dl kirša
2 žlici drobtin
1/2 žličke vanilij sladkorja
sol
jagodni preliv
500 g jagod
200 g sladkorja
Slovenci pojemo letno približno 4 kilograme riža na osebo ali nekaj več kot dekagram dnevno. V azijskih državah ga pojedo na prebivalca 100 do skoraj 200 kilogramov letno. (2002)
Sveže jagode vsebujejo toliko vitamina C, kakor limone. predpriprava
■ Jagodni preliv. Povsem zrele jagode očistimo, splaknemo pod tekočo hladno vodo in temeljito odcedimo. Potresemo jih s sladkorjem, pristavimo, zavremo in počasi kuhamo 8 minut. Odstavimo, pretlačimo skozi gosto žičnato cedilo in ohladimo.
■ Riž preberemo, operemo in odcedimo.
priprava
■ Mleko pristavimo in zavremo.
■ Jagode splaknemo pod tekočo hladno vodo, očistimo in stresemo v plitvo posodo. Z vilicami jih grobo zmečkamo.
■ Vrelemu mleku dodamo odcejen riž, sladkor in ščepec soli ter kuhamo, da se riž napne.
■ Model namažemo z maslom in potresemo z drobtinami; odvečne stresemo iz modela.
■ Pečico segrejemo na 200° C.
■ Ko se riž napne, ga stresemo v skledo in nekoliko ohladimo. Nato mu po vrsti primešamo zmečkane jagode, kirš in vanilij sladkor, nazadnje pa enega za drugim še rumenjake in jajci. Maso stresemo v pripravljen model, ki ga za približno 30 minut potisnemo v segreto pečico. Pečen narastek ohladimo v modelu.
serviranje
Ohlajen rižev narastek z jagodami narežemo in razdelimo na krožnike. Vsako porcijo prelijemo z žlico jagodovega preliva, preostali preliv pa ponudimo v omačnici.
nadomestek
Kirš lahko nadomestimo s kakšnim drugim češnjevim žganjem ali s portom.
izboljšanje
Jagodnemu prelivu dodamo pred kuhanjem žličko vanilij sladkorja ali malo stržena iz vanilijevega stroka.
nasveti
■ Intenzivna aroma, ki jo zaznamo že na daleč, je zanesljiv znak, da so jagode zrele in sveže. Bolj drobne imajo običajno intenzivnejši okus, najbolj aromatične pa so gozdne jagode.
■ Jagode vselej najprej očistimo, potem pa operemo. V vodi jih ne namakamo, ampak jih le na hitro splaknemo pod tekočo hladno vodo. Na ta način ostanejo čvrste in sočne.
triki
Riž ohrani svojo kakovost in obliko, če ga pripravljamo v manjših količinah. Kuhamo ga pri nizki temperaturi, da zrna nabrekajo počasi.
pojasnila
■ Čim boljši je riž, več tekočine vpije med pripravo.
■ Riž med kuhanjem naraste za približno trikrat. To pomeni, da iz zajemalke surovega riža dobimo 3 zajemalke kuhanega, pri čemer niso upoštevani drugi dodatki.
različice
gl. jagodni narastek
ideje
gl. narastek; sadni narastek; skutin narastek s sadjem
opombe
Če imamo jagode na domačem vrtu, jih moramo vsake 2 do 3 leta presaditi na novo gredico. Staro lahko znova uporabimo komaj čez 4 leta.
opozorila
Rumenjak vsebuje škodljivi holesterol, vendar po mnenju zdravnikov zmerno uživanje jajc ne vpliva na stopnjo holesterola v krvi.
Acjom, acjom ….
Prideš na kure???? :)))))))
http://med.over.net/forum5/read.php?151,4374964,4375172#msg-4375172
PS: kdaj gremo že v Innsbruck??? :)))))
Hoj,
Jaz ga pripravim tekole:
za 4 osebe:
Skuham riž ( kar na vodi) – 2 kavni skodelici riža na 6 skodelice vode , prilijem zavreto mleko in nekaj časa mešam mleko z rižem, da se mleko zgosti( cca, 1/2 – 1 liter) – v mleko prej dam žličko masla, sol, limonino aromo). Tako kuhan riž z mlekom ohladim. Penasto umešam 3-4 rumenjake, 3 žlice sladkorja in en zavitek vanilijevega sladkorja. Narastli kremi umešam še 2 žlici drobtin in vse skupaj zamešam v ohlajeni riž. Beljake stepem v trd sneg in vanj vtepem 2-3 žlici sladkorja. Sneg zamešam v riž. Pekač namažem z margarino , potresem z drobtinami in vlijem pripravljeno maso. Pečem na T 180 C 30 minut.Serviram ohlajeno.
Dober tek !!!
Laura
Jaz ga tudi že doooolgo nisem delala, ko ga sem pa sem delala brez recepta nekako takole:
Skuhaš riž malo na aldente v pol vode pol mleka.(1-3)
Naribaš limonino lupinico,par žličk sladkorja, dodaš vanili sladkor, primešaš 2 rumenjaka in sneg beljakov in to vliješ v namazan pekač – malo višji in daš v pečico približno za pol ure na 200{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.
Jaz ga delam še z jabolbi, tako da vlijem plast riža in naložim jabolka( lahko tanke krhlje ali na debelo naribana in pokrijem s plastjo kuhanega riža.
Pečem tako dolgo da porjavi in se izsuši.
Dober tek1