Rižev narastek
Jaz ga delam tako kot ga je moja mama, ko sem bila otrok.
Riž, mleko, ščepec soli, jajca, maslo, cuker, limonina lupina, pol pesti rozin, jabolka.
Kuham riž v mleku na nižji temperaturi, dodam maslo, limono, cukr in rumenjake. Iz beljakov narediš sneg. Dam v pekac pol in nalozim jabolka, ki so se prej marinirala in pol še drugo polovico, dam pect.
Jaz ga vedno delam po Ivačičevem receptu in vsi pravijo, da je najboljši…
25 dag riža,
1 liter mleka,
ščepec soli,
10 dag masla,
8 dag sladkorja,
limonova lupina,
4 jajca.
Riž skuhamo v litru mleka, v katerega dodamo ščepec soli. Ločimo beljake in rumenjake. Ko je riž kuhan, mu takoj z metlico ročno vmešamo maslo, polovico sladkorja (4 dag) in limonino lupino. Počakamo da se ohladi, nato dodamo rumenjake. Iz beljakov naredimo sneg in proti koncu vmešamo preostanek (4 dag) sladkorja. Beljak dodamo masi. Pečemo na 180°C, približno 30 minut (da lepo porjavi).
U, tole se pa dobr sliši oz. bere
Še vroč/topel ali potem ohlajen?
[/quote]
Še vroč puding vmešam v vroč kuhan riž , nato pa vse skupaj ohladim. In potem po receptu naprej, vmešam sladkane rumenjake in sneg iz beljakov. Poskusi, mojim je všeč, ker lahko tudi naslednji dan ješ in ni “suho”. Za posebno sočnost pa dodam še polovice breskev iz kompota.
Dober tek
Še vroč puding vmešam v vroč kuhan riž , nato pa vse skupaj ohladim. In potem po receptu naprej, vmešam sladkane rumenjake in sneg iz beljakov. Poskusi, mojim je všeč, ker lahko tudi naslednji dan ješ in ni “suho”. Za posebno sočnost pa dodam še polovice breskev iz kompota.
Dober tek
[/quote]
in tudi sočen se mi zdi zdrobov narastek. Njamsi
in tudi sočen se mi zdi zdrobov narastek. Njamsi
[/quote]
Zdrobovga narastka pa še nisem delal. Bom poskusil, hvala za nasvet in idejo.
[/quote]
kot mlada sem oboževala mlečni riž in rižev narastek, a ko nisem imela časa oz. se mi dalo čakati, sem naredila zdrob oz. zdrobov narastek. vse ostalo je isto, samo res je ful hitreje.
glede vprašanja avtorice pa to. probala sem 1001 različico s sadjem, s skuto, pol črnega pol belega, “fila” na sredini kot recimo kako pecivo ali zmešano skupaj …
na koncu sem ugotovila, da je najboljši tisti ta najbolj osnoven. samo riž kuhan v mleku in limonina lupinica k je klučna pa beljakov sneg da je rahlo in ne zbito k šmoren in obvezno pri meni rozine. mnjami kaj bi zdaj snedla kaj takega.
aja pečenemu se potem lahko tudi doda kak sadni preliv ali samo džem skratka morje idej
avtorica poskusi kruhov oz žemljin narastek to je šele top!
aja drugače pa se lahko naredim tudi s proseno kašo, je vse isto, tudi glede časa pri kuhanju samo to je “dražja” različica aja pa še to sem ugotovila, da če skuham riž v pol mleka pol vode ni nič drugače itak maslo pa cuker pa jajca dajo svoj okus. reciom v bolnici je bil bojda riž kuhan samo na vodi (dieta) in je bilo prav tako zelo dobro
Dober tek
[/quote]
Sem sprobala in je super! Še celo našemu dežurnemu zmrdaucu je všeč
Hvala!
Pri nas je rižev narastek kar pogost. Občasno tudi zdrobov/skutin.
Osnoven recept sem še poenostavil in je vseeno vedno dobro.
Kot večina v mleku skuham riž, dodam maslo in posolim. Po 10min rahlega vrenja odstavim.
včasih sem ga ohladil, sedaj samo odstavim dokler ne pripravim snega.
Vmešam rozine, sladkam. Včasih če ni rozin je dober tudi 1 jabuk narezan na tanke rezine.
Pečem cca 30minut, da je lepo rjav na vrhu in to je to. Limonine lupinice ne dam, ker jo premalokrat rabimo, pa je pač nimamo doma.