Riževe ploščice kancerogene?? Žogca?
Tukaj so testirali Nemci – našli so akrilamid in arzen:
Das Testergebnis
Wir müssen leider die “Reisleine” ziehen: In allen Waffeln steckt krebserregendes Acrylamid und Arsen – meist in “erhöhten” oder “stark erhöhten” Mengen. Mehr als die Hälfte fällt mit “mangelhaft” oder “ungenügend” durch. “Schuld” an dem miesen Abschneiden ist das Produkt als solches und Schlamperei seitens der Hersteller. Denn im Vergleich zum letzten ÖKO-TEST Reiswaffeln hat die Schadstoffbelastung zugenommen. Nur die “guten” Waffeln von Hipp können wir noch empfehlen – allerdings auch nur zum gelegentlichen Verzehr.
http://www.oekotest.de/cgi/index.cgi?artnr=100050&bernr=04
http://www.welt.de/wirtschaft/article143547494/Reiswaffeln-mit-Arsen-belastet.html
Nemška potrošniška organizacija opozarja, da so izjemno priljubljeni riževi vaflji daleč od bio in zdravih, pravzaprav so strupeni in rakotvorni.
http://siol.net/novice/slovenija/nevarni-rizevi-vaflji-bi-bilo-bolj-zdravo-grizljati-stiropor-326369
Še tole dodam. Pred dvemi, tremi leti so nekaj dni non stop na CNN, Sky News, CBS in drugih podobnih programih obveščali o raziskavi, ki so jo naredili Nemci. Ne spomnim se zdaj vsega povedana, ampak stvar naj bi bila v načinu (in temperaturi), pri kateri se delajo. In ne v rižu. Ne vem, ali je bilo govora samo o riževih, verjetno o vseh, ampak raje preveri. Meni je ostalo v glavi, da so vsi ti kakor zdravi stiroporji strupeni.
agent oranđ je šel v v večna lovišča. Mislim da je bi nazadnje uporabljen v Vietnamu sicer v sklopu svojh bratov in sester – ti mavrični agentje (ime so dobili po sodih, v katerih so se nahajali). taornažni je bil najbolj pridn in zato so ga največ porabli
so pa to mešanice strupov proti plevelom (ti agentje) . Zdaj tam doli špricajo verjento s čim bolj konkretnim glede na to da so arzen dobili v vzorcih
Šlo (oz. še vedno gre) je zato, da so ugotovili, da pri cvrtju pri visokih temperaturah olja začnejo v zelo škrobnatih živilih nastajati akrilamidi. Čeprav je treba reč, da so bili odzivi medijev močno pretirani in preveč senzacionalistični (tako kot z “yog matt chemical” lansko leto).
Našli pa so jih pri nekih švedskih delavcih, ki so delali z barvami. Najprej so mislili, da so se zastrupili preko barv med barvanjem, ko pa so to teorijo ovrgli in so sprožili natančnejšo preiskavo, ki jih je pripeljala do kuhinje.
Nevarna je kombinacija visoka temperatura olja + škrob + čas pečenja.
Tako pač je dandanes : zdravje ubija!
Tako je. In potem se otroku to tlači v usta, ker je treba zdravo jesti. Ko bi bilo veliko bolj zdravo v usta mu poriniti čokolado. O tem, koliko bolj bi bilo zdravo poriniti mu v usta jabolko, pa sploh ne. Če seveda imamo domača jabolka.[/quote]
No ali pa kuhan riž, če smo že pri tem.
Meni ni všeč, da se take stvari vseeno prodajajo. No, itak je polno tega, kar verjetno sploh ni primerno za prehrano, pa niti ne vemo.
Da, tudi bio variante so zelo oporečne. Riž ni tukaj nič kriv, da ne bo pomote. Ne vem, zakaj to zadevo sploh še prodajajo.[/quote]
seveda je tudi riž kriv…
http://www.oekotest.de/cgi/index.cgi?artnr=100050&bernr=04&seite=01
Arsen in Babys Lieblingssnack: Dass Arsen im Reis steckt, weiß man schon lange. Die Reispflanze nimmt natürliches Arsen aus dem Boden auf und reichert es in den Körnern an.
Da, tudi bio variante so zelo oporečne. Riž ni tukaj nič kriv, da ne bo pomote. Ne vem, zakaj to zadevo sploh še prodajajo.[/quote]
seveda je tudi riž kriv…
http://www.oekotest.de/cgi/index.cgi?artnr=100050&bernr=04&seite=01
Arsen in Babys Lieblingssnack: Dass Arsen im Reis steckt, weiß man schon lange. Die Reispflanze nimmt natürliches Arsen aus dem Boden auf und reichert es in den Körnern an.[/quote]
Vse preberi.
Arzen je v rižu, ampak v vafljih ga je pa fuuuuuul.
seveda je tudi riž kriv…
http://www.oekotest.de/cgi/index.cgi?artnr=100050&bernr=04&seite=01
Arsen in Babys Lieblingssnack: Dass Arsen im Reis steckt, weiß man schon lange. Die Reispflanze nimmt natürliches Arsen aus dem Boden auf und reichert es in den Körnern an.[/quote]
Vse preberi.
Arzen je v rižu, ampak v vafljih ga je pa fuuuuuul.[/quote]
arzen je v osnovi v rižu.v vafljih se samo dodatno oplemeniti z odvzemom tekočine
iz tistega linka, ki sem ga citirala navajam po spominu
riž črpa arzen iz zemlje in ga skladišči v zrnu in dodatno obogati. poleg tega riž v veliki meri pridelujejo na območjih,ki so itak obremenjena z arzenom.
drugo je pa akrilamid, ki nastane pri peki
Vse preberi.
Arzen je v rižu, ampak v vafljih ga je pa fuuuuuul.[/quote]
arzen je v osnovi v rižu.v vafljih se samo dodatno oplemeniti z odvzemom tekočine
iz tistega linka, ki sem ga citirala navajam po spominu
riž črpa arzen iz zemlje in ga skladišči v zrnu in dodatno obogati. poleg tega riž v veliki meri pridelujejo na območjih,ki so itak obremenjena z arzenom.
drugo je pa akrilamid, ki nastane pri peki[/quote]
Sam tole zgoraj pa, oprosti mojemu neznanju, morda pomeni da je vsak riž (tudi basmati???) poln arzena?
Res me zanima, če kdo ve…
arzen je v osnovi v rižu.v vafljih se samo dodatno oplemeniti z odvzemom tekočine
iz tistega linka, ki sem ga citirala navajam po spominu
riž črpa arzen iz zemlje in ga skladišči v zrnu in dodatno obogati. poleg tega riž v veliki meri pridelujejo na območjih,ki so itak obremenjena z arzenom.
drugo je pa akrilamid, ki nastane pri peki[/quote]
Sam tole zgoraj pa, oprosti mojemu neznanju, morda pomeni da je vsak riž (tudi basmati???) poln arzena?
Res me zanima, če kdo ve…[/quote]
tudi. odvisno tudi od področja, kjer ga sejejo.
http://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/Metals/ucm319924.htm
arzen je v osnovi v rižu.v vafljih se samo dodatno oplemeniti z odvzemom tekočine
iz tistega linka, ki sem ga citirala navajam po spominu
riž črpa arzen iz zemlje in ga skladišči v zrnu in dodatno obogati. poleg tega riž v veliki meri pridelujejo na območjih,ki so itak obremenjena z arzenom.
drugo je pa akrilamid, ki nastane pri peki[/quote]
Sam tole zgoraj pa, oprosti mojemu neznanju, morda pomeni da je vsak riž (tudi basmati???) poln arzena?
Res me zanima, če kdo ve…[/quote]
Riž po naravi absorbira arzen, ker je taka rastlina. Ampak to je organski arzen in ta gre menda mirno skozi telo in se izloči. Anorganski – ta je od škropiv in umazanije v tleh. Bio riž bi torej moral načeloma imeti le neškodljivi arzen. Shit so potem ti vaflji, kjer se očitno zaradi pregrevanja naredijo škodljive spojine in se poveča koncentracija arzena.