riževo mleko in GH
Ali lahko riževo mleko uporabljam kot navadno mleko? Npr. skuham mlečni zdrob, riž, puding…
Sumim namreč, da je sin alergičen na kravje mleko. Poleg juhice bi rada uvedla drugi obrok GH, ker bo naš lump kmalu star 8 mesecev, zato bi lahko jedel že malo več GH in se malo manj dojil.
No naj še napišem, da sadja sploh ne mara. Ko mu ga ponujam mu gre kar na bruhanje.
Lp patty
Jaz sem delala, no še vedno, ko nisem v službi, tako(moj ima dokazano alergijo na kml) zjutraj sem ponavadi skuhala riž ali griz, polento, kašo na vodi, naredila mleko Pregomin in zmešala, ker je pregomin groznega okusa, riž in vse ostale zadeve so zudi bolj zanič, sem popravila tako, da sem dodala suhe slive ali marelice tudi rozine,….
Za večerjo pa sem tudi riž, griz, ……skuhala ali na sojinem mleku-ampak po 2letu starosti(prej alergija ni bila dokazana) ali pa na riževem. Ti so sladki in drugega nisem dodajala.
Da bi samo riževo mleko dajala se mi zdi premalo, moraš vedno kuptit unega z dodanim kalcijem, jaz bi mu vseeno še pregomin(alernova) uvedla. Moj ga sedaj obožuje.
Hvala zvončica.
V aprilu imamo testiranje pri alergologu, takrat se bo tudi vse razjasnilo. Zdaj sem sicer sama na dieti (brez mleka in ml. izdelkov), ampak mali je še vedno ves pisan, tako, da bo verjetno še kaj poleg mleka. Ali pa mogoče sploh ni mleko in je kaj čisto tretjega.
Pa še nekaj. Če je otrok alergičen na kml, ali mora biti prilagojeno mleko obvezno pregomin, ali je lahko katero drugo npr. aptamil?
Lp patty
Patty,
v Mercatorju, imajo ga kolikor vem samo na Celovški, dobiš riževo mleko z dodanim koralnim kalcijem. Imajo tudi riževo mleko s kalcijem in D vit., iz istega mleka pudinge, deserte..inp. Naš fant je star skoraj 2,5 leti in mislim, da še ni spil, vsega skupaj, 2dcl kravjega mleka. Dolgo je bil nanj alergičen, zdaj pa ga, razen občasno kakšne skute, niti videti ne sme, enostavno smrdi mu, ker se nanj nikoli ni navadil. Tako smo bili “prisiljeni” iskati druge vire kalcija v zdravi prehrani. Kalcija je ogromno v zelenjavi (brokoli, špinača..), sezamu (tahini..)..banča čaju (na njem mu lahko pripraviš polento, juhe..) Pojemo veliko tofuja, sejtana, uporabljamo sojino smetano za kuhanje s kalcijem..Virov je ogromno, samo čas si moraš vzeti, kuhinja pa mora postati tvoja prijateljica:)))…
In verjemi, našemu malčku prav nič ne manjka, zdrav in živahen fant je, ki se lepo razvija, ..četudi nismo pokrivali njegovih, tako pogosto, z vseh strani propagiranih, potreb po kalciju, ki jih zadovolji LE vsakodnevno konzumiranje kravjega mleka.
Pregomin je edina varianta. Obstaja še, mislim da se mu reče Pregomin S, ki je brez sojinega lecitina. Pogosta spremljevalka alergije na kml je alergija na sojo.
Vzemi si čas in si preberi sestavine Pregomina (no ali pa katerega drugega adapt. mleka) potem pa ga najprej sama poskusi, bi jedla gres skuhan na Pregominu? No, posuj si ga s čokolado,…potem ti bo sigurno teknil.:)
Brez heca, samo zadeva je OGABNA, jaz nisem imela srca, da bi mu ga dajala.
Ja no Darčika ali to ali nič in otroci se navadijo, moj drugega, kot tega noče, tudi riževih in sojinih ne mara več in hoče samo pregomin.Se pa strinjam, da je riž s pregominom bljak, toda se da vse popraviti:)))) Obstaja še alernova, ki je baje bolj prijetnega okusa. Pregomin S je pa za tiste, ki so alergični še na sojo. Patty poskusi kako bo, ko bo na dieti, pa ne pričakuj rezultata v parih dneh, mi smo tudi po mesecu diete imeli težave, so se pa zmanjševale.
Pa lepo papajte:)))))
Aja, patty če še dojiš je OK, saj pri tebi dobiva dodatno mleko občasno mu pa komot narediš kašico na riževem mleku. Samo ker ne uživaš mleka in ml. izdelkov moraš paziti, da dobiš dovolj kalcija in drugih hr. snovi, ki so v mleku.
Saj vem zvončica, vsak se po svoje prebija skozi to peklensko obdobje. Jaz sem pač z alergijami vpeljala drugačno prehrano, ukinili smo tudi vse konzervanse, barvila..torej večino ind. predelane hrane. S Pregominom sem se dolgo ukvarjala, ker so mi ga “turili” na vseh vogalih kot edini možni nadomestek kr. mleku..Enostavno ni mi šlo skupaj izločanje barvil in konzervansov iz prehrane (Urtika III, na pediatriji) s Pregominom oz. katerimkoli drugim adaptiranim mlekom, popolnoma nelogično,ker roko na srce…sestava in vonj tega mleka sta podobna sestavi in vonju hrane za…spominja me na kurji futr. Je pa res, da so otroci alergiki, ne vem kako to, zelo, zelo potrpežljiva bitjeca, ko se gre za hrano. Na marsikaj se privadijo.
Ja Darčika res se na vse navadijo in ne boš verjela jaz nisem alergična na KML pa včasih pojem, oz. popijem Pregomin za malim, ker se mi ga škoda zdi stran metat in tudi jaz sem se navadila in mi je čist OK. Tudi mi smo izključili vsa barvila, konzervanse in aditive, glutaminat,………še paštete, marmelade delamo sami doma :))
Draga patty,
jaz bi ti svetovala podobno kot Darčika in zvoncica. Če je mali alergičen na KML, se koža še dolgo (pri nas več kot 2 meseca) ne očisti popolnoma (opaziš pa izboljšanje po 2-4 tednih). Če si tudi ti na dieti, pazi na (skrito) mleko (v vseh oblikah: smetana, maslo, sirotka v prahu, dodane mlečne beljakovine, mleko v prahu…) v živilih – slaščice, kruh, pekovsko pecivo, salame, paštete (celo ribja pašteta) itd., itd., mleko je povsod! Beri deklaracije.
Riževo mleko pa se pri nas čudovito obnese, tudi za kaše, zdrob, kosmiče in podobne zadeve. Celo samega zelo rad pije. Prilagojenih mlečnih formul nismo nikoli uporabljali, saj se doji. Kalcija pa dobi dovolj iz drugih virov, kot je napisala Darčika – mleko sploh ni nujen vir kalcija, kot se reklamira (narodi v Aziji, ki skoraj ne uživajo mleka, ne poznajo težav z osteoporozo, za razliko od razvitega sveta, kjer se KML konzumira v enormnih količinah).
Lp, A.