Riziko odpovedi potovanja
Je že kdo imel kdaj primer, da je moral odpovedati potovanje zaradi bolezni in vnovčiti riziko odpovedi pri zavarovalnici? Zanima me, če zelo komplicirajo, da se nam ne bo zgodilo, da ostanemo doma zaradi vročine otroka, potem nam pa stroškov ne povrnejo? Namreč glede zavarovalnic sem zelo skeptična in vedno je kaj narobe pri njih, in zdaj smo pred potovanjem v tujino (aranžma 8000 eur), otrok pa zbolel. Je dovolj zdravniško potrdilo, da ima vročino?
Preveriti moraš pri svoji agenciji.
Pri nas se je zgodilo podobno.
Tik pred odhodom je zbolel naš 6-letnik.
Z zdravniškim potrdilom je riziko odpovedi lahko uveljavljal le on in v potovalni agenciji so rekli, da lahko še eden od staršev.
Preostalim trem otrokom in enemu staršu pa ta pravica ni veljala.
Mi smo takrat ostali vsi doma, nikoli pa se več ne zavarujemo za riziko odpovedi.
Kaj neki naj mož sam počne na počitnicah z 1, 3 in 9-letnikom?
Po domače povedani, “nategnili so vas” Spodaj pripenjam en del splošnih pogojev Triglava;
Zavarovalnica krije stroške odpovedi potovanja tudi družinskim članom, ki bi morali na potovanje sami, ker so ostali družinski člani (zakonec ter otroci, pastorki ali posvojenci do 18. oz. 24. leta starosti, če se šolajo), navedeni v isti zavarovalni polici, s katerimi so se prijavili na potovanje, odpovedali potovanje ali se ga niso mogli udeležiti zaradi enega izmed predhodno navedenih vzrokov. Upravičenost take odpovedi mora biti razvidna iz škodne dokumentacije (skupna prijava in skupna polica, odškodninski zahtevki družinskih članov).
Takole gre:
Aranžma seveda odpoveš za vse družinske člane, tole da za ene odpoved ne velja, za druge pa ja, je lari fari, tako pravilo bi veljalo samo v primeru, če bi bili otroci že polnoletni. Včasih res poskusijo ponekod takole greniti ljudem življenje, ampak verjemi mi, nimajo nobene pravne osnove.
z otrokom greš k zdravniku prosiš za zdravniško potrdilo, na katerem mora biti obvezno navedeno:
1.
da je otrok zbolel – diagnoza, zdravljenje + jasna izjava, da otrok ni sposoben za potovanje
Potrdilo boš morala plačati.
2.
Potem boš za večino zavarovalnic potrebovala še:
ali fotokopijo samo tiste vrstice iz otrokove kartoteke, ki se nanaša na obisk pri zdravniku ( najbolje, da prosiš zanjo takoj, da ne boš imela še ene poti k zdravniku )
ali pa kopijo bolniškega lista – staleža za nego otroka
Brez teh dveh stvari ne moreš uveljavljati odškodnine. Pazi, aranžma v agenciji moraš odpovedati isti ali naslednji dan, po tistem ko si bila pri zdravniku, najbolje pisno.
Torej: najprej k zdravniku in nato odpoved, drugače ne bo veljalo !!
Bodi pozorna, koliko dni do odhoda si odpovedala potovanje, načeloma je to tako: če piše, da so recimo storno stroški 5 – 1 dan pred odhodom 85{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, potem ti vrne teh 85{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zavarovalnica, preostalih 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pa ti je dolžna vrniti agencija.
Od odškodnine se vedno odšteje višina premije zavarovanja, ki si jo vplačala ( je razvidna tudi na računu in pogodbi ), ter administrativni stroški. Ves postopek vračila nato traja 2 tedna do 1 mesec, ker mora tudi agencija skompletirati papirje, ki jih mora ona s svoje strani poslati zavarovalnici in vem, da se včasih na storno račun kar načakajo.
Če potrebuješ še kaj, pa se javi, zgornje velja za uveljavljanje odškodnine pri AdriaticSlovenica, ampak več ali manj imajo vse zavarovalnice ista pravila za uveljavljanje odkodnine
No če mi lahko kako pomagate, decembra naj bi šli na potovanje za en teden na kanarske, vendar smo morali odpovedati ker je naš triletnik zbolel, rezervacija in riziko odpovedi sta bila narejena 11.12.2013 k zdravniku sva šla z malim 13.12.2014 ker je imel povišano temperaturo in pa lajajoč kašelj. Isti dan smo tudi javili odpoved, ker pa so iz zavarovalnice maribor javili da potrebujejo še dodatno dokumentacijo sem jim poslala kartotečni list in rojstni list kar so zahtevali. Zdaj smo dobili odklonilni sklep ker so napisali da nam ne pripada ker je iz kartoteke razvidno da je na dan 11.12.2013 že imel povišano temperaturo-zdaj nevem ali je zdravnica tako napisla res v kartoteko to moram jutri jit zdj nujno pogledat, prosim svetujte mi kaj naj naredim oz. kaj se da narediti, saj pred 13.12.2014 nisva obiskala zdravnika to je razvidno iz kartoteke le zdravnica je napisla da je prišel oz. je imel vročino že prej….a zdaj to tretirajo tako tudi če ne piše datumsko ni mi jasno in besna sem res?