Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Rižota – dober recept?

Rižota – dober recept?

Živjo,

rabila bi en res dober recept za rižoto, lahko s koščki piščanca (to imam pri roki).
Imam rjavi riž.

Rada bi, da rižota ni vsa pocasta in zlepljena, kot mi ponavadi ‘uspe’.

Hvala za pomoč 🙂

Prepražim čebulo ali dve, da porumeni in postekleni, dodam na koščke narezano meso, na koščke narezano zelenjavo (korenje, grah, bučke….itd.), popražim, zalijem z malo vode ali z jušno osnovo če jo imam, dodam papriko v prahu, malo paradižnikove kaše, sol, poper, malo bazilike, timijan, majaron, premešam in dokler ni kuhano zalivam po malo, le toliko da so sestavine prekrite s tekočino.
Riž (ki ga predhodno za 15 minut namočim)dam v lonec ko so sestavine povsem kuhane, pomešam, prilijem vročo vodo (ne veliko), pomečam in potem ne mešam več, da riž ni pocast. Pokrijem, preden dam na krožnik potresem s peteršiljem, serviram in posujem s parmezanom.

Moj mož pravi da so moje rižote božanske. Bo pa že res:-))

Pa dober tek!

Jaz pa imam ravno tako najrajš, ne maram suhe rižote. Verjetno je to odvisno od količine vode, ki jo doliješ.

Jaz iz piščanca naredim rižoto takole:
prepražim čebulo, vržem gor koščke piščanca, solim, po desetih minutah dodam riž, ga malo prepražim, dodam grah korenje, rdečo papriko, premešam, dodam žlico paradižnika iz tube, zalijem z vodo (3-kratno količino kot sem dala riža). Ko voda zavre, dosolim, če je treba, posujem s peteršiljem in dam za 15-25 minut v pečico na 180°.

In še: Rižu odlij vodo, preden ga daš v lonec!!

Na čebuli prepraži meso, ga začini (sol, paprika, strt česen, majaron, timijan …. po okusu).

Riž OPERI!!!!! in opranega dodaj mesu. Dobro premešaj, da se tudi riž malo prepraži.
Dodaj trikratno količino vode kot je riža (recimo 1 skodelica riža – 3 skodelice vode).

Poskusi, če moraš dodati še kakšno začimbo – sol, muškat, curry ipd. Zmanjšaj ogenj (moč štedilnika) na polovico, pokrij posodo in kuhaj. Občasno premešaj, vendar ne prevečkrat.
Ko vidiš, da vode zmanjkuje poskusi, če je riž že kuhan. Če ni, dodaj vodo, premešaj in še malo pokuhaj.
Ko je riž kuhan, dodaj za oreh masla ali margarine, premešaj in pokrij.
Pred serviranjem posuj s parmezanom in sesekljanim peteršiljem. Lahko dekorativno dodaš še žličko kisle smetane.

NJAMI!!!!

Hmh, za rižoto rjavi riž ni najboljša izbira. Najboljši riž za rižoto je Arborio. To je recimo “must be”.

Potem pa takole. Prepraži karkoli že imaš, čebulo piščanca, zelenjavo. Dodaj oprani Arborio riž (delaj v široki ponvi), mešaj da riž postekleni. Dodaj zajemalko juhe in konstantno mešaj. Ko popije juho, ponovi postopek in tako do konca. Takšna rižota je edina prava rižota, vse ostalo so neki približki.

Priporočam še nekja. Ne uporabljaj preveč začimb. Kot je ena zgoraj svetovala, parika, bazilika, timijan, majaron…omg, mi kar solze pridejo v oči. Saj sploh ne veš kaj ješ. Uporabljaj čim manj sestavin in čim manj začimb. Tako bo jed jasnega in čistega okusa. Čimmanj smetane, mezge itd…če že potem dodaj v rižoto čisto na koncu ko je že kuhana 1 žličko Creme fraiche ali žličko ribanega parmezana. Če želiš paradižnikast okus, potem uporabi svež paradižnik ali vsaj pelati, ne mezge.
Mone mislijo, da če zmečejo v hrano milijon začimb, da to je pa višek kuhinje.
Tako žal ne gre.

Recimo:

– trakovi svinjine se krasno ujamejo z dijonsko gorčico (cela semena)

– piščanec je neprekosljiv s karijem

– gosja jetra so enkraten izbor pri rižoti z jabolki in šampanjcem

itd itd

Kuharca, tukajle pri začimbah v rižoti se pa močno strinjam s tabo. Od začim v rižoti pa je meni obvezen žafran.

Pozabila si prebrati tisti dve besedici … PO OKUSU …

Saj nisem napisala, da mora dodati vse začimbe! Nikjer nisem omenila nobene mezge, ker je v svoji kuhinji sploh ne uporabljam. prav tako ne uporabljam nobenih koncentratov.

Tvoj predlog “Creme fraiche” je pa čisto navadna kisla smetana, le s tujim izrazom se bolj nobel sliši. :)))) Pa bolj mastna je (ima 40% maščobe – tista, ki jo dobiš pri nas ima tam okoli 20% maščobe). Torej je navadna kisla smetana čisto OK, samo manj mastna je. Morda dodatek maščobe lahko nadomestiš z žličko masla, kot sem predlagala jaz. :))))

Brez skrbi, mojo rižoto vsi hvalijo. Celo profesionalci so me že prosili za recept. :))))

riž vedno dan prej namočim

Pozabila si prebrati tisti dve besedici … PO OKUSU …

Saj nisem napisala, da mora dodati vse začimbe! Nikjer nisem omenila nobene mezge, ker je v svoji kuhinji sploh ne uporabljam. prav tako ne uporabljam nobenih koncentratov.

Tvoj predlog “Creme fraiche” je pa čisto navadna kisla smetana, le s tujim izrazom se bolj nobel sliši. :)))) Pa bolj mastna je (ima 40% maščobe – tista, ki jo dobiš pri nas ima tam okoli 20% maščobe). Torej je navadna kisla smetana čisto OK, samo manj mastna je. Morda dodatek maščobe lahko nadomestiš z žličko masla, kot sem predlagala jaz. :))))

Brez skrbi, mojo rižoto vsi hvalijo. Celo profesionalci so me že prosili za recept. :))))[/quote]

?? Glej o teh stvareh res veliko vem in nimam nobenega namena diskutirat s tabo o tem ali je Creme fraiche enaka kisli smetani. Seveda je razlika v maščobi, saj v tem je point pri končnem okusu, a ne? 🙂

Pocaste rižote imate zaradi tega, ker riž kuhate skupaj z ostalimi sestavinami.
Riž se da na koncu in se ga kuha 5 minut, nič več!

Ti pa nimaš pet pik o kuhanju rižote. Pejd v fabrko za trak. Bo manj škode.

Ojej, ne se kregat 😉

Vidim, da kuhanje rižote obvladate in da imate veliko koristnih nasvetov.. to temo si bom kar sprintala.
Kuhati sem začela kar po 1. nasvetu od ‘mmmnjamči’, z malo začimbami in rjavim rižem (edino tega sem imela in ga imam drugače zelo rada).. še kakšnih 5 minutk, pa bo.

Drugače je pa res, kar pravite.. rižota je stvar okusa npr. meni je ‘paradižnikasta’ rižota zelo všeč, nekomu je všeč bolj pocasta (jaz je pa, žal, ne morem..).

Veliko kuharskih užitkov vsem skupaj in še enkrat HVALA! 🙂 <3

pa še , da bo dobro opran ????? Zakaj že ? na kolk temperature ga kuhamo ? sem pozabila ?

Poskusi skuhati riž posebej, daj ga v veliko količino vode (kot špagete, recimo). Posebej popraži meso po receptu in na koncu narahlo zamešaj v riž. Garantirano ne bo pocast.
Tudi riž mora biti skuhan “al dente”. Nekateri imajo radi “pocasto” rižoto, no, jaz je ne prenesem.
LP

Najlepša hvala še enkrat, rižota je bila bombastična.. naslednjič pa preizkusim še kako drugo od vaših idej! 🙂

Jaz vedno kuham riž posebej in ga vmešam proti koncu.
Skupaj z ostalimi sestavinami ga delam samo, če delam pilav-e.

YO, če kuhaš riž posebej, potem riž-ota ni tako okusen-a, ker je riž že napit z obično -navadno -neokusno vodo…Najboljši rižoti (tako mesni, kot zelenjavni) so tisti, katerim dodamo fond (ali mesni, ali zelenjavni).Fond pri mesnem naredimo iz kosti (kosti popečemo, zalijemo in potem kar nekaj časa kuhamo, da se izluži kalogen iz kosti.(kosti naj bodo ves čas pokrite z vodo).Če imamo fonda preveč, ga treduciramo in sicer ko smo ga precedili, ga vremo (nepokritega) toliko časa, da dobimo željeno količino tekočine.Pri zelenjavnem fondu pa pražimo jušno osnovo, jo zalijemo in kuhamo 30 minut, lahko pa zelenjavo uporabimo za samo rižoto.Pri npr. piščančejem rižotu, kupim celega piščanca, mu odstranim kosti, meso narežem na kocke, kosti pa popečem in prekuham.Tak rižot je najboljši.Vedno ko delate mesno rižoto, kupite meso s kostjo in potem kosti prepecite in prekujate.Takšno meso je seveda cenejše (več dela) ampak okus je pa bistveno boljši.

YO, pozabil sem na koncu napisati, da vedno naredimo dobro-okusno osnovo.Ko meso prepražimo, gazalijemo z FONDOM, dobro začinimo….in potem v tej OMAKI kuhamo riž, se riž napije DOBRE omake, je tudi vse skupaj DOBRO!!!

Ja, seveda, če si ekspert, da se ti riž ne razkuha, hehehe. Če pa imaš s tem težave, je bolje riž skuhat posebej. Seveda riž še vedno dodamo nekoliko pred koncem kuhanja, da se še vedno navzame okusa. Aja, pa že riž sam začinim glede na to, kaj paše k “omaki”. Glede začinjanja se pa strinjam, da je treba, ne razumem, kako naj bi se kuhalo brez začimb?

Yo, riž za rižoto (najboljši je ARBORIO) okrogle oblike (ne tisti špičast) se vedno malo poca in se tudi mora-najboljše rižote so vedno malo “pocaste”.Dolgozrnati riži, ki se ne razkuhajo so dobri za riž kot prilogo-nikoli za rižoto.
Italiani so zelo natančni kar se tega tiče, rižota mora biti “pocasta”, testenine npr. (pašta) pa vedno all dente-da se čuti na zob-u

New Report

Close