ročna zavora-zakon
Za nekatere ki tega še ne vedo:
po zakonu je potrebno v vozilo ki je parkirano, ne glede na teren in položaj, potegniti ročno zavoro. Policisti ti v nasprotnem primeru lahko dajo kazen. Vse je zakonito. Sem vprašala policista ob priliki tako da vem kaj je res ker je večina ljudi rekla da to pa že ne drži (ne policisti).
Lani in predlani sta bili kar hudi zimi, pa mi ročna ni nikoli zamrznila. Pa tudi, če bi obstajala ta nevarnost – nimam druge izbire, saj parkiram nekoliko v hrib. Sicer pa te uporabo ročne vedno, ko ugasneš motor, učijo že v avtošoli, torej je najbrž že kar nekaj časa to tudi obvezno.
No, včasih pa tudi koristno: predstavljajte si, da po nesreči vžgete avto v prvi brez sklopke… Če je ročna zategnjena, sicer malo rukne, a ni sile, če pa ni, lahko ubijete človeka (poznam primer, na srečo se ni končal s smrtjo, ampak z zelo zelo hudimi poškodbami).
Ko sem pred par leti nazaj delala izpit mi je inštruktor rekel, avto vedno v prvi pusti ko ga parkiraš, ročno pa zateguj samo ko parkiraš na neravni površini (ko parkiraš) Po mojem mnenju je to prav. Moj inštruktor je bil izredno prijazen in mi je podal veliko koristnih nasvetov, za nekatere druge inštruktorje pa moram reči da so se kolegice bolj malo naučile o prometu od njih. Same so tako rekle.
Je pa tako da se mnenja o kakšnih zadevah od inštruktorja do inštruktorja razlikujejo in zato pride do tega da ljudje različno vozijo (prestavljanje : kdaj je najboljši čas ipd,.). Še danes vidimi na cesti avtošole ko vozimo za njimi pa res ne vedm kaj delajo inštruktorji, zadnjič sem stala pred rdečim semaforjem in je avtošola pred mano dala desni žmigavc, (rdeča luč vsi stojimo kar precej časa pred semaforjem) No ko je bila pa zelena pa avtošola najprej zavije res malo v desno potem pa kar odvije in se pelje naravnost z desnim žmigavcem. Ne vem kaj je takrat inštruktor mislil, napake delamo vsi ampak mi je čudno kako je kaj takega sploh lahko dopustil. Smo bili mi za njim tok pozorni da se nismo zaletel.
No sam tok niso vsi inštruktorji dobri in ne vsi slabi kar je dejstvo pa je da nas csak uči enako stvar na svoj drugačen način, prav tako ko v šolah na različne načine podajajo snovi in imajo različne zahteve.
Barbi, vsaka ravnina ni vedno čisto ravna. Moji prijateljici je blizu RTV v LJ s parkirnega prostora “ušel” punto in se zapeljal do najbližjega cvetličnega korita. Na srečo ni udaril nobenega avta. Skratka, zategovanje ročne zavore nikomur nič ne škodi, niti avtu niti ročni, zato ne vidim razloga, zakaj je ne bi.