Rodnost
Včeraj sem v Delu prebral članek “Demografska gibanja Slovencev – Trije otroci bi nas rešili” na strani 19 v prilogi Znanost.
Trenutna zmogljivost rojevanja je le 1,3 otroka na žensko.
Sedaj nas je 1,6 miliona, leta 2100 naj bi nas po projekcijah bilo med 300 tisoč in 800 tisoč. Pri prvi številki se upošteva 1,2 otroka na žensko, pri drugi 1,5.
Malce sem konzervativen pa me zanimajo tudi taki problemi. Ne le plače, zdravstvo,..
Aja, pa če bo več otrok, bo nekoč tudi več pridnih delavcev, ki bodo plačevali prispevke v pokojninsko blagajno.
Naš pokojninski sistem pa pač funkcionira na principu medgeneracijske pogodbe. Pač sredstva za penzioniste se črpa direktno od prispevkov delavcev.
No, kaki so razlogi, da je temu tako, in ali politika sploh lahko kaj vpliva na spremembno tega?
Recimo naši predsedniški kandidati:
Lojze Peterle: 3
Zmago Jelinčič Plemeniti: 3
Danilo Türk: 1
Mitja Gaspari: 0
Zadnja dva sta sploh super zgled :roll:.
V redu.
In kaj počne z viškom svojega dohodka?
Lepo bi bilo, če bi doniral šolanje kakšnim talentiranim, revnim otrokom.
O tem pa ni nič slišati.
Če bi to počel, bi na vsakem predvolilnem panoju to pisalo.
Pa ne piše nikjer.
In niti v kakšni rumeni reviji, kjer ga kujejo v zvezde, nič ne piše o njegovi dobrodelnosti.
Zame je en navaden scrkljan SD-jev 21pozer.
Ne tice se me, pa vseeno. Tisti, ki daje, zato da lahko potem to razglasa okoli, ni humanitarec, ampak pozer. Ce das iz srca, ne das zato, da bi se sirne ljudske mnozice navdusevale nad tvojo dobrodelnostjo.