Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek rojstni dan

rojstni dan

Jutri imamo praznovanje okroglega rojstnega dne, 60 rojstni dan. V gosteh bomo imeli približno deset ljudi.
Poleg narezka bi rada pripravila še kakšno pecivo, torto ali kaj podobnega, kar je hitro narejeno in ne dopušča možnbosti, da bi se mi “skazilo”.
Ker nisem preveč vešča kuhanja in pečenja, vas prosim za kakšen enostaven, a vendar dober recept.

Veliko receptov je na spletni strani oblizni si prste.si, tudi preprostih.
Enostavno pecilo
1 lonček olja
2 lončka moke
1 lonček sladkorja
vanilin sladkor
2 jajci
1 lonček jogurta
1 pecilni prašek
Premešaš in zliješ v pekač.
Po vrhu naložiš sadje, lahko vložene slive, marelice, tudi naribana jabolka.
Seveda pa so najboljši recepti iz prve roke, preizkušeni, ne tisti na spletu.

Štala je, da ne znaš deset ljudi nahranit. In za okrogli rojstni dan bo narezek… Plitko in primitivno in pod nivojem. Za svoj rojstni dan vse prijatelje častim na nivoju, kjer je postrežen kaviar in prava bosanska repica. Dražje je, lepše je.

V Hoferju kupi breskvice, so zelo dobre.

imaš pa na tem linku veliko primernih receptov, pa preglej, česa bi se lotila

https://leaneen.com/tag/pecivo-za-abrahama/

meni je vse všeč 🙂

Mal je hecno tole. Kaj si pa kuhala v teh svojih 60ih letih, da ne znas pogostit 10 ljudi?

Na tvojem mestu bi sla v eno gostilno, narocila nekaj hrane za s sabo, potam pa v slascicarno po sladice. Postreci klincev narezek je brutalna bedarija.

Oh, seveda spet polno pametnih nasvetov, redko kateri ti pa pride prav.

Slane jedi: Poleg narezka se potrudi še s kakšnim namazom in različnimi kruhki. Slednje lahko dobiš v večjem supermarketu (torej poleg francoske in navadnega kruha vzemi še kakšne prepečence in ostale kruhke, ki so na voljo ponavadi na bolj zdravem oddelku). Namaze lahko narediš sama in ni noben bavbav – recimo avokadov, s tem da pazi, da ti ne porjavi, tunin je klasika, lahko pa kupiš tudi čičeriko v konzervi in narediš nekaj podobnega humusu (seveda lahko kupiš tudi neskuhano, a gre več časa). Pa kak sirni namaz. Če vse skupaj lepo postrežeš, torej vsak namaz v svojo skodelico, potem kumarice, olive, kapre, papriko vsako v svojo skodelico ali na krožnik, izpade ogromno več hrane in tudi lušno je. Lahko se lotiš še kakšne slane pite/manjših pit, ampak za to bi bilo dobro imeti že malo več časa in izkušenj – ne da je težko, samo lahko se ti ponesreči, sploh če delaš majhne.

Sladke jedi: Kupi nekaj piškotov ali peciva v kakšni slaščičarni. Doma pa lahko narediš brownieje. So zelo dobri in ni veliko dela.

Se popolnoma brez izkušenj, ker nisem nikoli kuhala. No, sedaj, ko sem v pokoju imam več časa, pa ne morem začeti z nekimi kompliciranimi recepti, ki mi ne bodo uspeli.
Seveda, tudi narezek ne bo tisti klasični-salama, sir in pršut, ampak bo nekaj paniranega, nekaj nadevanega.
Želim pa si še kakšen praktičen in preverjen recept od mojih sobralcev na SČ-ju.

Dobro, enostavno in hitro narejeno.

Predvidevam, da te teh 10 ljudi dobro pozna in ne rabiš glumit pred njimi.

Sama bi tako:
Če ni problem denar-kosilo v gostilni
Če živite v hiši in imate vrt – žar varianta
Če nič od tega pa pač narezek, sama bi naredila Belokranjsko pogačo, kakšne vložene stvari (kumare, paprika, olive, gobice) paradižnik, pri nas imamo vedno tatarca, prepečenec, kakšen čips, slane palčke, grisini.

Ne vem kaj jeste ponavadi.

Sama sem recimo prejšnji teden delala torto. Osnovno biskvit, smetana,vloženo sadje. Malo okrasitev in to je to.

Piškote sem kupila v slaščičarni.

Biskvit z 2 dcl olja, je recept naših babic, ko so še trdo garali zunaj
Tega ne bi ponudila starejšim, po že tako mastnem narezku.
Hitra in lahka sladica je strjenka z gozdnimi sadeži. Poleg jim ponudi kozarček sladkega Muškata.

Te takoimenovame “breskvice” so pa tako eno “zdolgočaseno, cukrasto in plehko pecivo”, da to ni res.. Meni brezokusno, pa čeprav tako pisano in posuto s sladkorjem v kristalih, “eye catchy2… Ko daš pa v usta pa “ph ph ph ph” suhljato, neokusno.

Bo dosti bolje, če naredi en čisto navaden biskvit, kor sadje ( sveže ali iz kompota), prelije z želejem, naredi mignon kocke vmini mignon enporcijske papirnate obode, in je.

Mene v takih primerih rešuje slaščičarna. S tem, da nimajo vsakih dobrih tort: ene dvakrat smo se opleli, sedaj pa imamo eno izbrano, ki nam ustreza. Sama veliko pečem, a za domače, torej v manjših količinah in takrat, ko se mi ravno zljubi. Torta za 10 ljudi, ki mora nujno uspeti, ali kakšno pecivo pa: ne, hvala. Če se že lotim peke, imam pa vedno backup plan in torej še vedno neko kupljeno sladico na zalogi.

Enostavna sladica je pa tiramisu. Lahko narediš kavnega, kakovega ali takega s sadjem. Pa tisto osnovno varianto z masacarponejem, a brez jajc. Pa kakšne kokosove kroglice ali iz te mase pecivo v obliki torte: spodanja plast je masa za kroglice, preliješ s čokolado in je. Druga podobna varianta je pa skutina torta: spodaj podlaga iz zmletih piškotov in masla, čez skuta, jajca in sladkor, zapečeš v pečici in je. Vmes daš lahko tudi kakšno sadje, da je bolj sočno.

Pa narezek je čisto v redu pogostitev za rojstni dan.

Mogoče spečeš, poišči na netu recept, ni komplicirano:
– ledeno nebo
– ledene kocke

New Report

Close