Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Rok uporabe

Rok uporabe

Zanima me, če dosledno upoštevate roke uporabe na živilih… predvsem pri tistih, kjer piše “rok uporabe najmanj do”… Kako naj vem, če je kakšna stvar še uporabna/užitna npr. 1 teden po roku? A samo po izgledu ali naj se zastrupim? 😉

@-->-- @-->-- @-->-- @-->-- @-->-- <http://pomarancka.moj-album.com>

Navadno vržem stran, razne jogurte, namaze ipd pa prej poskusim (jogurti se redko pokvarijo na datum, ki je napisan na pokrovčku). Če je pokvarjeno pa pljuneš ven.

Pa saj vidiš, če je stvar užitna, ali ne?
Ali je zadeva plesniva, smrdljiva, ali je embalaža napihnjena.
Kar tako se pa tudi ne zastrupimo!

Ja, jaz kr dosledno stran mečem. Nekje sem enkrat prebrala, da je treba bit prav pri mlečnih izdelkih glede tega najbolj dosleden. Ne vem, sicer se pa kr dobro trudimo, da stvar ne gre čez rok …

Uporabno NAJMANJ DO – se pravi, vsaj do datuma, napisanega na embalaži.
Sicer pa, včasih so izdelki neužitni že pred pretekom uporabe. Jaz ves čas gledam, se ravnam tudi po občutku, ne le po datumih, ki so natisnjeni.

ce gre za nekaj dni, ok, potem pa zacnem sumit, stvar ostane v hladilniku .. in potem zagotovo ni vec uzitna;)) glih zdaj razmisljam, da bi se lahko z enim jogurtom zacela kar pogovarjat;))) Ga grem stran vrec, je stekel ze 29.5.

no, konkretno ne vem, če bi še uporabila en koruzni zdrob, že načet, ki mu je potekel rok konc aprila, pa zgleda uporaben… pa maslo, ki je še zapakirano in dva tedna čez rok… ipd., drgač pa vržem stran, če je že na oko videt pokvarjeno…

@-->-- @-->-- @-->-- @-->-- @-->-- <http://pomarancka.moj-album.com>

Kar se tiče suhih stvari( moka, gres , riž, makaroni) ali pa konzerv pri nas sploh ne kompliciramo, to imam verjetno še od moje mami ki je kakšno od teh stvari uporabila tudi će je bila nekaj mesecev čez rok.

Ravno prejšni teden smo pili kompot, slivov iz konzerve ki mu je rok pretekel 2 leti nazaj, pa je bil še dober.

Lani smo jedli vakumsko pakirano šunko ki je bila pol leta čez rok.

Jogurt,pa ponavadi probam in vidim če je zanič leti v koš, pa je včasih še tisti dan ko bi mogel biti uporaben.
Mleko( alpsko zapakirano tudi že en mesec čez rok),

Ma vsi smo še živi))))))))

Pri jogurtih tudi pri nas ne gledamo roka uporabe. V smeti gre po tem, ko je pokrovček “napihnjen”, prej se smatra za užitnega :-))

**************************************************** Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.

Jaz tudi ne kompliciram pri jogurtih. Včasih so dobri še več kot mesec dni po preteku roka – konec koncev je to logično, jogurt je itak izdelek bakterij in dokler so prisotne le “ta dobre” bakterije, je lahko dober tedne in tedne.

hm, zadnjic je moj imel gor plesen, tako da je treba malo pogledat, se posebej ce je v tetrapaku
za suhe stvari pa res niti ne pogledam

Jasna, to je res… Meni se je zgodilo, da je imel pravočasno odprt jogurt gor belo plesen, tako da sem jo z žlico celo nesla v usta…Bljaaak.
(sumim, da v takih primerih pokrovček ni dobro pritrjen in ne dihta :))

Rok uporabnosti:
pove, do kdaj je lahko živilo v prodaji. Na hitro pokvarljivih živilih mora biti zapisan najdaljši rok uporabnosti, in sicer z besedami “porabiti do… (datuma) – mleko in izdelki, sveži sir, jajčni izdelki, sveže meso, mesni izdelki, ki niso termično obdelani, sveže ribe, raki školjke, slane in dimljene ribe, predpakirana živila, ki niso termično obdelana ”. Do označenega datuma moramo pojesti živilo, na primer jogurt, ker potem ni več varen.

Živila, ki niso hitro pokvarljiva, imajo označen najkrajši rok uporabnosti z besedami “uporabno najmanj do… (dne, mesec, leto)” ali “uporabno najmanj do konca… (v drugih primerih)”, kar pomeni, da je na primer hrustljava rezina krompirčka še varna za uživanje, vendar potem datumu ni več tako dobra ali kakovostna.

Roka uporabnosti se je kar treba držati, mislim, da ni zastonj odtisnjen na embalaži, zlasti mlečni in mesni izdelki so nevarni. Za razne zdrobe, moke, ješprenj ipd. je pa bolje ne narediti preveč zaloge. Tudi olja ne, če nimaš primerno hladnega prostora (kleti). Dandanašnji so trgovine tako založene, da tistih večjih zalog (“fasng”) ni potrebno več delati, kvečjemu za en mesec naprej.
LP

New Report

Close