Rok uporabe
no, konkretno ne vem, če bi še uporabila en koruzni zdrob, že načet, ki mu je potekel rok konc aprila, pa zgleda uporaben… pa maslo, ki je še zapakirano in dva tedna čez rok… ipd., drgač pa vržem stran, če je že na oko videt pokvarjeno…
Kar se tiče suhih stvari( moka, gres , riž, makaroni) ali pa konzerv pri nas sploh ne kompliciramo, to imam verjetno še od moje mami ki je kakšno od teh stvari uporabila tudi će je bila nekaj mesecev čez rok.
Ravno prejšni teden smo pili kompot, slivov iz konzerve ki mu je rok pretekel 2 leti nazaj, pa je bil še dober.
Lani smo jedli vakumsko pakirano šunko ki je bila pol leta čez rok.
Jogurt,pa ponavadi probam in vidim če je zanič leti v koš, pa je včasih še tisti dan ko bi mogel biti uporaben.
Mleko( alpsko zapakirano tudi že en mesec čez rok),
Ma vsi smo še živi))))))))
Rok uporabnosti:
pove, do kdaj je lahko živilo v prodaji. Na hitro pokvarljivih živilih mora biti zapisan najdaljši rok uporabnosti, in sicer z besedami “porabiti do… (datuma) – mleko in izdelki, sveži sir, jajčni izdelki, sveže meso, mesni izdelki, ki niso termično obdelani, sveže ribe, raki školjke, slane in dimljene ribe, predpakirana živila, ki niso termično obdelana ”. Do označenega datuma moramo pojesti živilo, na primer jogurt, ker potem ni več varen.
Živila, ki niso hitro pokvarljiva, imajo označen najkrajši rok uporabnosti z besedami “uporabno najmanj do… (dne, mesec, leto)” ali “uporabno najmanj do konca… (v drugih primerih)”, kar pomeni, da je na primer hrustljava rezina krompirčka še varna za uživanje, vendar potem datumu ni več tako dobra ali kakovostna.
Roka uporabnosti se je kar treba držati, mislim, da ni zastonj odtisnjen na embalaži, zlasti mlečni in mesni izdelki so nevarni. Za razne zdrobe, moke, ješprenj ipd. je pa bolje ne narediti preveč zaloge. Tudi olja ne, če nimaš primerno hladnega prostora (kleti). Dandanašnji so trgovine tako založene, da tistih večjih zalog (“fasng”) ni potrebno več delati, kvečjemu za en mesec naprej.
LP