Romunija
V Romunijo sem nesel evre, ki jih lahko brez problemov zamenjaš v številnih menjalnicah.
Bencin- 40 litrov stane 860 000 lejev, to je dobrih 6 jurjev (okej, skoraj 6 in pol, natančneje, približno 6300 SIT). Včasih je problem dobiti neosvinčenega, sicer pa z avtom (varnost) nismo imeli problemov. Ceste so solidne, le lokalne in manj pomembnejše so v katastrofalnem stanju.
Spanje- spal sem v najcenejših hotelih, hostlih, motelih in kamp hišicah. Najdražje prenočišče je stalo okrog 10 evrov, večinoma pa sem za posteljo odštel kakih 7 evrov.
Vstopnine za samostane in podobne zadeve (“veselo pokopališče” v Sapanti, Drakulov grad Bran, itd.)- 10 000 lejev alias dobrih 70 SIT. Za fotografiranje le-teh je treba odšteti še 3 do 5 krat toliko…
Pivo- od 11 000 do 25 000 (v boljših restavracijah) lejev, od 80 do 180 SIT torej. Zanimivo, v trgovinah ni pivo nič cenejše kot v gostilnah.
Hrana- za 100 000 lejev (približno 700 SIT) si dobil celotno (obilno in zelo okusno) kosilo.
Za Romunke nisem zapravljal. 😉
Kamorkoli po vzhodni Evropi sem potoval, sem naletel na avtobuse z nemškimi upokojenci. Ponekod so bili to tudi edini turisti. V Romuniji je bilo poleg njih tudi nekaj Avstrijcev (spet turistični avtobusi), sicer pa srečaš (predvsem v turistično bolj obiskanih krajih) kar veliko tujih tablic, predvsem Francozov, Nemcev in Nizozemcev. V hostlu v Sighisoari (Drakulovo rojstno mesto!) je bilo tudi nekaj Estoncev. Sicer pa v Sighisoaro množično romajo heavy metalci (verjetno ne samo Romuni), v starem mestnem jedru jih je dobesedno mrgolelo…
Nujno je treba videti (od severa proti jugu):
– “veselo pokopališče” (Cimitirul Vesel) v Sapanti
– bukovinske samostane, predvsem glavne štiri: Moldovita, Sucevita, Humorului in Voronet
(v severnih pokrajinah Maramures in Bukovina bosta ob cestah videvali slikovite vasi z zanimivimi hiškami in predvsem čudovito izrezbarjenimi dvoriščnimi portali)
– mesto Brasov
– grad Bran
– palačo Peles
– mesto Sighisoara (vse v Transilvaniji)
Priporočam pa še Sibiu, Alba Iulio, Cluj, Bukarešto in seveda obalo s Costanto, mogoče še Satu Mare in Baia Mare, pa grad Risnov.
Ne vem ali je praktičnejši bus ali vlak (v Lonelyju imaš podroben načrt železniških povezav po Romuniji), vsekakor pa sta oba zelo poceni. Štopajo pa vsi, staro in mlado (in ful so presenečeni in kar malce užaljeni, če jim ne ustaviš 🙂
lp