Najdi forum

rosacea

Stara sem 40 let in se že nekaj let mučim z rosaceo. Kljub redni negi se mi poslabša dvakrat na leto. Uporabljam Rosamet in Hibitane sol., tokrat pa sem zaradi izredno akutnega stanja pristala na antibiotik Efloran. Zanima me kakšna naravnejša metoda. Prosim za vaše izkušnje. Hvala.

Zdravo,
jaz sicer nimam rosacee, ampak zelo razširjene kapilare po obrazu (nos in lička), kot kakšen “kronik”. Sem bila pri dermatologu, pa mi je tiste večje pajke odstranil z električno iglo, zdaj pa hodim na vsake pol do leto dni. Čisto odstranit jih pa baje nima smisla. Definitivo ti svetujem en obisk pri dermatologu, če še nisi bila (sama sem bila na Ptuju pri dr. Remsu – je zelo vredu).

Vem, kako se počutiš, ker je mene tudi sram, da sem vedno rdeča v obraz. Uporabljam tonik hamamelis (Kahne) proti rdečici, kremo Fade out in potem še vlažilno kremo za čez dan, pa obvezno puder, da vsaj malo prikrijem.

Kaj je to Rosamet in Hibitane sol.?

Drugače pa pravijo, da bi se naj človek izogibal pikantne hrane in alkohola.

Lp

Hvala za sočutje. Rozamet je kar hudo zdravilo, kemoterapevt in deluje na specifične bakterije, ki se množijo v obolelih delih, hibitane pa je razkužilo za čiščenje prizadete kože. Polona

Sama nimam te zadeve, ampak imam eno knjigo, v kateri piše:

KOMPLEMENTARNO ZDRAVLJENJE
Številni terapevti so prepričani, da so poglavitni vzroki rozacee hormonske in prebavne motnje ter bolezen v skladu s tem prepričanjem tudi zdravijo. Simptome bolezni lahko ublažijo tudi tehnike sproščanja.

NATUROPATIJA
Naturopati povezujejo rozaceo s pomanjkanjem vitamina B in lipaze (encima trebušne slinavke), z nizko vsebnostjo solne kisline v želodcu ali probčutljivostjo na določene vrste hrane. Ravnovesje v telesu poskušajo doseči s pravilno dieto in prehranskimi dodatki. Odsvetujejo uživanje pravega čaja, kave, alkohola, vročih napitkov in začinjene hrane.

VITAMIN B najdemo v zeleni zelenjavi, fižolu, gobah, žitih, kvasu. Do pomanjkanja, ki lahko povzroči depresijo, pogosto pride zaradi kajenja in pitja alkohola.

ZAHODNO ZELIŠČARSTVO
Terapevti menijo, da je rozacea posledica hormonskih motenj ali nepravilnosti v delovanju jeter in prebave. Svetujejo poparke z ženšenom, navadno konopljiko, dlakavim jamom ali drugimi zelišči in mazilo ali losjon iz vrtnega ognjiča, ki ga nanašamo na obraz.
OPOZPRILO: Ne uživajte dlakavega jama med nosečnostjo. Ne uživajte ženšena, če imate povišan krvni tlak.

POPAREK naredimo podobno kot čaj. Lahko ga naredimo iz enega ali več zelišč in spijemo vročega ali hladnega.
1. Zelišča damo v čajnik in jih prelijemo z vodo, ki je pravkar zavrela. Čajnik pokrijemo s pokrovčkom in pustimo stati približno deset minut.
2. Poparek precedimo v skodelico. Lahko ga sladkamo z medom. Preostalo tekočino lahko precedimo v steklen kozarec, pokrijemo in shranimo na hladno mesto.

MAZILO naredimo tako, da v segreto olje ali drugo maščobo dodamo zelišča.
1. Olivno olje in čebelji vosek damo v stekleno skledo, ki jo položimo v lonec z vrelo vodo. Dodamo sesekljana zelišča in kuhamo na majhnem ognju.
2. Zmes precedimo skozi tkanino v steklen kozarec.
3. Stopljeno zeliščno mazilo hitro nalijemo v temne steklene kozarčke in pustimo, da se ohladi in strdi. Nazadnje trdno zapremo s pokrovčki.

SPROŠČANJE IN DIHANJE
Tehnike sproščanja bodo ugodno vplivale v primerih, ko je rozacea posledica menopavze ali kadar poskušate opustiti uživanje alkohola in kofeina.

Lahko še prepišem eno dihalno vajico in vajico za postopno sproščanje mišic.

Vse to v :
Enciklopedija komplementarne medicine / Anne Woodham in David Peters, 1998.

Ne vem dosti o tem, ampak sama se rada in tudi najlaže ravnam po nasvetih naturopatije, če kaj takega pride in se mi zdi to najbolj naravno – zdravljenje s hrano. Pa zadovoljna sem z uspehi.

Želim ti, da najdeš pravo rešitev.
LP

New Report

Close