Najdi forum

router, switch,…

Pozdravljeni

Mal berem ta forum in priznam, da skoraj nič ne štekam :)) no, počasi se učim raznih fraz in računalniškega slenga, pa me zanima, če mi lahko kdo na enostaven način mal razloži zadevo glede routerja in switcga- kdaj eno, kdaj drugo, kaj je eno in kaj drugo…skratka, malo osnov o tem

najlepša hvala in maxsimalno uživaški dan vsem :))

router, ali po domače usmerjevalnik je “škatla” z operacijskim sistemom, kater a nam služi za usmerjanje prometa v neko smer, običajno proti internetu, ali proti drugim računalniškim omrežjem (WAN).

switch – stikalo nam slući za povezavo enega ali več računalnikov med sabo, običajno se uporablja za t.i. lokalna računalniška omrežja (LAN).

Torej praktična uporaba:

– če imaš doma enega, ali več računalnikov, katera želiš povezavi med sabo, zato, da si lahko izmenjujete datoteke, ali uporabljater iste datoteke (npr. računovodske programe, ali filme, muziko), potem kupiš switch.

– če imaš doma enega ali več računalnikov, katere želiš priključiti preko ENEGA uporabniškega imena na internet, potem kupiš usmerjevalnik (router). V današnjih dneh imajo za domačo uporabo običajno usmerjevalniki že vgrajen tudi switch, v katerega lahko povežeš do 4 računalnike na internet.

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

hvala…mi je že jasno :))

lep dan

Potem je pa tu še hub, ki je pa butasti brat od switcha. Ane Klemenxx?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close