Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Rože za sončen balkon

Rože za sončen balkon

Mi lahko svetujete – kakšne rožce naj letos posadim na balkon na zahodni strani, sonce je od 14h dalje. Če bo lepo poletje bodo kar veliko na soncu. Do zdaj se imela v glavnem pelargonije, pa me malo moti, ker cvetni listki padajo točno na sosedov balkon, še bolj pa seveda njih.

Hvala in LP
R

Jaz sem se letos odločila, da tele palergonije zamenjam, ker imam tudi dovolj pometanja in obtrgovanja.

2 tedna nazaj so bile predstavljene balkonske rože v Delo in dom, in je neka nova vrsta ravno za na sončno stran, ki so jo skrižali šele lani.

Imajo pa v rdeči in beli barvi cvetove, tako da jaz grem letos v nakup telih, samo zdele točno ti ne morem povedat kako se imenujejo, ker nimam časopisa pri sebi.

Mogoče bo katera druga vedela.

Lp

Za na sonce so dobre surfinije, ki pa so kar zahtevne – glede zalivanja in gnojenja. Barvnih kombinacij imaš ogromno. Če jih boš mogoče imela, pa predlagam korita z vodno rezervo, da ti ni potrebno tolikokrat zalivat.

lp

lp, orehek

A katera ve, kje se dobijo te nove pelargonije. Po izkušnjah za vsako novo vrsto rož nekaj časa traja, dase jih dobi kar povsod.

Jaz sem letos kupila milijon zvončkov in kolikor sem prebrala so tudi za sončno stran. vtipkaj na najdi.si milijon zvončkov, pa boš videla kakšen so. meni so zelo všeč in upam, da se mi bodo lepo razcveteli. sem hotela malo drugačne rože kot so bršlinke, ker te preveč odletavajo.

Tele nove verjetno niso nove pelargonije ampak neka druga sorta. No, če je to slučajno sunsatija, potem vas opozarjam, da ima eno grdo navado – poleti preneha s cvetenjem in zacveti šele jeseni. Torej – pomladi in jeseni, podobno kot lobelija.
Surfinije, še bolj pa milijon zvončki, pa so ene najzahtevnejših rož. Zahtevajo posebno zemljo (za kisloljubne rastline), gnojenje enkrat tedensko in dodajanje železovih kelatov. Rada jih napade koreninska gniloba, ker jih ne smemo preveč zalivati. Pa ogolijo rade, skoraj povsod vidim pretegnjene pa brez listov na prvih nekaj dm.
Tako da pazite na zgoraj napisano pa bodo lepe. Imajo pa res rade sonce.

Krasna za sonce pa je nova viseča plamenka pa tudi fanfare cvetijo vse poletje. Če je sonce res žgoče pa edino portulak.

Ja ja Galaksija, plamenko sem mislila.

Rožca poglej, je narisana v Delo in dom, če ti bo všeč, po opisu se mi zdi nezahtevna in ravno prav fina za na zahodno stran.

LP

Vodenke za na sonce! Zakon so. Noro sonce zdržijo, pa še nešteto barv jih je.

Sama imam tudi sončen balkon, bršlanke mi pa tudi niso všeč. Naveličana sem jih in še osipajo se. In sem naredila naslednjo zasaditev (v obe strani)
– v eno korito tri živordeče toplšne pelargonije
– v drugo korito tri rdeče viseče plamenke (oz. zmajevo krilo)
– nato pa rumena tunbergija in dvakrat roza milijon zvončkov.

Pelargonije (dva korita) so v sredini, nato zmajeva krila in nato še tunbergija in m.z. Bomo videli, kako mi bo uspelo. Upam na pisan balkon.

Zmajeva krila (dragon wings) so begonije. Ena najhvaležnejših rožic, pri kateri ne moreš falit. Uspeva pa povsod tako na žgočem soncu kot v senci, samo v popolni senci, kamor ne posije noben žarek, ne.

Thunbergiji moramo ponuditi kako žico ali vrv, po kateri bo plezala, sicer bo v zasaditvi le tu pa tam kak poganjek.

Jaz vsako leto ( že 10 let ) kupujem surfinije. Posadim v navadna korita, zemljo pa kupim najcenejšo. Imam jih na sončni strani in mi vsako poletje še preveč cvetijo. Potrebno pa je vsakodnevno zalivanje in tedensko dognojevanje. Kupim pa jih vedno v rastlinjakih. Drugače pa sem imela tudi begonije za na sončno stran in so bile prelepe, vendar pa je cena prevelika za večje količine.
Lep pozdrav

Jaz sem imela surfinije oz. milijon zvončkov kar nekaj let, pa se mi niso zdele zelo zahtevne. Res smo jih zalivali dvakrat dnevno, drugega pa ne – nič posebne zemlje (oz. tisto, ki so mi jo svetovali ob nakupu), nič gnojenja. Imela sem jih na zahodnem balkonu, sonce je žgalo nanje in so bile res lepe, pa še v milijon odtenkih jih imajo. Ker so mi jih v zadnjih treh letih vedno napadle uši, bom letos kupila fuksije.

Jaz sem pa letos poskusila z diascio, bomo videli, kakšen bo rezultat. So me prepričali, ker so rekli, da je za na južno stran in ker ima drobne cvetke.

New Report

Close