RSV + sledi BRONHIOLITIS…VIRUSI na pohodu!!!
helou!
naša bebika je RSV+, to so ugotovili v bolnici, kjer smo preživeli komplet novoletne praznike, priklopljeni na kisiku. Zadeva je izgledala tako nedolžna, malce kašlja, pa smrkanja in hripav glasek s povišano temperatuo. če se po nekem čudnem naklučju ne bi ponovno odpravili k zdravniku, potem ne vem….Nas je bilo polno v bolnici s podobnimi težavami naših otročkov.
Pazite se, mamice!!!! Virusi so na pohodu! Čuvajte svoje otročke in izogibajte se bolnih ljudi. Že malo kašljanja in smrkanja pri odraslem lahko povzroči hudo bolezen pri otroku. (mi smo v ‘karanteni’ še 2 meseca)
pa pa
Ej, Kitty, tole pa poznam, mi smo imeli RSV 2 leti nazaj, ko je imel naš najmlajši 4 mesece (oz 2 meseca, ker je bil nedonošenček). Pristali smo na kisiku na pediatrični in še dobro se nam je izšlo, ker če bi bil otroček šibkejši ali imel slabo srce, bi lahko pristal celo na respiratorju. No, za nas se je kar dobro izšlo, čeprav je njegovo stanje kar nekaj dni viselo na nitki. Tako da tale RSV pri dojenčkih lahko pomeni celo smrt oz. je vzrok za nastanek astme. Mi smo morali tudi biti zelo previdni pri stiku z bolnimi, pa smo potem v tistem letu pristali v bolnici s še enim bronhiolitisom, ki pa ga je povzročil virus parainfluence.
Pozdravite se in čim bolj veselo leto, pa seveda zdravo.
Mi lahko katere pove kaj eje to RSV ?
Mi smo imeli tudi bolane praznike, za božič naša 14 mesečnica, zdaj pa še moja malenkost :(. Viroza naju je čist zdelala, mala je bila s katarjem čist zabasana in jo sedaj zdravim z inhalatorji. Imava pa obe iste simptome -kašljanje in oteženo dihanje zlasti ponoči v vodoravnem položaju. Sem pa ves čas besna na sorodnike, ki so bolani prišli na prednovoletno zabavo in nam tako polepšali praznične dniii :((((. Bemtiš, k je dobrota zmeri sitora.
Pa na zdravje
Kat
za kan: RSV=respiratorni sincicijski virus
pri nas je podobno kot pišeš ti, za praznike prehlajen 14mesečnik in mama (jaz) -tudi vzrok je isti-prehlajeni sorodniki na obisku…. besna sem pa bolj kot na njih sama nase, ker nisem s sinom spokala od doma, ko sem videla, kakšni so prišli….sin je zdaj že boljši, hodi na sprehode, jaz pa se doma dolgočasim, pa tako lepo vreme….
če so ponoči težave z dihanjem, priporočam uporabo vlažilca. sinu je pomagalo. pozdrav!
Bljak, ne maram virusov. :((( Moj malček ima stalno prisotna RSV in ADV (adena virus) in smo bili veliko po bolnici in na kisiku. Letos jo kar dobro odnašamo le s prehladi in polnim noskom. Me je pa vedno strah, kdaj spet udari kateri ven. Tudi zato smo mi zimske mesece več ali manj v “karanteni”.
Vsekakor vsem želim le veliko zdravja – tako otrokom, kot staršem. :)))
Mi ga nismo nikoli “spoznali”. Zelo je podoben navadnemu prehladu, le da je ta prehlad hujši. Izcedek iz nosu, močan kašelj, oteženo dihanje, lahko tudi hropenje in vročina. Da ima ta virus (RSV ali ADV) smo vedno izvedeli iz laboratorijskih izvidov. Do takrat sploh nisem vedela, da to obstaja.
Je pa tako, da so navadno otroci bolj dojemljivi za to – pri odraslemu se pokaže kot prehlad, otroka lahko pa kar oreng vrže. Vsaj po naših izkušnjah – jaz ali mož prehlajena, včasih le malo smrkava, sina pa hitro zdela. :(((
Srečno!
Hudo je predvsem prvo srečanje s tem virusom, ko telo še nima izdelanih protiteles. Čeprav je tega nazaj že več kot 2.5 leti, se prav dobro spomnim, da je najprej zbolel srednji sin – imel je visoko vročino, izcedek iz nosa ter težje dihanje, ki pa je bilo le posledica visoke vročine-diagnoza viroza.
Čez nekaj dni je zbolel najmlajši, še dojenček star 4 mesece, vročine ni bilo, dihanje je postalo otežkočeno, začel je kašljati ter bruhati, predvsem ob hranjenju, ker je bilo v dihalih toliko sluzi, ki mu je preprečevala normalno dihanje. Bil je tudi povsem brez glasu oz. bil je hripav.
Pri splošnem zdravniku so izmerili le 86{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} saturacijo kisika v krvi, tako da sva bila takoj napotena na pediatrično, kjer so vzeli brise nosu in grla ter izolirali RSV virus. Posledica okužbe je bil bronhiolitis, to je vnetje pljučnih mešičkov (okužba spodnjih dihalnih poti). Takoj so ga priklopili na kisik, na katerem je bil kar nekja dni, kot pa sem omenila že zgoraj se lahko taka okužba pri tako majhnih zakomplicira in morejo celo na respirator, ker so prešibki in ne zmorajo več takih naporov pri tako zožanih dihalnih poteh – v njih se namreč nabere veliko sluzi.
Pri otežkočenem dihanju pomaga masaža prsnega koša, s katero pomagamo, da se sluz odtrga in se izkašlja.
no, ja, bila sem dolga, toda tista preizkušnja je še danes tako sveža, pa še ponovila se je pri sinovem 1 letu, tako da sem ob vsakem prehladu trepetala, da ne bova zopet pristala v bolnici. Zdaj je star 3 leta, še vedno se ob virozah pojavlja hropenje, vendar le zaradi sluzi, ki se mu nabere in se je potrebno le odkašljati..
RSV virus bi naj bil tudi tisti virus, posledica katerega je nastanek astme, vendar to še ni povsem dokazano. Pri nas smo se ji na srečo izognili, čeprav je imel sin kot nedonošenček kar precej rizičnih faktorjev.
lahko noč
lp
Rennee bova naslednič dobesedno bežali pred obiski.
Jest sem po parih dneh natur zdravljenja (beri čajčki, sadje, med) in neprespanih hropečih nočeh vzela Sumamed, ki mi je prijel že naslednji dan. Zgleda da so me napadle še bakterije.
Naša mala se je pozdravila, kar mi je najpomembnejše, upam da se bomo kmalu znebili tudi inhalatorjev.
Držim pesti za tvoje zdravje ….sem pa tudi jest že 14 dni v haus arestu …. bom čist znorela ob tem lepem vremenu … me drži doma le smučanje čez 3 tedne.
Kat
Zanima me kako je potekalo bolnisnicno zdravljenje.Nasa 12 mesecna puncka je od srede hospitalizerana na pedijatricni
Vsak dan ima vzpone in padce in zgleda res res grozno (infuzija, kisik…..).Ubistvu skor skoz spi pa tudi ko je budna se zelo malo odziva na okolico.Ali ima kdo podatek o smrtnosti?
Hvala na odgovoru !